«У мене немає чоловіка». Як затримана з хабарем адвокатка просила зменшити суму застави

«У мене немає чоловіка». Як затримана з хабарем адвокатка просила зменшити суму застави
  • Світлану Задніпровську затримали з 30-ма тисячами гривень, які вона нібито взяла для судді.
  • Такі дані мало слідство, коли планувало операцію, а після її проведення просило суд помістити затриману під арешт.
  • Рішення про тримання під вартою з правом застави оскаржувала підозрювана в пособництві юристка.

Що ті 30 тисяч гривень були не хабарем для судді, а її гонораром, сказала вчора, 14 листопада, в апеляційному суді адвокатеса Світлана Задніпровська. На засіданні розглядали скаргу її захисниці на ухвалу слідчого судді Вінницького міського суду, що призначив запобіжний захід.

На час досудового слідства наступного дня після затримання в Гайсині, 8 листопада, адвоката Задніпровську взяли під варту. Арешт визначили із правом застави. І суму визначеного судом розміру арештована сплатила, щоб не сидіти в СІЗО. А це 160 тисяч 550 гривень.    

Захисниця адвокатки, як прозвучало вчора на засіданні, спершу подала апеляцію з проханням змінити запобіжний захід на легший — на нічний домашній арешт. Але перед слуханням змінила позицію і прописала інше прохання: зменшити суму застави до 20-ти прожиткових мінімумів. Це приблизно 42 тисячі гривень й майже вчетверо менше від сплаченої застави.

Відео дня

— Зменшення пов’язане з матеріальним станом і сімейним становищем моєї підзахисної, — сказала адвокатка Світлани Задніпровської.  

Вона пояснила скрутний стан своєї клієнтки так: живе з дочкою та 2-річною онукою, а також опікується своєю хворою матір’ю.  

— У Задніпровської відсутнє майно, яке вона могла б реалізувати, щоб погасити ті борги, які виникли у зв’язку з зібранням коштів на заставу, — додала захисниця.

Вона назвала підозру необґрунтованою, і звинувачення недоведеним. Про це говорила й сама Світлана Задніпровська. Коли вона давала пояснення суддям, то сказала: отримана нею сума від свідка по справі (чоловіка, що заявив правоохоронцям про вимагання хабара) — це не що інше, як її гонорар за майбутню допомогу в представництві його інтересів в цивільному судовому процесі.

Як минулого тижня повідомляв 20minut.ua, заяву про вимагання хабара написав чоловік, який раніше подав цивільний позов до суду про визнання права власності на неузаконену артезіанську свердловину. Щоб питання вирішили в суді, в нього і затребували гроші.

Що вимагали 1200 доларів США через адвоката, задокументувало слідство. Адвокатесу затримували з еквівалентними 30-ма тисячами гривень в день засідання й недалеко від приміщення Гайсинського суду. Про це інформацію зачитала головуюча суддя, коли оголошувала матеріали справи.

«Виступаючи пособником не встановленому слідством судді, 7-го листопада в Гайсині, поблизу Гайсинського районного суду, отримала 30 тисяч гривень для їх подальшої передачі вище названій особі», — прозвучало на засіданні.

Ось як про затримання з грішми адвокатки раніше інформувала прес-служба прокуратури Вінницької області:

— У ході проведення слідчих дій отримали достатні дані про одержання адвокатом неправомірної вигоди у сумі 30 тисяч гривень з метою подальшої передачі їх уповноваженій особі — для задоволення вимог позивача при розгляді цивільної справи про встановлення права на самочинну артезіанську свердловину в межах міста Гайсин. Тривають першочергові слідчі дії з метою установлення всіх обставин вчиненого злочину та можливо причетних до нього осіб.

Коли в апеляційному суді говорив прокурор, то сказав: свідок злочину (той самий чоловік, що платив гроші) знаходиться в залі. Він приїхав до Вінниці заявити про погрози, які отримує після звільнення під заставу підозрюваної. Таким чином представник державного звинувачення мотивував необхідність відмовити адвокатці в зміні запобіжного заходу.

