«Щоб наші захисники не мерзнули». Як вінницькі майстри виготовляють «бандеропечі» для ЗСУ

«Щоб наші захисники не мерзнули». Як вінницькі майстри виготовляють «бандеропечі» для ЗСУ
  • Передають військовим тепло. Команда чоловіків у Гайсині майструють буржуйки для ЗСУ. Називають свої вироби — «бандеропечі». 
  • Дізналися детальніше про волонтерство гайсинчан та розповідаємо, як ви можете долучитися до допомоги українському війську. 

Попереду холоди, і наші волонтери починають дбати про тепло для бійців та бійчинь. Роблять це й на Вінниччині, у Гайсині. Там декілька місцевих чоловіків вже не перший день майструють «бандеропечі». 

Ініціатор виготовлення у Гайсині буржуйок для ЗСУ місцевий волонтер Руслан Талабко. Розповідає, що ще влітку бійці, з якими він спілкувався, попереджали про майбутню потребу в засобах обігріву. А буржуйки — найкращий варіант. Роблять волонтери їх з газових балонів, тестують та відправляють на передову. 

Відео дня

Волонтер говорить, що буржуйки робити не складно, якщо є всі необхідні матеріали та бажання допомогти війську. 

— Почали ми з того, що дали оголошення в соцмережі та місцеву газету про те, що нам треба використані газові балони. Люди почали привозити, а ми почали робити буржуйки, — каже чоловік. — Приносять нам балони свідомі громадяни, які розуміють, наскільки тепло важливе для війська. Необхідність у буржуйках справді велика. Буржуйки багатофункціональні, на них можна й готувати їжу. 

Роблять «бандеропечі» у різних локаціях: гаражному кооперативі, майстерні одного з місцевих підприємств, по домах. 

— Команда у нас велика. По наших шаблонах люди самі майструють. Замість газового балона можемо використовувати трубу такого ж діаметру, — пояснює він. 

Руслан Талабко — волонтер центру «Рух нескорених», який з першого дня повномасштабної війни працює на користь країни. Роблять волонтери цього центру у Гайсині не лише буржуйки. 

— Ми забезпечуємо військових харчуванням, довантажуємо автомобілі, які їдуть на передову. Також одним з напрямків нашої роботи — є забезпечення тимчасово переміщених осіб одягом, постільною білизною, взуттям, — розповідає чоловік. — Робимо це повністю на громадських засадах. Основна команда у нас складається з близько 20 людей. 

— У нас ще є відділ «Нескорена бджола», який займається виготовленням енергетичних батончиків.

Як ви можете долучитися?

За словами Руслана Талабко, є кілька варіантів, як можна долучитися до виготовлення буржуйок для ЗСУ: 

  • принести волонтерам газові балони або, якщо немає змоги привезти балони самостійно, звертатися за номером: (096) 206-76-14;
  • фізично долучитися до роботи (для тих, хто вміє користуватися зварювальним апаратом);
  • перерахувати гроші на рахунок Помісної Православної Церкви України (у призначенні вказувати «на виготовлення бандеропечей»). Благодійник рахунок «Ощадбанку»: Р/Р UA803020760000026008300285743, Код 39501971, МФО 302076.

Волонтери говорять, що за підтримку ініціативи, в холодну пору року, захисники не раз згадають вас добрим словом. 

Читайте також:

Підготовка до зими: скільки коштують обігрівачі на вінницькому ринку та в магазинах

«Жити, як до війни, ми вже не будемо. Будемо краще». Історія вінницького бійця з позивним «Майстер»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up