«Я викрила мафію 25-річної давності!» Вінницька пенсіонерка розкрила справу для НАБУ

«Я викрила мафію 25-річної давності!» Вінницька пенсіонерка розкрила справу для НАБУ
Голова кооперативу мешканців будинку на Пирогова, 161а Ольга Бойко: «Тут ціла мафія замішана. БТІ, міськрада, приватна фірма…»
  • Про махінації з кооперативним будинком у Пироговому ініціювала кримінальне провадження Ольга Бойко.
  • Запросила документи з виконкому, звірила офіційно надане з архівними оригіналами і була шокована.
  • Частину дому, яка багато років пустує, по-тихому перепродали, замість розподілити між мешканцями.
  • Чому поліцейське слідство не рухається? Бо треба взяти зразки підписів поважних людей.

Щойно Ольга Бойко зайшла в редакцію, то одразу сказала: її тема не для лякливих. Мовляв, тут фігурують знані прізвища. І взагалі мафія — діло серйозне… Цю пенсіонерку знаємо, як принципову жінку, яка вигравала суди з різними структурами. Себе вона називає людиною «радянської закалки» і такою, що нічого не боїться.

— Я викрила мафію 25-річної давності, і їхній злочин досі продовжується, — каже голова житлово-будівельного кооперативу «Надія» Ольга Бойко. — Я маю право проводити власне розслідування. Зібрала документи, які підтверджують махінації, і надала все слідчій. Але в поліції бездіють. Маю рішення судів, які зобов’язують їх виконувати мої клопотання. Наприклад, взяти зразки підписів у Дворкіса. За його керівництва частину нашого кооперативного будинку продали: підробили договір купівлі-продажу з приватною фірмою, і якби я цей договір не знайшла й не стала піднімати питання, він би набув законної сили.     

Викраденою Ольга Бойко називає частину першого поверху будинку на Пирогова, 161а площею близько 1000 квадратних метрів. Це приміщення складається з кількох кімнат, які пустують. Вхід туди зачинений. Вікна замуровані. Голова кооперативу називає це недобудовою. Розказує: дім у 90-х зводився за кошти майбутніх мешканців, тож і порожня його частина — беззаперечна власність жильців.     

Відео дня

— Коли ми отримували на руки свідоцтво, то міськвиконком мав написати, що «БТІ, виділіть Іванову, Петрову і всім іншим учасникам кооперативу частку від недобудови». Вони зобов’язані були так зробити, — переконує співрозмовниця. — Натомість вони цю недобудову перепродали. 

Архівна копія договору, який досліджують в кримінальному провадженні

Власне розслідування

— Ми кооператив свій зберегли з 1992-го, — розказує Ольга Бойко. — Але в 2017-му міськвиконком несподівано заявив, що купив наш будинок. Коли я це почула, почала шукати правду. 

Пенсіонерка підняла рішення виконкому, звіряла їх з паперами із обласного архіву і знайшла розбіжності. Незаконність дій чиновників, як говорить голова кооперативу, вона викрила, знайшовши договір купівлі продажу, датований 2001-м роком. В ньому були посилання на раніше відмінені рішення.

— Я підняла одне рішення, а воно потягнуло за собою інше рішення, яке відмінило те рішення, на яке вони посилалися. Це підроблений документ! — впевнена Ольга Бойко. — В юриспруденції такі називаються нікчемними. Договір ніде не зареєстрований. Я написала заяву в поліцію і вони відкрили провадження.

Голова «Надії» консультується з юристом. Він їй підказав, що кваліфікація правоохоронців неправильна. Тож пенсіонерка домоглася перекваліфікації провадження в службове підроблення (стаття 366 Кримінального кодексу України). 

— До 366-ї ще б додати 191-ту статтю (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом службовим становищем, — авт.) і справу мало б розслідувати НАБУ, — розібралася Ольга Бойко.

Ольга Бойко: «Я розкрила справу для НАБУ»

Палки в колесах

Але розслідування веде поліцейське слідство. І, як каже заявниця, за два роки не просунулося далі формальних допитів бізнесменів і чиновників, не призначили експертиз підробленої документації.  

— Куди я тільки не писала, — говорить Ольга Бойко. — І в НАБУ, і в Генпрокуратуру, і в МВС. Але всі мої скарги пересилають на місце, і вони вертаються в міську прокуратуру. Триває тяганина. Мені ставлять палки в колеса.

Голова кооперативу подавала клопотання слідчій про експертизу договору купівлі-продажу, а та видавала відмовні постанови. Оскарження цих відмов дало кілька судових рішень на користь потерпілої. З наданих нею увалах Вінницького міського суду зрозуміло: слідча мала взяти для експертизи зразки автографу у підписанта документів по спірному будинку Дмитра Дворкіса, тодішнього міського голови. Але цього не зробили і Ольга Бойко написала до суду скаргу знову -— на бездіяльність слідчої.

