Як в Україні подорожчає газ та наскільки можуть змінитись комунальні тарифи

Як в Україні подорожчає газ та наскільки можуть змінитись комунальні тарифи
  • В Україні можуть поміняти тариф на газ за рекомендацією МВФ.
  • Експерти вважають, що крім газу, може подорожчати світло, вода і опалення.

Фахівці припускають, що газ подорожчає після опалювального сезону – в кінці квітня-на початку травня цього року. Журналісти «Сегодня» з’ясували коли і чому може подорожчати газ та що подорожчає ще.



Як можуть поміняти тариф на газ за рекомендацією МВФ: наскільки і коли подорожчає комуналка

В Україні тариф на газ формується з імпортного паритету і залежить від ціни на блакитне паливо в Європі. У минулому році уряд закуповував газ по 185 доларів, в цьому році – 245 доларів, також за цей час девальвувала гривня. В результаті, впевнені експерти, уряд буде змушений переглянути тариф на газ для населення. У проекті меморандуму з Міжнародним валютним фондом (МВФ), який опублікували в засобах масової інформації, передбачався поквартальний перегляд тарифів, на даний момент обговорюють можливість переглядати тариф на газ кожні півроку. "Сегодня" з'ясувала, як і коли в Україні подорожчає блакитне паливо.

Коли і чому може подорожчати газ

У жовтні минулого року Україна підписала меморандум з МВФ, в якому говориться: "до квітня 2017-го запустити механізм, що дозволяє коригувати тарифи на газ для населення і утримувати поквартальні показники". На даний момент тариф планують переглядати не щокварталу, а раз на шість місяців, повідомляють "Українські новини" з посиланням на проект меморандуму, який планують підписати в найближчі тижні.

Відео дня

Тариф на газ для населення визначається за формулою: вартість імпортного газу × курс долара + ПДВ + транспортування + розподіл + націнка Нафтогазу, пояснюють у Міністерстві економрозвитку. Коли приймався чинний тариф на газ, вартість імпортного блакитного палива була на рівні 185 доларів. А в бюджеті на цей рік газ Україна буде купувати за 246 доларів.

В результаті уряду доведеться знову підвищити тариф на газ для населення, упевнений член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. Екс-начальник Управління по зв'язках з громадськістю "Нафтогазу" Валентин Землянський підрахував: газ, згідно з формулою Кабміну, буде коштувати 9600 гривень за тисячу кубометрів (на даний момент 6800 гривень). У той же час Юрій Корольчук переконаний, що економічно обґрунтований тариф на газ зросте на 25-60% (до 8,5-11 тисяч гривень). "Якщо ціна мінімально на 1500 гривень не зросте, це означає тільки одне – ринок і надалі регулюється вручну, уряд контролює ціни, і ніякого ринку немає. А цю різницю держава буде покривати з бюджету", – розповідає Юрій Корольчук.

Експерти припускають: газ подорожчає після опалювального сезону – в кінці квітня-на початку травня цього року. До речі, комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив, що ціни на газ можуть зрости на 40% у випадку, якщо не будуть продовжені покладені на "Нафтогаз" спеціальні зобов'язання з продажу газу для населення на пільгових умовах. На заяву чиновника різко відреагував прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

"Я не допущу жодного підвищення тарифів на газ для потреб населення. А ті, хто заявляють про можливе зростання цін на 40%, повинні відповідально працювати, або писати заяву на звільнення", – цитує Гройсмана прес-служба уряду.

 

Що ще подорожчає

Тариф на газ встановлює Кабмін, на інші комунальні послуги – Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Днями голова Нацкомісії Дмитро Вовк в ефірі одного з телеканалів заявив: тариф на опалення на 90% складається від вартості газу. "Якщо говорити про централізоване опалення – ми можемо вплинути на 10% тарифу. 90% тарифу – це природний газ, який визначається за рішенням уряду", – розповів Вовк. Пропорційно газу також подорожчає гаряча вода і опалення.

Тарифи на опалення і гарячу воду розраховують підприємства-постачальники, після ці розрахунки передають НКРЕКП, які приймають остаточне рішення про підвищення тарифів.

Крім того, в цьому році також подорожчає електроенергія. Ще в 2015-му НКРЕКП постановою №220 затвердила поетапне підвищення вартості електроенергії. Останній етап припадає на березень 2017-го. Зараз кожен кВт*год при споживанні менше 100 кВт коштує 71,4 копійки, а з першого березня – 90 копійок. При споживанні понад 100 кВт*год кожен кВт*годину коштує 129 копійок, а після березня – 168 копійок. Наприклад, якщо сім'я використовує 200 кВт*год на місяць, до першого березня доведеться платити за світло 200,4 гривні, а після березня 2017-го – 258 гривні.

На цьому подорожчання не зупиниться. У 2017-му, як говориться в презентації НКРЕКП, в середньому для українців холодна вода подорожчає на 9%. "Київводоканал" планує підняти свій тариф на 16,4%, найбільше подорожчання планується в "Житомирводоканалі" – на 18,2%. У той же час у Южному вода подорожчає всього на 6,2%.

Як пояснили в комісії, підприємства зобов'язані подати заяви з проханням встановити нові тарифи до 10 серпня. Після цього в НКРЕКП нові тарифи затвердять. Наприкінці минулого тижня представники міської влади – заступники мерів – презентували в комісії нові тарифи. Практично всі чиновники одноголосно підтримали підвищення тарифів у своїх містах.

"Нові тарифи затверджені міською владою. Тариф повинен відповідати витратам, які несуть підприємства. Не повинно бути соціального популізму", – сказав заступник мера Южного Дмитро Любивий. Після цю фразу повторили десятки колег чиновника з різних міст України.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up