Батьки загиблих в ДТП на Київській про водія: «Його брехню слухаємо три з половиною роки»

Батьки загиблих в ДТП на Київській про водія: «Його брехню слухаємо три з половиною роки»
Два адвокати підсудного чекають рішення про зміну запобіжного заходу. Але Олександра Заболотного (у кабіні для підсудних зліва) суд не випустив
  • Просився з СІЗО під домашній арешт.
  • Із клопотання Олександра Заболотного, якому суд першої інстанції дав 10 років, почався апеляційний розгляд справи ДТП на Київській.
  • У своїй скарзі підсудний написав: не винуватий в смерті двох хлопців, бо за кермом машини не сидів.
  • Батьки загиблих називають його слова брехнею.

До 10 років ув’язнення наприкінці року засудили юнака, що єдиним вижив у тій страшній аварії. Олександра Заболотного взяли під варту в залі суду одразу після проголошення вироку. Він подав апеляцію. Разом із адвокатами збирається доводити, що за кермом був не він, а один з загиблих хлопців.

Більше трьох років тому неподалік перехрестя Київська-Янгеля «Опель» врізався в бетонний парапет тротуару. Його водій був під наркотиками і не вписався в поворот на швидкості. Про це кажуть матеріали справи. У них написано про двох загиблих пасажирів «Опеля». І про те, що єдиний вцілілий хлопець спочатку признався, що він був за кермом, а потім — змінив покази.

Про що розказали журналісту RІА одразу після аварії люди, які живуть неподалік місця ДТП, знайдете в статті «Подробиці аварії на Київській, в якій вижив тільки один», опублікованій через добу після події. Тоді ніхто не сумнівався, і попередні дані слідства це згодом підтвердили: керував «Опелем» Олександр.

Відео дня

А пізніше з’явилася інформація, що юнак став говорити інше в лікарні, щойно біля нього з’явилися адвокати. Він досі, після звинувачувального вироку, винесеного Вінницьким міським судом в листопаді, наполягає: сидів на передньому пасажирському сидінні, тож не повинен відповідати за ДТП, де загинули двоє його друзів.

На пасажирських сидіннях

Не вижили після аварії біля перехрестя Київська-Янгеля, нагадаємо, 18-річний Максим Галун, який вчився на юриста в кооперативному інституті, та мешканець Якушинець 20-річний Євген Патлатий. За даними слідства, вони були пасажирами «Опеля». Один сидів на передньому сидінні, другий — позаду водія. Хлопці повилітали з машини, коли вона врізалася в бетонний парапет тротуару на підйомі дороги з поворотом, розвернулася в польоті і приземлилася на приватному подвір’ї.

Отримали несумісні з життям травми і померли в лікарні Максим Галун (18) та Євген Патлатий (20, на фото зліва)

Коли на місці ДТП з’явилися працівники ДАІ і медики швидкої, пасажири «Опеля» ще подавали ознаки життя. Але травми в обох хлопців були несумісні з життям. Ніби передбачав, що поїздка може завершитися бідою, ще один хлопець з компанії, яка мчала вночі на пляж. Третій пасажир зголосився вийти буквально за кілька хвилин до ДТП. Як розповіли редакції знайомі загиблих юнаків, йому не сподобалося, як водій керує, тому далі не поїхав.

«Мене визнали винним у злочині, якого я не вчиняв і вчиняти не міг, оскільки на момент дорожньо-транспортної пригоди, яка відбулася у місті Вінниця 12 червня 2015 року, я не перебував за кермом легкового транспортного засобу, в якому загинуло дві особи», — написав Олександр Заболотний в апеляційній скарзі.

Читайте також: 
Їхав під кайфом, а вину перекладав на загиблого друга. Вирок за ДТП на Київській

«Я, як пасажир, що знаходився поруч водія, при зіткненні автомобіля з перешкодою, отримав пошкодження правої руки та лівої ноги… Ці легкі ушкодження і короткочасний розлад здоров’я ніякою мірою не можуть бути наслідком мого керування автомобілем в момент наїзду на бетонну перешкоду, — пояснює далі підсудний. — У випадку, якби я перебував за кермом автомобіля, ушкодження на моєму тілі були б схожі на ті, що отримав Галун, який за версією слідства знаходився на передньому сидінні пасажира…»

— Він безсовісно бреше, — каже мати Максима Галуна, на якого перекладає вину Заболотний, Руслана. — Це бидло, яке безсовісно бреше…

— Ми цю брехню слухаємо вже три з половиною роки, — говорить батько загиблого Ігор Галун.  

Водійські права не забрали

У понеділок, 28 січня, колегія апеляційного суду мала почати розгляд апеляційної скарги засудженого Вінницьким міським судом до 10-річного ув’язнення. Почали з клопотань. Перше — про зміну запобіжного заходу. Олександр Заболотний просився під домашній арешт. Говорив, що під час досудового слідства нікуди не тікав, то й тепер не буде. Між іншим сказав: в нього на час слідства не забирали ні водійські права, ні закордонний паспорт, тому він їздив за кордон і повертався.

