Свічки, шкарпетки, буржуйки: корисні речі, які можна робити вдома та передавати на фронт

Свічки, шкарпетки, буржуйки: корисні речі, які можна робити вдома та передавати на фронт
  • Підтримати українську армію можна багатьма способами: від переказу коштів до виготовлення саморобних речей, які знадобляться нашим хлопцям та дівчатам на передовій. Цього разу хочемо розказати про кілька способів, як можна долучитися до когорти останніх.

В’язані шкарпетки

Українських військових забезпечують теплими комплектами одягу. Однак не всім із них може вистачити таких важливих речей, як зимові шкарпетки. У когось може не бути достатньої кількості запасних пар, а хтось може не встигнути отримати їх вчасно. Саме через такі ситуації, починаючи з 2014 року, в Україні створили не один «шкарпетковий батальйон». Зазвичай до складу таких входять люди, які добре володіють шпицями чи гачком.  

Майстрині, які в’яжуть не перший рік говорять, що звичайні вовняні «бабусині шкарпетки» бійцям не підходять. Вони мають бути теплими, тонкими, міцними та високими (вище гомілок). Для цього радять використовувати дві нитки: акрилову, щоб швидко не стиралися, й шерстяну, щоб гріли. Знайти їх можна не всюди, та й коштують вони не завжди дешево, тому шукати можна у магазинах вживаних речей. 

Відео дня

Крім шкарпеток, нашим військовим можна в’язати шапки, рукавиці, балаклави, шарфи та жилетки. 

Буржуйки

Зігріватися наші захисники та захисниці будуть не лише теплими шкарпетками, але й волонтерськими буржуйками. Пристрої із назвою «бандеропечі» роблять волонтери з Гайсина. Чоловіки говорять, що виготовляти буржуйки в домашніх умовах не складно, якщо є всі необхідні матеріали, навички користування обладнанням та бажання допомогти війську. 

Для виготовлення «бандеропечей» перш за все потрібен газовий балон. Волонтер Руслан Талабко говорить, що різниці в тому чи він буде високим, чи низьким немає. Також потрібні кутники для ніжок. Ще два кутники знадобляться для того, аби на верхній частині буржуйки зробити місце під чайник, каструлю чи відро. Потрібно потурбуватися й про наявність труби, що слугуватиме димарем. Її діаметр має складати не менш як 100 мм. 

З основного обладнання волонтер називає: зварювальний апарат, болгарку та можливість під'єднатися до електромережі. За допомогою такого нехитрого рецепта, зима для наших військових буде теплішою.

Маскувальні сітки

Маскувальними сітками накривають військову техніку, окопи, бліндажі та укріплення. Тому перш ніж братися за таку роботу в домашніх умовах, потрібно зрозуміти кілька деталей. 

По-перше, розміри самих сіток. Вони мають бути великими: техніку зазвичай накривають сітками 5х6 метрів. Для маскування окопів, укріплень та бліндажів використовують 1,5х10 метрів. 

По-друге, кольори тканини. Аби вони справді маскували, потрібно використовувати кольори, що нагадують землю, пісок, очерет, дерева та каміння. Блакитні, червоні, помаранчеві, рожеві та інші яскраві кольори — не підходять. 

Ліпше за все перед початком самостійного плетіння сходити кілька разів до місця, де плетуть сітки досвідчені люди. Таке місце є у молодіжному центрі «Квадрат» (вулиця Театральна, 15). Там цим займаються щодня. 

Сухі борщі

Вдома можна готувати й борщ, який потім у вигляді сухпайка (сухого напівфабрикату) передавати на фронт. З пакетика із сухими овочами вагою 300 грамів можна приготувати 7 літрів борщу. Достатньо зварити бульйон і додати томатну пасту. Таким рецептом поділилася учасниця шоу «МайсерШеф» Ірина Маленко. 

Інгредієнти: буряк, картопля, цибуля, морква, капуста, болгарський перець, корінь селери, зелень, сіль, приправи (перець чорний, паприка, сухий часник).

Окремо додати до набору: тушкованка ― 1 банка, томатна паста ― 1 стик.

Спосіб приготування: усі сирі овочі, крім цибулі, капусти і селери, перед сушінням треба проварити. Картоплю й моркву почистити і відварити 10-15 хв (не переварити), нарізати тонкою соломкою. Буряк відварити в кожусі, почистити, нарізати тонкою соломкою.

