Був шерифом, коли побив підлітка. Вінницькі судді відмовилися від скандального процесу

Був шерифом, коли побив підлітка. Вінницькі судді відмовилися від скандального процесу
Справа Карпенчук проти Мілінчука вінницькими суддями розглядатися не буде
  • Судді Вінницького апеляційного суду не будуть слухати справу, яку супроводжували провокації та скандали.
  • Йдеться про злочин засудженого в першій інстанції до 5-ти з половиною років тюрми екс-дільничного.
  • Він оскаржує вирок і заручився підтримкою активістів, що пікетують суд і пишуть на суддів скарги. 

Вирок за злочин 5-річної давнини, винесений колишньому міліціонеру Миколі Мілінчуку, досі не набув законної сили. Екс-дільничного Тульчинського райвідділу засудили за побиття 16-річного хлопця. Але апеляційне оскарження затяглося. Не раз міняли суддів та починали слухати все спочатку. І ось днями стало відомо: буде 5-та зміна колегії, а для неї із вінницьких суддів апеляційної інстанції обрати вже нікого.       

Що кримінальне провадження про побиття його сина переадресують на інший регіон, розповів журналісту 20minut.ua вінничанин Володимир Карпенчук. За його словами, четверта колегія суддів прийняла відвід, заявлений екс-міліціонером. Причина відводу — судді відхили клопотання його адвокатки, які вже раніше розглядалися.

— Думаю, судді могли відхилити клопотання частково і продовжити слухати справу. Не було б тоді підстав для відводу, — говорить Володимир Карпенчук. — Не знаю, хто надавив, що прийняли таке рішення, але це було якось не так, як треба. Прокурор шокований залишився. Ми з адвокатом шоковані так само з цієї ситуації, що судді із себе зняли відповідальність. Далі будуть пересилати нашу справу на Хмельницький, Житомир чи в Черкаси.

Відео дня

Позбулися проблеми?

Надалі батькові, щоб відстоювати правоту свого потрепілого від злочину сина, доведеться їздити в інший регіон. Серед суддів Вінницького апеляційного суду не залишилося таких, що раніше так чи інакше не брали участі в цій справі. Точніше, є лишень один суддя із незадіяних досі, а для колегії треба троє.

— Думаю, судді завідомо так вчинили, «скинули» наше провадження на інший суд, — каже Володимир Карпенчук. — Тільки можна здогадуватися, чому не захотіли продовжувати розгляд. Я припускаю, щоб не бруднитися…

Батько пригадує, як на засідання приходили немісцеві активісти й нібито тиснули на служителів Феміди. Причому не тільки своєю присутністю, плакатами, брендованим одягом та пікетами.

— Активісти організації «Стоп корупції», крім того, що на засіданнях вели себе нахабно, усіх повчали, то вони ще й писали потім скарги на кожного суддю, що був в нашій справі, — говорить Володимир Карпенчук.

Раніше 20minut.ua писав про участь правозахисників та журналістів із львівського осередку організації «Стоп корупції» в історії конфлікту між Карпенчуками та Миколою Мілінчуком. Останній, нагадаємо, з пресою відмовлявся спілкуватися. Але на влаштованій у Вінниці немісцевими активістами прес-конференції заговорив. Його мати на камеру організаторів заходу обіцяла оголосити голодування, якщо її сина і в апеляції засудять. А він сам назвав своє провадження сфабрикованим шпиківською мафією. Відео дивіться тут:

Микола Мілінчук більше не працює дільничним. Звільнився за власним бажанням

Суть проблемної справи

Саме в Шпикові було побиття підлітка Богдана Карпенчука в жовтні 2014-го. Пригадаймо суть злочину, кваліфікованого, як службовий.

Дільничний чергував на виборчій дільниці, але вночі, близько 24.00 поїхав купити води до кафе на власній машині. У формі, з табельною зброєю і ніде не облікованим гумовим кийком. Цим кийком по обличчю бив «шериф» 16-річного хлопця, коли зустрів на дорозі. Результат: перелом лицьової кістки, черепно-мозкова, струс мозку і супутні тілесні.

Як пояснив раніше поведінку дільничного батько потерпілого старшокласника (хлопець тепер студент), той спершу розвів його з дружиною, а потім «зігнав пасію» на їхньому синові. Богдан йшов з кафе додому, коли дільничний перегородив йому шлях «Маздою-3» і без слів кинувся бити. Чому так вчинив, хлопець дізнався вже на судах.   

