Субсидії під час воєнної зими: які зміни чекають на вінничан

Субсидії під час воєнної зими: які зміни чекають на вінничан
Фото з facebook-сторінки Вінницької міської ради
  • Напередодні зими уряд розширив перелік категорій, які можуть подаватись на отримання субсидії
  • Зокрема, подаватись на держдопомогу можуть люди з боргами за комуналку. Але, якщо вони утворилися після 24 лютого 2022 року. 
  • Люди, які раніше вже мали субсидії, отримають автоматичний перерахунок. 
  • А кому треба подавати нові заяви? Розповідаємо, все, що треба знати про допомогу на сплату комуналки

Перед опалювальним періодом дещо змінили порядок призначення субсидій. Уряд розширив коло осіб, які мають право на житлової субсидії, повідомляє telegram-канал Верховної Ради України. Ці зміни було винесено з урахуванням економічного та воєнного стану в Україні.

Тепер на субсидії можуть подаватись ті люди, які:

  • мають у власності декілька житлових приміщень або будинків, право власності на які набуто шляхом успадкування;
  • належать до складу домогосподарства і перебувають за кордоном у період дії воєнного стану;
  • мають заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, яка утворилась в період дії воєнного стану.

Тож наступного місяця в «Прозорих офісах» Вінниці почнуть приймати людей, які хочуть отримати держдопомогу на опалювальний сезон 2022/2023. Про це журналісту розповіла заступниця директора департаменту соцполітики міськради Наталія Паламарчук.

Відео дня

— Тим, хто отримував субсидії у попередні періоди — приходити подавати нові заяви не треба. Їм буде здійснений автоматичний перерахунок, — каже Паламарчук. — Натомість люди, які звертаються за субсидією вперше, та люди, в яких відбулися зміни у домогосподарстві, мають подати пакет документів до «Прозорих офісів» Вінниці. Для цього їм потрібно отримати талон попереднього запису на прийом фахівцями.

Замовити талон попереднього запису можна звернувшись за номерами телефонів:

  • 50-83-88; 50-83-96; 097-101-58-40 та 063-856-62-72 Управління соціального захисту населення «Правобережне»;
  • 50-86-70; 50-86-69; 097-101-45-18 та 063-856-62-75 Управління соціального захисту населення «Лівобережне»;

Також отримати талон можна через «Персональний кабінет» на офіційному сайті Вінницької міської ради (https://cutt.ly/uW2VzkA).

А для людей, які звертаються вперше за субсидією, ми вирішили докладно розповісти усе, що треба знати про цю держдопомогу.

Що таке субсидія

Отже, субсидія — це державна грошова допомога, яка допомагає оплачувати рахунки за комунальні послуги, витрати на управління будинком і не тільки. Держдопомога покриває такі платежі:

  • Житлово-комунальні послуги;
  • Абонентське обслуговування комунальних послуг;
  • Витрати на управління багатоквартирним будинком, в якому створено ОСББ;
  • Витрати на комунальні послуги в житловому кооперативі;
  • Придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу. Цю послугу оплачують лише раз на рік і в тому разі, коли на це житло не оформлена жодна інша субсидія, що покриває рахунки за тепло. 

Хто може податись на субсидію? 

Не тільки пенсіонери чи пільговики. Насправді ж податися на її оформлення можуть всі громадяни України, хто потребує допомогу з оплатою комунальних послуг.

Субсидію може отримати як і один з власників будинку, так і орендар, який сплачує рахунки за комунальні послуги. Також її надають і неповнолітнім дітям-сиротам, які лишилися без батьків. В такому разі опікун має оформити заяву. На субсидію можуть розраховувати ВПО, які винаймають житло за договором оренди. 

Скільки платять?

Розмір субсидії розраховується індивідуально. Для обрахунку беруть показники вартості комунальних послуг, обсяг обов’язкового платежу та вираховують їхню різницю.