Селеру почистити, нарізати тонкими слайсами. Цибулю нарізати півкільцями або чверть кільцями. Капусту нашинкувати. Усі овочі по черзі добре просушити в сушарці за температури 55-60°С ― до хрусткого стану, щоб потім не було плісняви. 

Формування сухої суміші: 140 г картоплі, 35 г капусти, 25 г моркви, 50 г буряку, 10 г селери, 25 г цибулі, 5 г болгарського перцю, перець горошком ― 5-6 шт., 1 ч. л. паприки, 0,5 ч. л. сухого часнику, 1 ч. л. сухої зелені (можна замінити приправою «10 овочів»), лаврове листя ― 1 шт., сіль. Якщо без селери, то беріть 150 г картоплі (якщо це суп, то замість капусти і буряка додають гречку, рис або локшину).

Спосіб приготування борщу: 7 л води довести до кипіння. Суміш з пакета всипати у киплячу воду і проварити 15-20 хв. Додати тушкованку або іншу консерву на свій смак, томатну пасту. Довести до кипіння. Можна піти трішки іншим шляхом: просушені овочі та м’ясо подрібнити в кутері або потужному блендері. Таке борщове заготовлення можна просто залити окропом. 

Енергетичні батончики

Такі батончики є надзвичайно поживними та водночас нескладними у приготуванні. Рецептом цього домашнього енергетичного батончика поділилася Наталя Баку. Однак це не означає, що ви не можете робити їх за власною рецептурою, або ж взяти інші рецепти з відкритих джерел.

Складники: 75 г сирого мигдалю (або інших горішків), 150 г вівсяних пластівців 

2 ст. л. білого льону, 2 ст. л. соняшникових зернят, 2 ст. л. насіння чіа, 80 г меду (можна взяти менше), 60 г арахісової пасти (або іншої горіхової), 60 г родзинок, 60 г сушеної, журавлини, 60 г сушеної вишні (мікс сухофруктів може бути іншим, на ваш смак).

Приготування: горішки подрібнити, висипати разом з пластівцями й насінням на деко, застелене пергаментом. Поставити на 10-15 хвилин у розігріту до 180°C духовку, щоб злегка їх запекти, надавши додаткового смаку й аромату. Сухофрукти помити, висушити й нарізати дрібними шматочками. У невеличкій каструльці нагріти мед та арахісову пасту. Ретельно розмішати, щоб не залишилося грудочок. 

І вилити на пластівці з горішками й дрібно нарізаними сухофруктами. Все перемішати. Якщо вийшло занадто сухо, додайте кілька столових ложок води. Вся суміш має загуснути. 

Тепер застелити форму приблизно 20х20 см листом пергаменту й викласти на неї отриману суміш. Ретельно утрамбувати рівним шаром. Можна вирівняти поверхню нижньою частиною склянки. Поставити в холодильник охолоджуватися на кілька годин, краще на ніч. Потім нарізати на шматочки й загорнути порційно в пергаментний папір. Можна зберігати без холодильника.

Замість меду можна взяти будь-який солодкий сироп, наприклад кленовий, агави або топінамбуру. Частину сухофруктів можна замінити на фініки. В такому разі треба залити їх на 20 хвилин окропом, очистити від кісточок і збити блендером у пасту.

Свічки

Ще одним корисним хенд-мейдом в умовах війни стали свічки. Підопічні Будинку надії, що ним опікується ГО «Центр промінь надії», почали виготовляти саморобні засоби штучного освітлення. За словами голови громадської організації Ольги Бобрусь, виготовлені свічки волонтери віддають військовому капелану, який їздить на передову. Українські захисники та захисниці, каже вона, задоволені свічками та дякують за підтримку.

Для виготовлення потрібно мати: картон, жерстяні банки від консервів до 8 сантиметрів заввишки, віск або парафін.

Спочатку потрібно нарізати смужки картону під розмір висоти банок. Потім ці смужки треба скрутити в трубочку щільно. Скрученим картоном заповнити банки та залити розтопленим парафіном або воском.

Така свічка може горіти декілька годин. На ній можна заварити чаю або підігріти їжу. Також вона буде зігрівати військових у польових умовах.

Читайте також:

«Щоб наші захисники не мерзнули». Як вінницькі майстри виготовляють «бандеропечі» для ЗСУ

«Жити, як до війни, ми вже не будемо. Будемо краще». Історія вінницького бійця з позивним «Майстер»

Коментарі

keyboard_arrow_up