Які переваги та недоліки у вінницьких «Пунктів незламності»? Ми перевірили

Які переваги та недоліки у вінницьких «Пунктів незламності»? Ми перевірили
Активісти перевірили дев’ять пунктів. Майже у всіх них є те, що заявлено владою, але подекуди не було запасів води, чайниківа, а в аптечці — прострочені ліки
  • Після того, як росіяни обстріляли нашу енергоінфраструктуру, у місті почали ставити «Пункти незламності».
  • Вони вже зараз забезпечують потребу в підзарядці гаджетів, тут можна зігрітися та під'єднатися до інтернету.
  • А чи повністю ці пункти готові до роботи? Група активістів із нашим журналістом це перевірили.

У неділю, 4 грудня, журналіст та активісти перевірили дев’ять «Пунктів незламності» у Вінниці.

Усе заявлене владою — обігрів, підзарядка гаджетів, гарячі напої та перекус, підключення до інтернету — є в наявності. Однак ці пункти влаштовані не без мінусів.

— Наша перевірка носила моніторинговий, рекомендаційний характер. Щоб люди, які відповідають за організацію і роботу пунктів, вже зараз усунули недоліки. А не тоді, коли, не дай Боже, настане блекаут і до цих пунктів почнуть приходити десятки, сотні вінничан, — розказав журналіст Віталій Павловський.

Відео дня

То що показала незалежна перевірка?

«Світло у будинках є, нема чого тут сидіти»

Фахівці відвідали п’ять шкіл, два підліткових клуби, бібліотеку та мобільний пункт у наметі ДСНС. Звертали увагу, як на начиння цих «Пунктів незламності», так і на їхню доступність для людей з інвалідністю.

— Більша частина оглянутих нами об'єктів підготовлена добре. Є все, щоб зігрітися, підзарядити гаджети, під'єднатися до інтернету. Недоліки були — в одному з пунктів була аптечка з протермінованими ліками; в іншому — не було запасів питної води; в когось не було запасів технічної води, — розповів про результати перевірки журналіст Віталій Павловський. — Ще потрібно попрацювати з навігацією. Для прикладу, великий банер «Пункту незламності» в школі-гімназії №2 знаходиться біля входу у внутрішньому подвір'ї, який закритий. Відкритим виявився центральний вхід до закладу. А там вивіски про «Пункт незламності» не було. Тому елементарно можна додати стрілку і вказати напрямок, як потрапити до приміщення. 

Громадська активістка Юлія Грига також зауважила, що у більшості пунктів було майже все, що задеклароване владою — гарячі напої, обігрів, підзарядка гаджетів, інтернет.

— А в школі-гімназії №2 є навіть каримати, щоб люди могли полежати, — каже Грига. — Щодо недоліків — вони є. Наприклад, у школі №15 не було взагалі гарячої води та чайників. Персонал закладу нас запевняв, що ці чайники в них є, просто їх перенесли. Але ми цього на місці не побачили.

Також активісти стали свідками неприємної ситуації, яка сталася у школі №15:

— Три жінки поважного віку нам поскаржилися, що їх не пустили в цей шкільний «Пункт незламності». Бабусі хотіли зігрітись та попити чаю. А їм показали на вихід, мовляв, «є світло у будинках, нема чого в школі сидіти», — каже Юлія Грига. — Не знаю, що це було — людський фактор, втома. Але хотілося б, щоб у години роботи цих «Пунктів незламності» подібних відмов для вінничан не існувало. На щастя, цих трьох жінок прихистили в іншому пункті обігріву, що знаходився біля «Прозорого офісу» на Космонавтів.

Людям з інвалідністю пункти недоступні

А от щодо доступності для людей з інвалідністю, то в цьому провалилися всі пункти, які перевіряли активісти. Про це журналісту розповів представник Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю у Вінницькій ОДА Руслан Імереллі.

— У жодному з «Пунктів незламності» немає туалетів, які облаштовані під потреби людей з інвалідністю. Навіть з пандусами є значні проблеми: наприклад, у школі №16 це «гірка» з великим кутом нахилу, — каже Імереллі. — У ліцеї №17 мене здивувало те, що персонал закладу не знає, де в них знаходяться вогнегасники. А в цій школі, на моїй пам'яті, вже двічі спалахували пожежі.

