Поїхав у Китай по… гриби

Поїхав у Китай по… гриби
Вінничанин Сергій Вдовенко привіз з Китаю технологію вирощування невідомих у нас двох видів штучних грибів. За словами вінничанина, гриб з поетичною назвою вольварелла вольвація, смачніший від добре відомих нам шампіньйонів. І зовні красивий, не схожий на інші види. А гриб шіі-такі має лікувальні властивості – пригальмовує розвиток ракових клітин.

Чому їздив переймати досвід саме в Піднебесну? Бо в Китаї, каже, вирощують найбільше видів грибів. На душу населення споживають 5-6 кілограмів на рік (ми – 0,3-0,6 кг). У країнах Європи ця цифра становить 2-3 кг. Найбільше смакують штучно вирощені гриби французам: середній показник споживання на одну людину в цій країні - вісім кілограмів на рік.

Автограф у незвичному музеї
- Китайці настільки багато уваги приділяють розвитку грибництва, що навіть створили в себе Музей білих грибів, - каже Сергій Вдовенко. – Я побував там. Музей знаходиться у невеликому місті Гутіан. Залишив запис у книзі відгуків. Вражає сама увага до такого продукту харчування. Їхні фахівці вважають цю галузь перспективною. Особливо в умовах продовольчої кризи, дефіциту продуктів харчування. Тому продовжують активно розвивати. Споруди для вирощування грибів бачив навіть вздовж деяких автомобільних шляхів. Це примітивні дерев’яні будиночки, в яких люди зайняті роботою. А хіба у нас не можна практикувати те саме? Скільки маємо занедбаних приміщень колишніх тваринницьких ферм! Вони цілком придатні для такої справи. Слід тільки трохи затратити кошти, щоб привести їх до ладу, створити необхідні умови.
В області грибівництвом мало хто займається. Принаймні, знаю лише одного фермера з Могилів-Подільського району. Час від часу він звертається до нас за консультацією.

Гальмують розвиток раку
У Китаї вирощують сім видів штучних їстівних грибів. У нас тільки два – шампіньйони і глива звичайна. Саме на ці гриби маємо державні стандарти. Затверджені вони ще в часи Союзу.
- У Китаї нині особливо популярні два види грибів, - продовжує Сергій Вдовенко, – шіі-такі та вольварелла вольвація. Можливо, тому, що крім гарних смакових якостей, вони мають ще й медичну цінність, гальмують ріст ракових клітин. Так само, до речі, як й інші види штучних грибів. На одному із занять нас ознайомили з результатами досліджень, які провели японські вчені. Вони встановили, що мікроелементи, які містяться в грибах шіі-такі, найбільш ефективно вбивають ракові клітини. Один з медичних препаратів для боротьби з цією важкою недугою японці розробили на основі згаданого виду грибів.
- Чому ми не можемо вирощувати їх в себе?
- У нас нема державних стандартів на гриби, крім двох видів – шампіньйони і глива звичайна. Тому ті ж китайці поставляють нам свою продукцію. У семимільйонному місті Занжоу на комбінаті з вирощування грибів мені показували упаковки з грибами, підготовленими до відправки в нашу державу.
- Технологія вирощування шампіньйонів і гливи звичайної у китайців така само, як і в нас, - продовжує Сергій Вдовенко. – Для мене це не стало новиною. Зате, як кажуть, відкрив для себе нові види грибів. Особливо вразив один з них - вольварелла вольвація, починаючи із зовнішнього вигляду і до смакових якостей. До речі, гриби в меню у нас були майже кожен день. Дізнався про технологію вирощування мало знаних для мене грибів. Важливим стало налагодження наукових зв’язків з колегами з інших країн, які працюють у галузі грибівництва.

Відео дня
>Для порівняння
Один кілограм штучних грибів гливи за своєю енергетичною цінністю дорівнює одному кілограму курячого м’яса. Річна потреба у грибній продукції становить 200-250 тис. т, виробляється приблизно 40 тис. тонн.

Довідка
Сергій Вдовенко - один із небагатьох науковців, який досліджує проблему вирощування грибів у закритому ґрунті. Випускник Уманського сільськогосподарського інституту. Аспірантуру закінчив у Польщі, в Познанській сільськогосподарській академії. Кандидат сільськогосподарських наук. Тема кандидатської дисертації – «Вплив фізичних і хімічних факторів на ріст шампіньйонів». Працює над докторською дисертацією: «Виробництво гливи звичайної в умовах захищеного ґрунту». С.Вдовенко автор навчального посібника «Вирощування їстівних грибів». З 2003 року працює у Вінницькому аграрному університеті, на агрономічному факультеті читає курс «Грибівництво». До речі, в лабораторії науковця постійно ростуть гриби. Їх він вирощує разом зі студентами.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous
    Шиитаке я еще 10 лет назад пробовал выращивать.
    Anonymous reply Anonymous
    Вот шитаки как раз и очень ничего. Хотя по любому уступают, да хоть опенькам. Кстати, не пора ли поехать в королевские леса, маслят-опят надрать)
  • Anonymous
    китай и продукты питания - вещи не совместимые
  • Anonymous
    Грибы нужно покупать в Ленинградской области.От них по крайней мере веселей.)))
  • Anonymous
    По гриби і траву
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:12 Сьогодні Всесвітній день руху для здоров’я. Історія, заборони та прикмети 10 травня 21:00 Тут творилась історія: сторінки минулого Гонтівки 20:07 Весна — сезон загострення астми. Чому хвороба завдає шкоди дитячому організму і як з цим боротись 19:46 Вихідні не для пікніка: на Вінниччині обіцяють холод та дощ Від читача 14:59 Регіональний форум «10 років. Пробація – майбутнє зараз» у Вінниці 18:44 Пʼять порад від лікаря, як обрати сонцезахисні окуляри для дітей 18:18 Субсидія на оренду житла для переселенців: як працює новий механізм допомоги 18:15 Гурт ТІК святкуватиме 20-річчя у Вінниці великим концертом просто неба 17:05 В Томашпільській громаді врятували підлітка, який замерзав у полі на шляху додому play_circle_filled 16:12 На Хмельницькому шосе зіткнулися Volkswagen та Nissan. ВІДЕО play_circle_filled 15:35 Де купити квіти до Дня матері: кращі локації, контакти та швидка доставка (парнерський проєкт) 15:14 Схема на 150 мільйонів: як «свої» вигравали тендери, а готівку ділили 14:10 У Вінниці майже кожен другий багатоквартирний будинок має ОСББ 13:16 Екологи через суд стягнули 22 тисячі за незаконний видобуток пісковику 12:40 Ідеальні подарунки до Дня матері: СПА-розкіш, елегантна білизна та здоров'я (партнерський проєкт) 12:08 Нетверезий водій на Mercedes намагався «вирішити питання» за 20 тисяч гривень 11:10 На Вінниччині відкрили Алеї пам’яті на честь загиблих воїнів «Червоної Калини» 10:18 На вулиці Василя Барки через коротке замикання загорівся будинок: пожежі на Вінниччині за добу 09:42 Де у Вінниці 9 травня вимкнуть воду та світло: перелік адрес 09:02 Суд відправив під варту чоловіка за смертельну ДТП у Гайсинському районі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up