Коричневі батареї та LED-лампи. Як заощадити на комунальних послугах?

  • З початком опалювального сезону платіжки вінничан за комунальні послуги можуть зрости удвічі, а то й утричі.
  • Батареї в коричневий колір, LED-лампи та утеплення за 200 гривень. «20хвилин» зібрали цікаві поради, як зекономити на комуналці
Коричневі батареї та LED-лампи. Як заощадити на  комунальних послугах?

До офіційного старту опалювального сезону залишилося вісім днів, а вінничани вже побоюються, наскільки збільшаться платіжки за жовтень. Але економити на комфорті, та сидіти «зі свічками» в холодній оселі не планують. Як можна бюджетно утеплити житло, зменшити вартість комуналки без шкоди для комфорту? «20хвилин» зібрало для своїх читачів цікаві думки експертів та поради:

 

Встановіть лічильник і платіть за фактом

Відео дня

Оксана Поліщук, прес-секретар компанії «Вінницягаз»

— Щоб отримувати менші рахунки за газ, можна встановити лічильник. Без нього споживачі платять за нормами: 4,4 кубометра на одну людину, якщо є тільки газова плита, 7,1 кубометра — якщо окрім плити ще є газова колонка та інше. А встановивши лічильник, людина не тільки буде платити за фактом, але й знатиме, скільки реально споживає. Тобто, є стимул заощаджувати. Нагадаю, що «Вінницягаз» встановлює лише безкоштовні лічильники, у рамках інвестиційної програми. За платним лічильником треба звертатися до приватних підприємств, список яких є на сайті Управління держпраці у Вінницькій області.

 

 

 

 

 

Опалення та гарячу воду зекономить заміна систем та облік

Іван Капля, старший по будинку Литвиненка, 44

— Якщо говорити для цілого будинку, то треба утеплюватися, встановлювати лічильник тепла, термоізоляцію усіх труб у підвалі. Основні тепловитрати йдуть через фасади, покрівлі, підвали. У нашій дев’ятиповерхівці майже на 200 квартир утеплили фасад. І якщо порівнювати опалювальний сезон 2014-2015 (без утеплення) з сезоном 2015-2016 (з утепленням), то ми отримали більше 60 тисяч гривень економії. Тобто від 300 до 700 гривень на одну квартиру в рік. З гарячою водою майже ті самі поради: облік та встановити нові труби, крани, стояки, які дозволять зекономити ще більше.

 

 

 

 

При розумному споживанні не треба навіть економити

Олег Побірський, голова ОСББ «ЮМІР»

— У нашому десятиповерховому будинку замінили усі лампи на світодіодні та LED-лампи. Встановили їх у двох під’їздах та у підвалах. Ще додали датчики руху. Так, за світло заплатили близько 160 гривень. Тоді як раніше був рахунок на 280-300 гривень. В окремій квартирі можна так само заощаджувати. Просто дотримуйтеся кілька правил: вийшли з дому — виключили світло, витягуйте з розеток усю техніку на ніч (крім холодильника). Так мені вдається споживати 90-100 кіловат на місяць.

 

 

 

Читайте також:

Коментарі (7)
  • Анонім

    Считаю что надо половину госаппарата сократить - хуже не станет , а экономия будет хорошая
  • Анонім

    Давайте взагалі все помешкання перефарбуємо в коричневе. А раптом на 0,1 градуса тепліше стане
  • Волкова Юля

    Ходите дома в шубах,кушайте только сырую морковку(её готовить не надо,экономно) ,а лучше вообще сдохнете,вот такая у нас свобода ,вот такая экономия
  • Волкова Юля

    Интересно сколько с нас ещё будут соки пить? Когда уже этот идиотизм наконец-то закончится? Сколько можно над людьми издеваться то? Наше правительство решило таким образом естественный отбор устроить? Тот же голодомор,только в наше время? Не надоело ещё???

    Иванов Иван reply Волкова Юля

    пока сомпли жевать будете и лапшу принимать что они вешают
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up