Версію обвинуваченого знаємо з вироку: був в цивільному одязі, без кийка і бив кулаком хлопця, бо той образив його словесно ще й гепнув двічі по його машині. Тульчинський суд назвав цю версію спростованою доказами та свідченнями очевидців і виніс звинувачувальне рішення. Його й оскаржує вже тривалий час колишній міліціонер. Як проходили засідання у Вінниці, знайдете в цьому матеріалі:

Тяганина та скарги

Микола Мілінчук, нагадаємо, звільнився з МВС за власним бажанням, ще в процесі досудового розслідування. Після вироку, винесеного у Тульчині, його не взяли під варту. Після завершення апеляційного розгляду, якщо він підтвердить вирок, засудженого повинні будуть відправити за грати на 5 років і 6 місяців. А доти — на свободі.

— Вони постійно затягували справу. З останньою колегією, від травня місяця, тягнули, тягнули, не приходили, хворіли… А тут раз — заявили клопотання, суд їх відхиляє і далі відвід, — розказує Володимир Карпенчук. — Судді його прийняли. Зараз же у них буде атестація. Нащо їм скарги, які напишуть знов активісти на замовлення? 

Володимир Карпенчук вже дізнався, що п’ята спроба апеляційного розгляду справи побиття його сина почнеться нескоро. Матеріали направлять до Верховного суду, де через реформу процес перерозподілу може затягнутися на кілька місяців. 

— Мені сказали готуватися на весну. І це в кращому випадку. Отака перспектива незрозуміла, — говорить Володимир Карпенчук. — 10 років — строк давності у нас. Пройшло вже 5 років, і що буде далі, тільки Господь бог знає.

Володимир Карпенчук: "Він на моїй дитині пасію зігнав і я так не залишу цю справу"

Суд: рішення законне і етичне  

Інформацію про те, що Вінницький апеляційний суд надалі не буде слухати назване провадження, підтвердила його речниця. Вона сказала, що Верховний суд проведе новий перерозподіл справи.

— На судовому засіданні обвинувачений Микола Мілінчук подав заяву про відвід колегії суддів Вінницького апеляційного суду Ірині Ковальській, Євгену Нагорняку та Антону Рупаку. Мотивував тим, що суд відмовив йому в клопотанні про витребування доказів та їх дослідження. Це, на думку обвинуваченого, свідчить про упередженість суддів. Колегія суддів клопотання задовольнила, — розповіла 20minut.ua прес-секретар Вінницького апеляційного суду Надія Чорна-Гаража. — Кримінальне провадження передали на повторний автоматизований розподіл, однак з’ясувалося, що усі судді судової палати з розгляду кримінальних справ уже розглядали цю справу. Тому її надіслали до Верховного Суду для визначення підсудності: там вирішать, який інший апеляційний суд слухатиме провадження.

Чи могла колегія не приймати відвід? Чому так ухвалила, а не інакше? Нам назвали дві підстави для відводу: ймовірність сумніву в неупередженості та стандарти етичної поведінки суддів.

«Суддя не може брати участь у кримінальному провадженні за наявності обставин, які викликають сумнів у його неупередженості», — процитували статтю 75 Кримінального процесуального кодексу України у Вінницькому апеляційному та надали журналісту 20minut.ua витяг з ухвали:

«У рішенні Європейського суду з прав людини від 09.11.2006 у справі «Білуха проти України» зазначено, що відповідно до усталеної практики суду наявність безсторонності відповідно до п. 1 ст. 6 повинна визначатися за суб`єктивними та об`єктивними критеріями. Бангалорські принципи поведінки суддів від 19.05.2006 визначають та встановлюють стандарти етичної поведінки суддів. Так, у статті 2 визначено, що суддя підлягає відводу у випадку, зокрема, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви у неупередженості судді.

Адвокатом Літаєвою І.А. заявлено клопотання про визнання доказів недопустимими. Колегією суддів Вінницького апеляційного суду в складі: Ковальської І.А., Рупака А.А., Нагорняка Є.П. 21.10.2019 відмовлено в задоволенні клопотання адвоката Літаєвої І.А. про витребування доказів та їх дослідження, які адвокат Літаєва І.А. просила визнати недопустимими. Зважаючи на ту обставину, що судді висловили свою думку щодо витребування документів та їх дослідження, можливість прийняття іншого рішення викликає обґрунтовані сумніви в учасників судового провадження».


Читайте також:

Помер в черзі до сімейного лікаря. Прийому по запису не дочекався хворий в Калинівці

Батьки загиблих полегшено зітхнули. Водій не викрутився від тюрми за ДТП «під кайфом»

Водія «Ауді», що збив прибиральницю і втік, знайшли в лікарні біля потерпілої

Байк, що коштує 30 тисяч, продав за дві. Крадіжку розкрили, електровелосипед не знайшли

Організатори схеми, яку днями «накрили» в Могилів-Подільському, заробили 11 мільйонів
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олександр Стасишен

    Усі вінницькі судді корумповані. А колишній мусор просто домовився з ними
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up