Коли зникає світло, тепло і зв’язок. Як вінничанам підготуватись до «блекаутів»

Коли зникає світло, тепло і зв’язок. Як вінничанам підготуватись до «блекаутів»
Пожежа на одній з харківських підстанцій, яка виникла внаслідок ракетного удару рф 11 вересня / Фото з фейсбук-сторінки міністра енергетики Германа Галущенка
  • Усього одна атака росіян по енергоінфраструктурі України 11 вересня позбавила п’ять областей електроенергії.
  • Сотні тисяч споживачів кілька діб були без світла. І чим ближче зима, тим більшим є ризик повторних ударів.
  • Як діяти вінничанам, якщо подібне станеться і в нашій області чи просто в місті? Чим варто запастись і скільки це коштує?

11 вересня ракети влучили у Зміївську ТЕС, що на Харківщині та ще три підстанції високої напруги. Внаслідок цього були знеструмлені домівки сотні тисяч українців на Полтавщині, Дніпропетровщині, Харківщині, Сумщині та Донеччині.

Усі об’єкти критичної інфраструктури прикрити силами ППО не вдасться, тому єдине що Україна «може робити для протистояння наслідкам таких атак, — це прискорення невідкладних протиаварійних робіт та відпрацювання механізмів резервного заживлення», зауважив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Там же, у Міненерго, зазначили, що енергопостачання в п’яти областях, наразі майже повністю відновили. 16 вересня ще тривають ремонтні роботи на лініях в Харківщині, де наразі без світла до кількох сотень домогосподарств. Тобто, там люди вже п’яту добу живуть без світла.

Відео дня

Хоча Вінниця в тилу, ракети росіян можуть пошкодити й нашу енергосистему. І як показує практика, ризики таких атак будуть зростати через успіхи ЗСУ на фронті та чим ближчою буде зима. То як підготуватись вінничанам до тривалих відключень світла?

Як пережити «блекаут»? Поради

На випадок «блекауту» (масового відключення енергопостачання через аварію - авт.) спільнота державного сайту Ukraine Now підготувала перелік порад, як підготуватись до тривалого відключення енергії.

Завчасно радять скласти таку собі «енергетичну тривожну валізу»: 

На випадок відсутності тепла. Придбати теплий одяг, ковдри, бензиновий або дизельний генератор, додаткове джерело тепла (обігрівач, газова грілка тощо);

На випадок відсутності мобільного зв’язку. Придбати радіо, мапу вашого міста та України;

На випадок відсутності електроенергії. Купити ліхтарики, павербанки, батарейки, свічки, підготувати запаси їжі швидкого приготування, чисту питну воду, медикаменти, запасну систему нагрівання їжі (наприклад, туристична газова горілка).

Скільки все це коштує

При огляді цін зупинимося на двох найбільш коштовних речах з вищевказаного переліку — генератори та обігрівачі. 

Найдешевший бензиновий генератор, на 1,2 кіловата потужності, коштує 6,8 тисячі гривень. Плюс, до цієї вартості доведеться додати каністру бензину, яку треба мати про запас.

Автономне живлення окремої квартири чи будинку на кілька годин можливе і від величезної «батарейки». Вінницька компанія «ПромАвтоматика» продає блоки багатоканальної швидкої зарядки «Bandera Power», з місткістю акумуляторів від 125 тисяч до 225 тисяч міліампер*годин. 

Від блоків можна заживити свої девайси через входи micro USB, Type-C, Lightning або й побутову техніку через вбудовану розетку на 220В. Ціна, залежно від розміру акумуляторів, складає 14 — 29,5 тисяч гривень.

Для гаджетів можна придбати й невеликий «повербанк». На prom.ua такі пристрої, з місткістю акумуляторів на 20 000 мАг, коштують в діапазоні 600-800 грн.

Далі, обігрівачі. Нещодавно, ми робили огляд цін на обігрівачі, якими торгують на Центральному ринку у Вінниці.

Відтак на ринку масляні обігрівачі коштують від 4000 грн. Аналогічно вартують і невеликі буржуйки. Конвектори — від 2500 грн. Керамічні теплові панелі на стіни — 2000 грн. Пластикові тепловентилятори — 800 грн.