Читайте також: 
Захисник засудженого за ДТП на Київській хлопця сказав: посадили невинуватого

Коли настала черга сказати свою думку прокуророві, той навпаки: поїздки за кордон назвав контраргументом. Мовляв, маючи досвід виїзду за межі країни, підсудний запросто може втекти. Потерпілі (брат Євгена Патлатого та мати Максима Галуна) підтримали прокурора і просили не міняти СІЗО для Заболотного на домашній арешт.

Колегія суддів ухвалювала рішення в нарадчій кімнаті. Вона відхилила у задоволенні клопотання підсудного. Це значить, що тримати під вартою Олександра будуть щонайменше до 19 лютого (тоді спливають 60 діб арешту).

На наступному судовому засіданні, призначеному незадовго до кінця дії запобіжного заходу, суд розгляне ще одне клопотання Заболотного — про повторне дослідження доказів в справі. Від цього рішення залежить, наскільки швидко матимемо кінцеве рішення по ДТП.

Адвокати підсудного чекають рішення про зміну запобіжного заходу. Але Олександра Заболотного (у кабіні для підсудних зліва) суд не випустив

Підсудний просив у своїй апеляційній скарзі скасувати винесений йому вирок і закрити справу. А потерпілі сподіваються, що апеляція не змінить вироку.

— Треба бути мужчиною і признати нарешті, що накоїв, — каже батько покійного Максима Галуна Ігор. — Він вже тричі за час слідства попадався то п’яним за кермом, то ще щось. Тричі притягувався знову! А тепер вже в апеляції продовжує брехати. Але все одно правда восторжествує. Вина ж його доведена. Три експертизи зробили. Він нарешті має відповісти за те, що накоїв. Що тут ще сказати, коли стільки людей ходять на роботу і одержують зарплату за те, що якийсь отакий шмаркач просто бреше і відтягує час? Тільки подумайте, скільки адвокатам листають і скільки судді заробляють зарплати, бо ходять, переносять це слідство, переносять і переносять знов. Він просто бреше, а дорослі розумні люди мають це слухати і терпіти. Справедливість все одно буде. Я не сумніваюся.

Відмовився від інтерв’ю в СІЗО

Із адвокатом Олександра Заболотного Олегом Якименком журналіст RIA домовилась про інтерв’ю з його клієнтом. Надіслала питання, відповіді на які той мав записати на диктофон. Але запису редакція не отримала. Адвокат не пояснив, чому клієнт відмовився.

Серед кількох простих питань до Заболотного було прохання пояснити наявність залишків наркотичних речовин у крові, вставлені слідством (канабіоїдів). Відповідь на нього знаходимо в апеляційній скарзі, але якусь плутану.

«Незадовго до аварії я відвідав своїх друзів, які і могли вживати заборонені засоби, а я їх вдихав, перебуваючи поряд з ними, але при цьому не знав, що мої друзі могли палити якісь заборонені речовини, а тому не придавав цьому значення», — написав Заболотний.

Олександр також вказав апеляції, що слідство втратило перші зразки, взяті одразу після аварії, і він здавав аналіз крові вдруге.

«Після повторного аналізу, який відбувався набагато пізніше, були виявлені залишки наркотичних засобів», — пише далі Заболотний, але називає ці результати незаконними й такими, що не мають юридичної сили.

Стан наркотичного сп’яніння в момент скоєння злочину став обтяжуючою обставиною при виборі міри покарання Олександру Заболотному в суді першої інстанції. Це значить, якби водій нічого не надихався, йому б присудили на кілька років менше.


Читайте також:

Щоб їх спіймати, не вистачає одного дзвінка. ТОП-10 з кримінального розшуку

Якщо послуги адвокатів дорогі, то де знайти безплатного правника? Список адрес і телефонів

Мало не вбили зятя мера Могилів-Подільського. Подробиці новорічної бійки під рестораном

«Звідки взяло слідство все це, нам не відомо». Інтерв’ю з захисниками Анатолія Малєца
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Olvol

    Українці показуюьь себе НЕ ДОРОСЛИМИ ЛЮДЬМИ! Аліментникам прийняли принизлиаий закон? Закон про секс прийняли. Шановні автомобілісти! Ви своєю поведінкою напрошуєтеся! уявіть, що встановлять пристрій на кожну машину і будете носити стрічку зі швидкостеміра на перевірку кожен місяць. От тоді будете знати! Так що краще отямтеся, якщо є хоч трохи тих завитків у головах
  • Andrey Kyzhilnuy

    А почему бы не пройти детектор лжи???!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up