Вона ж просилася зі сльозами, аби їй зменшили суму застави. Розповідала суду, що на неї скинулися близькі їй люди, бо вона живе без чоловіка.  

— Дійсно, завдяки моїм друзям і моїм близьким ця застава була внесена. Люди збиралися, — говорила Світлана Задніпровська. — І я також вважаю, що підозра необґрунтована. Як свідок так зрозумів, не знаю. Я так розуміла, що цей мій гонорар. Я гроші нікому не мала передавати. А сказала про вирішення питання на його корись, щоб впевнити його в думці, що дійсно справа буде позитивно вирішена і для цього я беру гонорар. Я була впевнені в задоволенні його позову, бо знала позицію відповідача...

— Яким чином знали позицію відповідача, якщо не брали участь у справі? — перепитала суддя.

— А я спитала його, — показала на свідка Світлана Задніпровська. — Він сказав, що міська рада повністю на його стороні. 

Про що ж був той позов до міської ради? Після засідання свідок пояснив журналістам його суть: він збудував свердловину для користування громади на виділеній міською радою землі та мав її узаконити, тому звернувся до суду з відповідним позовом. Це було ще два роки тому. Але позов залишався без рішення. І ось нещодавно — служитель Феміди, якого на цей момент у справі прописали як «невстановлену слідством особу», спрямував його до адвокатки. Та вже й назвала суму, яку він має заплатити за позитивне рішення.

— Договір не укладався, — розповів, як наймав адвокатку, чоловік, що давав хабар. — Коли було судове засідання (за його цивільним позовом, — авт.), мені суддя сказав іти в коридор і брати адвоката, тоді буде рішатися. Дали номер телефону, передзвонив, почали рішати…

— Це був мій гонорар. У мене не було мети ніякої, якоїсь задньої мислі взагалі. Я про те, щоб комусь передавати гроші, не розмовляла, — пояснювала журналісту 20minut.ua після засідання Світлана Задніпровська.

В цей момент адвокатку гукнула її захисниця, щоб не говорила з пресою. Але встигаю поставити ще одне питання підозрюваній в пособництві хабарнику:

— Чому слідство назвало суддю невстановленим, відомо ж, хто слухав позов про свердловину?

— Відомо, тому що справа вже давно призначена...

— Свєта! — не дає адвокатесі договорити захисниця, бере під руку і веде геть, а журналістці каже: — Я дуже спішу, я вибачаюся.

«Апеляційна скарга адвоката не підлягає задоволенню», — після короткої перерви на нарадчу кімнату вирішила колегія Вінницького апеляційного суду. Тож підозрюваній не змінили запобіжного заходу на цілодобовий домашній арешт, і суми застави не зменшили. Залишили ухвалу слідчого судді без змін.



Почитати більше про затримання Світлани Задніпровської, яке провели співробітники одразу трьох структур (СБУ, поліції та прокуратури), можете в статті «Мала занести в суд 30 тисяч гривень. Затримали адвокатку з грошима для хабара».
 

Читайте також:

Питання повернення на службу звільненого за негативом Пивовара вирішать в «міліцейський день»

Шестеро на одне місце. Хто претендує на вакансії суддів у Вінницькому апеляційному?

«Я викрила мафію 25-річної давності!» Вінницька пенсіонерка розкрила справу для НАБУ

Був шерифом, коли побив підлітка. Вінницькі судді відмовилися від скандального процесу

Батьки загиблих полегшено зітхнули. Водій не викрутився від тюрми за ДТП «під кайфом»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Игорь Игорь

    Срана кобила!Видали відео з ютюба!
  • Игорь Игорь

    Боже мій!Яка файна авторка та хлопці з СБУ!Освіту отримали в СВК "Бздюха"!
  • Игорь Игорь

    Авторка Скляр!На твою думку суму у 30 000 грн. можна назвати хабарем для судді?
  • Игорь Игорь

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up