Щодо цін у магазинах, то нам вдалося знайти масляні обігрівачі тільки в «Епіцентрі». Там, за цю техніку просять від 4800 грн. Тепловентилятори продають в інших мережах побутової техніки, де за цю техніку доведеться заплатити 800-1000 грн.

Дешево і сердито

Для освітлення і навіть для підігріву їжі можна заготовити саморобні свічки. Такі свічки горять кілька годин і ними, зокрема, користуються наші хлопці на фронті.

Для виготовлення потрібно мати: картон, жерстяні банки від консервів до 8 сантиметрів заввишки, віск або парафін.

Спочатку потрібно нарізати смужки картону під розмір висоти банок. Потім ці смужки треба скрутити в трубочку щільно. Скрученим картоном заповнити банки та залити розтопленим парафіном або воском.

Про інші поробки читайте в матеріалі: Свічки, шкарпетки, буржуйки: корисні речі, які можна робити вдома та передавати на фронт

Міська влада радить вінничанам економити

Тим часом Вінницька міськрада радить вінничанам скоротити споживання енергоресурсів перед майбутнім опалювальним сезоном. Пам’ятки з порадами розкладають в поштові скриньки, а також розмістили на фейсбук-сторінці міськради.

У економії є сенс, адже якщо удару зазнає наша опалювальна система, то люди масово почнуть вмикати електрообігрівачі, й вінничани власними руками повалять енергосистему багатоповерхівки, району чи навіть всього міста.

«Перевантаження електромережі може призвести до пошкодження системи, пожеж та перебоїв з електропостачанням», — йдеться в пам’ятці.

Там же надали поради як зберегти стабільне електропостачання та тепло взимку:

  1. Перевірити електропроводку у своєму будинку;
  2. Вимикати світло, коли покидаєте приміщення;
  3. Використовувати LED-лампи, замість звичайних;
  4. Вимикати з розетки електричні пристрої;
  5. Використовувати стабілізатор напруги, що зменшить витрату енергії;
  6. Обирати економний режим прання і використовувати техніку класу енергоспоживання А++
  7. Перевірити ізоляцію вікон, дверей та горища, щоб не втрачати тепло;
  8. Зробити ізоляцію труб гарячого водопостачання і опалення.
  9. Не вмикати одночасно кілька пристроїв з високим енергоспоживанням: це, зокрема, бойлер, масляний та повітряний обігрівач, кондиціонер.

Також у міськраді рекомендують спільно з сусідами в багатоповерхівці облаштувати пункти тимчасового обігріву — обладнати підвал генератором, обігрівачем, запасом питної води.

Про це ми писали в матеріалі: Робіть пункти обігріву у своїх підвалах. А влада допоможе придбати обігрівачі?

Опитування

Чи готується ваша родина до опалювального сезону?

 

Читайте також:

З'явилася нова онлайн-мапа з найпростішими укриттями. Таких у Вінниці понад тисяча

«Доступне для усіх охочих»: як виглядає та де знаходиться одне з кращих укриттів Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Ирина Ирина

    Напишіть краще що влада зробила для людей
  • Mavis Logan

    ми проект, який безпосередньо об'єднує донорів (ми не обробляємо кошти ) з окремими громадянами України або біженцями з України, які звертаються за фінансовою.

    🇺🇦 ми з Україною
    подати на гроші підтримку за кілька хвилин
    Тільки для Українців та біженців, щоб почати зараз. клацніть тут --> https://s.uappl.org/26reco611

  • Mavis Logan

    ми проект, який безпосередньо об'єднує донорів  з окремими громадянами України або українськими біженцями, які звертаються за матеріальною допомогою.

    🇺🇦 підтримуємо Україну
    запит на гроші допомогу за п'ять хв
    Тільки для Українців та біженців, щоб отримати детальнішу інформацію. перейдіть тут --> https://s.uappl.org/26reco611

  • Елена Постоловская

    Потрібно просто стати мільйонером і підготуватись до блекаутів)

    Вера Романюк reply Елена Постоловская

    Елена ПостоловскаяЕлена Постоловская да дааа

    Елена Постоловская reply Елена Постоловская

    Вера Романюк 😁😁

    Вера Романюк reply Елена Постоловская

    Елена Постоловская Лєнка  не лякай мене цими незнайомими словами -мільйонери, блекаути. Я боюсь!

keyboard_arrow_up