П’яний таксист дав 200 доларів «копам», щоб не штрафували. Свіжий вирок за хабар

П’яний таксист дав 200 доларів «копам», щоб не штрафували. Свіжий вирок за хабар
  • Думав відкупитися від поліцейських хабарем, розмір якого вдвічі менший штрафу за скоєне порушення.
  • Вирок за спробу підкупу патрульних винесли вінницькому таксисту. 
  • Водій-порушник заплатив двічі: і за п’яну їзду, і за те, що давав гроші.

Рішення про хабар з’явилося в реєстрі. І воно не про хабарника, а про людину, яка давала неправомірну вигоду. Двоє поліцейських відмовилися від 100, а потім від 200 доларів США, але наполегливий водій не здавався. Врешті він опинився на лаві підсудних за підкуп службовців.

Це історія таксиста, який возив пасажирів на автомобілі Chery Amulet. Вночі 12 серпня, як читаємо у вироку, його зупинили патрульні другої роти на Привокзальній за порушення 122-ї статті адмінкодексу (перевищення швидкості або проїзд на червоний сигнал світлофора). Далі була перевірка «драгером». Вона показала: не дарма «копи» засумнівалися в адекватності водія, бо він був під дією алкоголю. 1,41 проміле — показник таксиста.  

Щойно капрал і сержант поліції, як сказано в судовому рішенні, почали складати адмінматеріали на порушника, він вчепився до них з пропозицією сплатити «штраф» на місці:

Відео дня

«…не звертаючи уваги на неодноразові попередження про кримінальну відповідальність за висловлення пропозиції та надання неправомірної вигоди службовій особі, у ході діалогу, діючи умисно, неодноразово, у подальшому підвищуючи суму неправомірної вигоди, запропонував працівникам поліції грошові кошти в сумі 100 доларів США (еквівалентно 2 тисячі 509 гривень), а в подальшому 200 доларів США (еквівалентно 5 тисяч 18 гривень)».

Запис із нагрудних камер став доказом злочину таксиста. Але відео суд не вивчав, бо водій-порушник не заперечував вину, повністю погодився з обвинувальним актом і сказав, що кається в спробі підкупити патрульних поліцейських.

«Пояснив суду, що дійсно неодноразово висловив пропозицію поліцейським про надання неправомірної вигоди в сумі 200 доларів США за не притягнення його до адміністративної відповідальності. Просив суд суворо його не карати, оскільки висновки для себе зробив», — цитата з вироку.

Суд, обираючи міру покарання, врахував визнання вини і каяття, як пом’якшувальну обставину. Ще на рішення про несуворе покарання вплинула позитивна характеристика колег по службі. Диспетчерська поінформувала суд: скарг та нарікань на цього таксиста не надходило.

«З урахуванням обставин справи, особи обвинуваченого, який раніше не судимий, визнав свою вину, щиро розкаявся, працює у службі таксі, суд вважає, що виправлення та запобігання вчиненню нових злочинів можливе без ізоляції від суспільства», — підсумував суд у вироку.

А санкція статті 369 Кримінального кодексу України, за якою судили таксиста, допускає до 4-х років ув’язнення. Натомість рішення бачимо наближене до мінімального — про штраф. Його розмір точно такий, у скільки обходиться водію п’яна їзда.

У 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 10 тисяч 200 гривень «влетіла» таксистові спроба підкупити поліцію. Стільки ж він мав сплатити за порушення 130-тої статті адмінкодексу, чого так хотів уникнути за 200 доларів. Тобто замість понести заслужене покарання раз, водій розрахувався двічі. І в найближчий рік возити пасажирів не повинен, бо у спійманих нетверезими за кермом забирають «права» на 12 місяців.  

Про вирок жінці, яка намагалася підкупити поліцейського керівника хабарем в 300 доларів, читайте у статті «Жінці дали 4 роки тюрми за хабар начальнику слідства. Раніше за подібне так суворо не карали».

А повністю прочитати рішення про 200 доларів «копам» від таксиста на Chery Amulet можете за цим посиланням. І щоб бути в курсі ціни питання, подивіться, що обіцяє Кримінальний кодекс за спробу підкупу:

Покарання за хабар

(стаття 366, «Пропозиція, обіцянка, надання неправомірної вигоди службовій особі»)

  1. Пропозиція чи обіцянка службовій особі надати їй або третій особі неправомірну вигоду, а так само надання такої вигоди за вчинення/невчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує/обіцяє/надає таку вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища, — карається 
    штрафом від 500 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, 
    або обмеженням волі на строк від 2 до 4 років, 
    або позбавленням волі на строк від 2 до 4 років.

     
  2. Аналогічний злочин, скоєний повторно, — карається 
    позбавленням волі на строк від 3 до 6 років із штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів, з конфіскацією майна або без такої.
     
  3. Якщо неправомірна вигода надавалася службовій особі, яка займає відповідальне становище, або названий вище злочин вчинений за попередньою змовою групою осіб, — карається 
    позбавленням волі на строк від 4 до 8 років з конфіскацією майна або без такої.
     
  4. Якщо неправомірна вигода надавалася службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, або злочин вчинила організована група чи її учасник, — карається 
    позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна.
     

Читайте також:

«У мене немає чоловіка». Як затримана з хабарем адвокатка просила зменшити суму застави

Мала занести в суд 30 тисяч гривень. Затримали адвокатку з грошима для хабара

П’яний іноземець хотів відкупитися від патрульних — пропонував 100 доларів

Таксист на «Опелі» їздив вночі по місту з вимкненими фарами і під наркотиками
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Andrew Rud

    Це не чорне Чері
  • 555-444

    Водій служби 555-444
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up