На півмільйона грабанули ювелірку в Козятині і залягли на дно

На півмільйона грабанули ювелірку в Козятині і залягли на дно
Стоп-кадр з відеозапису, зробленому в магазині прихованою камерою. 29-річній продавщиці Ірині пригрозили електрошокером і кухонним ножем, щоб не рипалася. А перед тим, як втекти, за спиною обмотали руки скетчем
Засвітилися. Два заїжджі чоловіки серед білого дня обчистили ювелірний магазин в центрі Козятина. Навіть облич не сховали. Не помітили камери спостереження, коли приходили напередодні? Вони без поспіху спакували все золото із вітрин і пішли, залишивши продавщицю зв’язаною й без телефонів

Поки на грабіжників по всіх постах пішло орієнтування з кадрами із камери відеоспостереження ювелірного магазину, вони встигли залягти на дно. Правоохоронці думають – це були заїжджі професіонали. Зараз оперативники сподіваються на допомогу людей і піднімають аналогічні злочини, щоб віднайти схожість з козятинським нападом.   

Минулої п’ятниці, 9 січня, прямо серед білого дня, приблизно о 14.30, обчистили вітрини ювелірного салону «Алла» на центральній вулиці Козятина. Адреса – Героїв Майдану, 13. Магазин, як кажуть козятинці, новий - працює з минулого року. Розміщений у квартирі першого поверху житлового дому і має окремий вхід з боку вулиці.  



- Вони зв’язали дівчину-продавщицю скетчем й пішли з дорогоцінностями, але вона якось змогла вивільнити руку і повідомити власницю про грабіж. До речі, наприкінці року обчистили ще одну ювелірку в нашому місті. Щоправда, тоді працювали вночі. Винесли сейф і прикраси з ювелірного відділу магазину на сусідній вулиці. Там кілька торгових точок під одним дахом, але обікрали тільки ювелірну. Досі не чути, щоб когось знайшли, - розказують козятинські підприємці.      

А в п’ятницю злочинців було двоє. Навряд чи вони зухвало проігнорували камеру відеонагляду. Скоріше, не помітили її, коли обирали об’єкт нападу. Як сказав начальник управління карного розшуку обласної міліції Олександр Цимбалюк, цих чоловіків бачили не в одному магазині незадовго до злочину. Вони заходили в кілька ювелірних магазинів, готуючись до грабежу. Обирали найзручніший.

Як сказала 29-річна продавщиця Ірина, один з нападників раніше заходив до неї в магазин, придивлявся. Говорив, що приведе жінку вибрати собі якусь золоту прикрасу. Вона запам’ятала його.



Врешті «покупець» прийшов зі спільником. У одного в руках був елетрошокер, у другого - великий, схожий на кухонний, ніж. Ще за словами дівчини - вона чула від злочинців запах алкоголю, коли їй погрожували та зв’язували.

Судячи з відео, оприлюдненого згодом міліцією, хвилин 10 злодії були в магазині. Не метушилися. Зачинили двері з середини. Прикраси з вітрин витягали разом з підставками й складали в целофановий пакет та дорожню сумку. Винесли не все. Срібло залишилося.

У проміжку між пакуванням здобичі, вони зв’язали продавщицю, яка й так завмерла від страху й не робила зайвих рухів. Щоб не повідомила нікуди перш, ніж вони втечуть, забрали мобільний телефон. Змотали руки Ірини скетчем й наказали сидіти на підлозі, поки вони зникнуть із золотом. А вартість здобичі злодіїв, як порахувала згодом власниця, - під півмільйона гривень.

- Під погрозою предмета, схожого на ніж, і електрошокера, вони примусили продавщицю віддати золоті вироби десь приблизно на 500 тисяч гривень, зв’язали її скетчем і втекли з місця скоєння злочину, - говорить Олександр Цимбалюк. - Через декілька хвилин прибув наряд міліції, виїхали всі служби, й провели ряд необхідних заходів по встановленню осіб зловмисників. Однак, на жаль, на даний час злочинці не встановлені і не затримані. Ми вилучили запис з камер відеоспостереження, де всі ці події відображені, і просимо громадян, які знають, впізнають чи мають якусь інформацію про цих чоловіків, повідомляти на лінію «102» або на номер 59-33-22. Конфіденційність гарантуємо.

Як сказали в секторі зв’язків з громадськістю обласної міліції, за фактом нападу на ювелірний магазин відкрили кримінальне провадження за статтею «Розбій». Її санкція – від семи до 12 років ув’язнення з конфіскацією.

Оскільки ніхто з місцевих мешканців злодіїв, чітко зафіксованих на досить якісному відеозапису, не впізнав, слідство думає – це заїжджі розбійники.

Вони не ховали облич. Один був лишень в окулярах, які не роблять його непізнаваним. Одягнені небідно. Тікали з місця злочину, швидше за все, на машині, але даних про це в міліції не дають. Оперативники говорять, що зараз піднімають схожі злочини, які траплялися в інших регіонах. Думають, це не перша справа цих чоловіків.

На вигляд одному нападнику 30-35 років, другому - приблизно 35-40 років. Один під 190 сантиметрів зросту, другий - десь 170. Після скоєного в Козятині інтернет і телебачення рябить їхніми фотографіями (відео нападу показали центральні телеканали), розшукувані принаймні на якийсь час мають сховатися разом з поцупленим товаром. Тим не менше, правоохоронці не сумніваються – знайдуть і їх, і їхню здобич.  



На відеозапису, зробленому в магазині прихованою камерою, видно, як 29-річній Ірині пригрозили електрошокером і кухонним ножем, щоб не рипалася, а перед тим, як втекти, за спиною обмотали руки скетчем.



На вигляд нападникам по 30-35, 35-40 років. Високі. Середньої статури. Хто впізнав когось із них або побачить десь, швидко дзвоніть на «102» або біжіть в найближче відділення міліції – допоможіть спіймати розбійників. Винагороди за них не оголосили, але конфіденційність гарантована.



Найкраща охорона магазину – озброєна
Так кажуть у міліції. Але через те, що далеко не в кожному магазині, який продає цінності, є охоронець, правоохоронці просять оновити систему захисту. Тривожна кнопка під прилавком вже не врятує?  
- Зловмисники не дали змоги продавчині скористатися тривожною кнопкою, а інших спеціальних засобів захисту персоналу та цінностей в ювелірному магазині не було,- кажуть у секторі зв’язків з громадськістю обласної міліції. – Тож просимо власників усіх торгових мереж, які потенційно становлять інтерес для злочинців, переглянути застарілі засоби охорони та сповіщення, завдяки яким дії персоналу цілком прогнозовані для нападників. Варто посилити охорону цінностей та персоналу або ж обмежити час роботи торгових точок у темну пору доби.

 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дарья

    Мені шкода продавщицю цього ювелірного магазину, таке пережити, нада мати жилізні нерви.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up