«У нас є все, щоб обігріти людей». Як в ОСББ готуються до воєнної зими

«У нас є все, щоб обігріти людей». Як в ОСББ готуються до воєнної зими
Якщо заклеїти дерев'яні вікна та встановити тепловідбивні екрани на радіатори, то вдасться зберегти до 15% тепла. Скріншот з відео «ВМТЕ»
  • Цей опалювальний сезон називають найскладнішим за всі часи незалежності України.
  • Ризики не погодні, а воєнні — росія б’є по підстанціях та котельням, руйнуючи енергетичну інфраструктуру цілих міст.
  • Як готуються до екстремальних умов? Що має бути в енергетичних «тривожних валізах»? Приклади від окремої родини та одного з ОСББ у Вінниці.

У «Вінницяміськтеплоенерго» закликають вінничан завчасно готуватись до зими. Людей просять зробити таку собі «енергетичну тривожну валізу» — на випадок аварійних відключень, які можуть бути спричинені ракетним обстрілом росіян, варто запастись свічками, ліхтарями, радіоприймачами, плитками, що можуть працювати на газових балонах тощо.

Як готувались в ОСББ, поділився своїм прикладом голова одного з об’єднань Олег Побірський.

Відео дня

— Ще кілька років тому ми утеплили фасади, та замінили вікна у під’їздах. Це вже дало нам збереження до 20% тепла, яке раніше просто обігрівало вулицю, — каже Олег Побірський.

В укритті, яке облаштували мешканці своїми силами, також склали комплект речей, які допоможуть зігрітись та готувати їжу, в разі тривалого аварійного відключення тепла, газу та світла.

— Якщо не буде електроенергії, то в нас є гасові лампи. Є балон з газом, завдяки якому ми можемо запалити пічку, обігріти та напоїти дітей. На вулиці є мангал. У підвалі є дрова, — говорить голова ОСББ.

Берегти тепло — завдання кожної людини

Комунальники закликають утеплятись і мешканців окремих квартир в багатоповерхівках. Наталія Гудименко разом з родиною завчасно подбали про комфортну і теплу зиму для себе.

— Витратили приблизно 2000 гривень, — сказала вінничанка. — І впевнені, що зимою у нас буде тепло і комфортно.

На випадок відключень світла, газу чи тепла у них є: гасова лампа і пляшка з гасом, павербанк для зарядки гаджетів, сірники, свічки, ліхтарі, електроплитка, радіоприймач.

— Краще бути готовими до всього, — впевнена Наталія Гудименко.

Як готується місто до зими

«Місто готується до опалювального сезону, який за різними сценаріями може стати своєрідним тестом на стресостійкість. Цей сезон, ймовірно, буде найважчим за всі роки незалежності України», — зауважили у відео.

Цього літа у Вінниці провели реконструкцію майже 2,6 кілометра тепломереж. Підготували до роботи 48 котелень, 63 центральних та 418 індивідуальних теплопунктів.

У разі втрати газу, в місті діє чотири котельні, що працюють на альтернативному виді палива. 

— Наше підприємство зробило все, щоб опалювальний сезон розпочався вчасно. Наше обладнання до роботи готове, — сказав майстер котельні Олександр Шпирко.

У Вінниці, нагадаємо, стартувала міська програма підтримки мешканців багатоповерхівок. Люди купують генератор, а влада фінансує ремонти в будинку.

Опитування

Чи готується ваша родина до опалювального сезону?

 

Читайте також:

Коли зникає світло, тепло і зв'язок. Як вінничанам підготуватись до «блекаутів

«Покрівля була як решето». Як у Вінниці ремонтують пошкоджені росіянами будинки

Щоб жили в комфорті». За гроші німців оновили гуртожиток, де мешкають переселенці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач96

    57% відповіло, що не готуються , бо немає коштів... Дуже показово.
  • Larisa Kashchenko

    Для нас він завжди був найскладнішим

keyboard_arrow_up