— Я нічого не боюся, і не зупинюся ні перед чим. Щоб не було. Там площі, дуже великі, — показує Ольга Бойко недобудоване приміщення на технічному плані. — Ці кімнати 25 років стоять. Вони не могли їх вкрасти, бо це кооперативна власність. Чекали, доки сплине строк давності 15 років. І якби ніхто цього не помітив, договір вступив в би в силу, хоч він незаконний.

Таким був проект реконструкції будинку на Пирогова, 161а

Планували добудувати

Ось що показав пошук в мережі про проблемний будинок на Пирогова,161а. В недобудові планували зробити поліклініку. Пізніше вирішували питання, щоб відкрити на першому поверсі відділення поліції та медпункт. Також тут могли дати житло переселенцям (12 квартир). Із кожного приводу міськрада проводила громадські слухання. Демонструвала проекти. Мешканці будинку не підтримали жодної пропозиції.

Ольга Бойко каже, що їздила до Києва на ток-шоу і там незалежний експерт підтримав її позицію: недобудову мали б купити у мешканців будинку, бо це їхня власність. Якщо все так просто і є документи, які доводять махінації, то чому ж поліцейське розслідування не зрушилося?  

— Мафія! — пояснює Бойко. — Махінації я викрила, все зібрала. Якби не я, слідство б і не опитало нікого. Я сама знайшла бізнесмена Шафранського, чия фірма нібито продала за 50 тисяч гривень нашу недобудову виконкому. Поліція не могла його знайти — це смішно. А я знайшла в інтернеті. Все вибиваю палкою з них. Вони на вухах від мене вже всі стоять, а я чого їх буду боятися? Я їх не боюсь. Я хочу законності!

Мета Ольга Бойко — отримати рішення про незаконність договору купівлі-продажу, аби члени кооперативу могли самі розпоряджатися недобудовою.

— Чи продамо, чи будемо здавати в оренду — самі вирішимо. Не треба нам нічого нав’язувати! — говорить голова ЖБК «Надія».

 

Почерк колишнього мера

Про розслідування провадження, відкритого за заявою Ольги Бойко, питаємо в обласній поліції. Й там журналісту 20minut.ua кажуть: через скаргу Ольги Бойко в її справі поміняли слідчого. Експертиза документів дійсно ще не призначена. Матеріали мали направити експертам разом зі зразками підписів колишнього мера, що фігурує у справі кооперативного будинку в якості свідка.

— Це ж не підозрюваний, щоб оголошувати його у розшук, — пояснили у відділі комунікацій про Дмитра Дворкіса. — Його запрошували, він приходив в поліцію, сказав, що дасть зразки підпису і залишив контактний телефон. Тепер цей номер телефону не відповідає. Через те, що фізично немає людини, в якої треба взяти зразки, експертиза досі не призначена. Слідство дало доручення оперативним підрозділам, аби встановили місцезнаходження свідка та запросили його для надання зразків почерку. Тобто експертиза буде в будь-якому випадку. Ухвала про її призначення — безстрокова.  

Продають з аукціону

Навесні 2019 року міськвиконком ухвалив рішення про приватизацію приміщення на Пирогова, 161а, як комунальну власність. Об’єкт «незавершене будівництво», площею 687,8 квадратних метрів хотіли продати через електронний аукціон.

Вже восени вирішили передати на баланс комунального підприємства «Агенція муніципальної нерухомості». Саме це підприємство міськради управляє комунальним майном. Зокрема, і продажем, якщо на це є рішення міськради.

— У 2000 році міська рада купила об'єкт незавершеного будівництва по Пирогова, 161А і на підставі договору купівлі-продажу набула майно у комунальну власність, — каже директор департаменту комунального майна Ігор Шутак. — На початку цього року міськрада ухвалила рішення продати цей об'єкт з аукціону в 2019 році. Наш департамент виконує покладені на нього обов'язки: оформлення об'єкту, розміщення оголошення на електронному майданчику для продажу. Що хочуть мешканці, чи звернулися вони до правоохоронців або до суду — мені не відомо. Ніхто не забороняє людям звертатися до правоохоронних органів, щоб з'ясувати підстави законності.

Інформацію про об’єкт розмістили на сайті prozorro.sale. Там вказано, що буде продаватися «Незавершене будівництво». А саме — вбудовано-прибудовані приміщення загальною площею 687,8 квадратних метрів до п'ятиповерхового житлового будинку 1994 року забудови. Утім, не вказана ціна і старт аукціону.