Він розказав про рекомендації, які лишав кожному з «Пунктів незламності».

— Треба поставити стільці-туалети для людей з інвалідністю із зонами приватності. Це можна впровадити оперативно, на це не потрібно виділяти мільйони гривень і витрачати час на виготовлення проєктів, — каже представник Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю у Вінницькій ОДА. — Там, де немає пандусів, на мою думку, варто облаштувати або кнопку виклику чергового, або залишити номер телефону цієї людини. Щоб людині на візку допомогли зайти в «Пункт незламності», якщо немає пандусів та є сходи.

Руслан Імереллі звернув увагу на ще одну проблему: на його думку, немає алгоритму дій, як до «Пунктів незламності» доставляти лежачих людей.

— Має бути облік таких людей, відповідальні особи, які займатимуться перевезенням цих людей до «Пунктів незламності», хто на місці буде забезпечувати їхні життєві потреби. І цей алгоритм потрібен вже зараз, а не тоді, коли станеться надзвичайна ситуація, — підсумував представник Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю у Вінницькій ОДА Руслан Імереллі.

Що можна, а що заборонено у «Пунктах незламності»?

Виконком міськради 1 грудня схвалив порядок, за яким працюватимуть «Пункти незламності» у місті. Таких у нас розгорнуто 101.

Відтак, ці пункти працюватимуть із 8.00 до 22.00. Але почнуть працювати цілодобово, якщо станеться надзвичайна ситуація (тривала відсутність опалення, електропостачання, мобільного зв’язку, постачання води тощо) і на таку роботу буде розпорядження від Вінницької ОВА.

Перебування людей у пункті не обмежено по часу. За потреби на місці чергуватимуть поліцейські. І щоб комфортно було всім, службовці розробили правила поведінки у «Пунктах незламності».

У них можна: зігрітися (отримати ковдру, плед), випити гарячий напій, воду, розігріти їжу, принесену з собою, зарядити гаджети, під’єднатися до інтернету, отримати першу домедичну допомогу.

Необхідно при собі мати документи, що посвідчують особу. Їх пред’являєте на вимогу чергового по «Пункту незламності».

Правилами заборонено: «бронювати» місце для знайомих чи близьких людей; обслуговування в неробочі години; розпивати алкоголь або бути в стані сп’яніння; палити (тютюн, електронні цигарки); залишати без догляду дітей, віком до 14 років; підвищувати голос, вживати непристойні фрази, показувати непристойні жести; самовільно вмикати/вимикати електроприлади, наявні у Пункті; самовільно ходити по службових приміщеннях Пункту; запалювати відкритий вогонь.

Раніше, нагадаємо, наш журналіст побував у підземних тунелях лікарні імені Ющенка.

 

Читайте також:

Вінничанка скаржиться на обленерго: «Нас відрізали без попередження за борг, якого не було»

«Виставили рахунок за вже оплачений газ». Вінничанин скаржиться на надуманий борг, через який опломбували трубу (ОНОВЛЕНО)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (65)
  • Читач17

    Так і є
    В Пункти незламності не пускають.
    Чай , кава, печиво - там тільки для вчителів і директора.
    Вчителі ведуть себе вкрай нахабно  .
    Жах
  • Марія Баланюк

    А судді хто????? Протівно дивитись. Хто ви такі щоб перевіряти ? чому задаєте тупі питання, люди своїми силами все облаштовують, ні прийшли б..ть перевіврити і тикнути пальчиком. В мене питатня, що ви зробили для цих пунктів???? Чи ви не вінничани чи ви не вболіваєте за  своїх же сусідів. Ні, тільки прийти і всіх обгадити, великі експерти. А чому дамочка не показала своє посвідчення , хто вона?
  • В нашому місті ще не та ситуації що вже бігти і пити чай та їсти праники нахаляву. Привикли ще тільки дзвін а вони вже перші тут як тут.

    Любовь Катальчук reply

    Тетяна Семененко
  • Юлия Зеленица

    Цим провіряючим хочеться сказати тільки одне. Хочеш допомогти- іди воюй! Не можеш -допомагай!  Нехочиш- не пи&ди!!!!

keyboard_arrow_up