Батьки загиблих полегшено зітхнули. Водій не викрутився від тюрми за ДТП «під кайфом»

Батьки загиблих полегшено зітхнули. Водій не викрутився від тюрми за ДТП «під кайфом»
Олександра Заболотного засудили до 10 років ув'язнення. Архівне фото із соцмережі
  • Був під дією наркотиків, коли не вписався в поворот на підйомі дороги й вдарився в бетонний парапет.
  • Двоє пасажирів «Опеля», який розвернувся в польоті і впав на приватному подвір’ї, померли в лікарні.
  • Щойно водій дізнався про це — переклав вину на загиблого друга, щоб врятуватися від тюрми.
  • Роки минули в судах, доки батьки покійних хлопців почули остаточний вирок.

Верховний суд виніс остаточне рішення, яке оскарженню не підлягає. Розв’язку нещодавно отримала справа страшної аварії, в якій вижив тільки один. Цього одного — водія Олександра Заболотного — судили за те, що сів за кермо під наркотиками та порушенням правил дорожнього руху вбив двох своїх друзів.

Ця ДТП була більше 4-х років тому на Київській, в червні 2015-го, і обірвала життя двох молодих хлопців: 18-річного Максима Галуна та 20-річного Євгена Патлатого. Вони були пасажирами «Опеля», що в нічний час мчався до пляжу «Хімік» по Київській, і врізався в бетонний парапет на підйомі дороги з поворотом.

Машину від зіткнення на швидкості розвернуло в повітрі. Від удару вирвало колесо. Авто впало на приватному подвір’ї, яке знаходиться значно вище проїжджої частини. Там «Опель» врізався в загорожу. До того тіла хлопців-пасажирів повилітали із розбитих вікон. Водія ж врятувала подушка безпеки.

Відео дня

Як не намагався Олександр Заболотний разом зі своїми адвокатами довести, що він вижив у такій страшній аварії не завдяки подушці безпеки, а тому що міцно тримався за ручку дверцят, — не вийшло. Водій на судах розказував: їхав на передньому пасажирському місці. Він отримав незначні травми ноги і руки. 

Місце аварії наступного ранку. Фото з архіву редакції

Чотири роки брехні

Про те, що водієм був інших хлопець, водій сказав не одразу. На місці очевидці, як раніше 20minut.ua розповідав у публікаціях про судовий розгляд, чули від нього одне. А в лікарні, після смерті Максима Галуна, Олександр Заболотний змінив свідчення. Сказав, що один із загиблих товаришів сидів на водійському місці і скоїв смертельне ДТП.

— Я не пам’ятаю цього, — казав про зміну своїх свідчень Олександр через роки, на судовому розгляді. — Пам’ятаю тільки, що було до аварії. Ми помінялися місцями з Галуном, я вхопився за ручку дверцят і тримався. Що потім було, не можу сказати. Я прийшов до тями через якийсь час, вже коли був в лікарні…   

Його версію спростувало слідство, направивши до суду обвинувальний акт. Торік процес у Вінницькому міському суді в цьому кримінальному провадженні завершився обвинувальним вироком. Олександру Заболотному призначили покарання у вигляді 10-ти років позбавлення волі.

Відтоді він був під вартою. Сидів в СІЗО і оскаржував вирок в апеляційній інстанції. Під час слухань у Вінницькому апеляційному суді, нагадаємо, постійно просив змінити йому запобіжний захід на домашні арешт.

А захисники в апеляції доводили ту ж саму версію: їхній клієнт не був водієм. Потерпілі в цій справі, батьки та інші родичі загиблих юнаків, обурювалися: «Ми слухаємо брехню вже чотири роки!».

Під час розгляду в апеляційній інстанції. Олександр Заболотний в кабіні для підсудних (зліва)

Не змирився з вироком

Після розгляду апеляційних скарг Заболотного та його адвокатів, в травні цього року, колегія Вінницького апеляційного суду підтвердила вирок першої інстанції. Але Олександр Заболотний не змирився — подав касацію. Касаційні скарги писали також обидва його захисники.