Отож, на суму допомоги впливає рівень доходів, кількість осіб, які фактично проживають або зареєстровані в будинку. Розрахувати приблизну суму субсидії можна за цим посиланням на порталі dom.ria.com. Точний розмір виплати ви дізнаєтесь після подання пакета документів та схвалення вашої заявки.

Як оформити субсидію

Оформити субсидію можна в «Прозорому офісі», або онлайн, через портал «Дія» (потрібно буде завантажити фото своїх документів - авт.).

Обов’язковими є тільки два документи:

  • Заява про призначення житлової субсидії;
  • Декларація про доходи й витрати всіх членів домогосподарства, яке претендує на субсидію.

За потреби потрібно буде подати: 

  • Договір про винайм житла (за наявності);
  • Довідки про доходи, про які відсутня інформація в податковій та Пенсійному фонді;
  • Документи, що підтверджують непроживання особи за місцем реєстрації: оплачені комунальні рахунки або договір про оренду за іншою адресою, у разі потреби тощо.

Субсидій у 2022 році вистачить на всіх?

У держбюджеті на 2022 рік на надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг передбачено близько 37,9 млрд грн. Цієї суми вистачить для підтримки громадян. Про це заявила Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, повідомляє пресслужба парламенту.

Опитування

Чи будете звертатися за субсидією?

З грудня за субсидії відповідатиме Пенсійний фонд

За постановою Кабміну від 16 вересня 2022 року № 1041 пенсійний фонд буде виплачувати субсидії з 1 жовтня 2022 року, а з 1 грудня — призначати субсидії.Про це розповів голова правління ПФУ Євген Капінус.

«Наразі передбачається два етапи: з жовтня будуть виплати, а з грудня почнемо приймати документи та проводити нарахування та призначення пенсій. Відповідні механізми, які працюють сьогодні у рамках пенсійного забезпечення, будуть реалізовані також у субсидіях», — зауважив посадовець.

Причину таких змін докладно пояснили в Мінсоцполітики:

«Наразі прийом документів і призначення субсидій і пільг здійснюється управліннями соцзахисту населення (УСЗН), на місцевому рівні, і здійснюється з прив’язкою до місця, де розміщено відповідний УСЗН. Оригіналом поданих документів та виплатних документів є паперова форма, що небезпечно під час бойових дій чи окупації. 

Під час війни опрацювання заяв на субсидії та пільги в громадах, де тривають бойові дії, чи які тимчасово окуповані, неможливе. А в тих громадах, куди переміщаються громадяни, процедура призначення — складна і тривала. 

Адже при зміні місця проживання, людина має повідомити УСЗН, де перебувала на обліку, для припинення надання виплат. А потім звернутися до УСЗН за новим місцем проживання для переведення отримання виплати. Це займає від кількох тижнів до кількох місяців, протягом яких людина залишається без виплат.

Тому, аби захистити право громадян отримувати такі виплати, Міністерство соціальної політики пропонує здійснювати призначення субсидій і пільг через Пенсійний фонд України. Використання ІТ-систем Пенсійного фонду дозволить прийняти документи громадян на отримання житлових субсидій і пільг в будь-якій точці України. Наприклад, субсидію для громадян, які проживали в Херсонській чи Запорізькій області, можна буде призначити у Львові чи Вінниці», — пояснили в Мінсоцполітики.

Ознайомитись повністю з порядком призначення субсидій можна в постанові Кабміну №848. Відповіді на популярні питання, Міністерство соціальної політики розмістило ось тут.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли як вінничанам оформити допомогу від міжнародних організацій.

 

Читайте також:

«Покрівля була як решето». Як у Вінниці ремонтують пошкоджені росіянами будинки

«У нас є все, щоб обігріти людей». Як в ОСББ готуються до воєнної зими

«Щоб жили в комфорті». За гроші німців оновили гуртожиток, де мешкають переселенці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up