Читайте також:

Поліцейський Пивовар, звинувачений в смерті підприємця Комарніцького, поновлюється на службі

Мала занести в суд 30 тисяч гривень. Затримали адвокатку з грошима для хабара

Був шерифом, коли побив підлітка. Вінницькі судді відмовилися від скандального процесу

Батьки загиблих полегшено зітхнули. Водій не викрутився від тюрми за ДТП «під кайфом»
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Марина

    А почему Вы Бойко,столько лет молчали? Пристройка стоит недостроенная уже болне 25 лет?  И вам не надо была? БРЕД! У Вас просто болезнь "судозависимости", Вам лечиться надо! а не людям жизнь портить. А в  Кооперативе купили себе однокомнатную квартиру и живите, а за пристройку вы ни копейки не платили!

    DinDin reply Марина

    А Вы с какой стороны баррикады? ..поосто вижу Вы в курсе дел)

    Ольга Бойко reply DinDin

    Да есть у нас в нашем доме одна МАРИНА,,ОНА СВОИ ДЕНЬГИ НЕ ВКЛАДЫВАЛА В СТРОИТЕЛЬСТВО НАШЕГО  КООПЕРАТИВНОГО ДОМА.ОНА ЕЩЕ МАЛЕНЬКАЯ БЫЛА ТОГДА.А СЕЙЧАС ОНА ЗАНИМАЕТ НЕБОЛЬШУЮ ДОЛЖНОСТЬ В ОДНОМ УЧРЕЖДЕНИИ.И МНЕ НЕПОНЯТНО,КАК ТАК МОЖНО НЕ ЛЮБИТЬ СВОЙ ДОМ, В КОТОРОМ ЖИВЕШЬ,ЧТО ОПУСТИТЬСЯ ДО ТАКОЙ СТЕПЕНИ , ЧТО ИСКАТЬ БОЛЬНЫХ  СРЕДИ  ОБЩЕСТВА,КОТОРОЕ ПОЧТИ В ДВА РАЗА СТАРШЕ ЕЕ.УВ.МАРИНА, ИЩИТЕ БОЛЬНЫХ СРЕДИ СВОЕГО ОКРУЖЕНИЯ-МОЖЕТ И УЗНАЕТЕ И УВИДЕТЕ СЕБЯ СРЕДИ ХВОРИХ!
  • Ольга Бойко

    Даю свой комментарий разрешите уточнить- договор купли-продажи от28 декабря 2001 года,а не 2000 года.директор департамента Игор Шутак 07.07.2016 года написал письмо  начальнику  Бти  Нагирняк Д.следу
    Общего содержаниЯ-департамент ком.ресурсов просит принять замовлення на объект ком-ной  власности-вбудованно-прибудованнн примищення (ориентированной площадки 500кв.м,що находиться за адресою япирогова 161 а виготовлення инвентарной справи с определением    відсотку готовності,інформаційної довідки про реєстраці. Та визначення ідеального частки приміщення и т.д.Однако Юти нарисовала ему схему          этой прибудовы и написала,что здание А4 -является самовольно построенное.там есть такой аппендицит такой.получив такой ответ Шутак и.срзу написал на письме  отложил ь выход техника.если горисполком купил это здание, то почему у него не было никаких документов на эту прибудову Эй,Шутак как это вы покупали незавершенное строительство и не знали сколько метров там??Покажите всем Винничанинам правоустановчие документы на эту прибудову.почему следователям не даёте?а они вам и протекают в ответ.почему вашего договора оригинала купли продажи нет ни в городском совете.ни в Бти,ни в винницком  областном  нотариальной округе??? Следователи почему вы не вынесли постанову про обыск в горисполкоме виннице и в винницком областном архиве??И ещё шутак и
    Открыть о уголовное производство по данному делу- вы вообще.ще не можете ничего предпринимать в отношении данного здания.Следователь,который сей,ас ведёт дело ввиду должны .были наложить арест на данное помещения,,а вы только отказываете это делать.

    Ольга Бойко reply Ольга Бойко

    Что вас кто-то чем то заинтересовал?Запомните кооперативная собственность не продаётся.Так что вы даром стараетесь кому'-то продать нашу прибудову.У вас ничего не выйдет

    Грицько Штахета reply Ольга Бойко

    Ніколи не довіряв дивно вдітим жіночкам в червоних капелюхах, які роблять гучні заяви. Шановна Ольга Бойко, у вас справка є? ))

    Ольга Бойко reply Грицько Штахета

    А у вас?
  • Марина

    Ця принципова жінка, просто хвора, з хворою уявою!
  • ML

    сидит там этот следователь Козловская, в одной руке сигарета, второй в носу ковыряется, через раз печатает.. пришлось как-то заглянуть в прокуратуру, правда не в Виннице, сути не меняет - там эти св**ьи просто в кабинетах курят, и дело им есть, как бы взяточку вытрясти
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up