Журналістам вони після першого вироку сказали: засудили невинуватого. Але вже є рішення Верховного суду. І воно констатувало, що порушень під час розгляду в попередній інстанціях не було, рішення у Вінниці винесли обґрунтовані Законом і вони залишаються в силі. 

Це означає, що судовий процес у справі резонансної аварії на Київській, завершився. Нагадаємо, що сказав на останньому слуханні у Вінниці Олександр Заболотний майже півроку тому: 

— Я єдиний живий свідок, який пам’ятає всі обставини. І я говорив, що до моменту ДТП ми помінялися місцями. За ці 4 роки, які мене судили, в мене просто серце кров’ю обливається. Я знаю, що я не винуватий в цьому ДТП. Батькам загиблих не стидно приходити сюди і обвинувачувати мене в цьому всьому…

Мама Максима Галуна плакала, чуючи таке від винуватця смерті свого сина. Сьогодні вона, коли отримала рішення Верховного суду, полегшено зітхнула, бо вирок про 10 років тюрми не скасували, а справу не повернули на новий розгляд. Саме цього просив захист: щоб все досліджували заново.      

 

Про беззаперечні докази

«Суд не надав належної оцінки», «не дав відповіді на питання», «не вдавався до оцінки експертиз», «не пояснив», «не проаналізував», «не аргументував»… Такими фразами користувалися адвокати Олександра Заболотного, говорячи про рішення, винесені щодо їхнього клієнта вінницькими судами.

Ось як підсумував все Верховний суд у своїй постанові: «Перевіркою матеріалів кримінального провадження встановлено, що вина Заболотного (…) ґрунтується на доказах, які містяться в матеріалах справи, належним чином оцінених судами попередніх інстанцій».

Колегія Верховного суду чітко перелічила основні докази того, що Заболотний, а не хтось інший, був за кермом. Власник «Опеля» ввірив машину саме йому. Очевидці від Заболотного на місці ДТП чули, що він керував машиною. Експерти довели, хто де сидів до зіткнення, за механізмом отримання травм усіма учасниками аварії. 

«Поміж показань потерпілих, свідків та висновків експертів, вина засудженого підтверджується даними протоколів огляду місця події, транспортного засобу, огляду трупів Галуна та Патлатого та освідуванням Заболотного», — читаємо в постанові, яка завершується ось таким рішенням: — «Касаційні скарги засудженого Заболотного, його захисників Дідиченка і Якименка залишити без задоволення, вирок Вінницького міського суду від 5 листопада 2018 року та ухвалу Вінницького апеляційного суду від 27 травня 2019 року — без змін. Постанова є остаточною та оскарженню не підлягає».

Могила Максима Галуна, на якого Олександр Заболотний намагався перекласти провину за аварію

Подробиці розгляду справи ДТП на Київській у вінницьких судах знайдете в цих публікаціях:  


Читайте також:

Водія «Ауді», що збив прибиральницю і втік, знайшли в лікарні біля потерпілої

Сторож зарізав товариша і сховав тіло в старому автобусі. Вбивці винесли вирок

Таксист на «Опелі» їздив вночі по місту з вимкненими фарами і під наркотиками

Хотіла насолити поганому сусіду. Пенсіонерка поцупила мобільний — і отримала вирок

«Зупиняли машину, бо з неї випадала людина». Як ловили «Форд» з п’яними іноземцями
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Юрий Зель

    Чи правда це...
  • Олег Левадный

    Заголовок - жесть.
  • Юрий

    Пожизненное
  • Rabbit123

    А який сенс відгрохувати такі пам'ятники, як у Максима? Він від цього вже не поживе ні хвилини, пресікати дружбу з наркоманами і п'яницями варто було ще при житті! Щоб якщо і спілкувався, то хоч би в машину до них не сідав
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up