Що загрожує за несплату комуналки та чому не треба доводити справу до суду?

Що загрожує за несплату комуналки та чому не треба доводити справу до суду?
Раїса Поліщук мешкає на Стеценка. У лютому їй нарахували суму понад 1400 гривень. "20хвилин" допомогли розібратися в цій історії, і жінці зробили перерахунок.
  • У кінці вересня тепловики міста опублікували на сайті ТОП-100 боржників за опалення і гарячу воду
  • У «Вінницяміськтеплоенерго» радять виплачувати борг, щоб не залишитися без даху над головою
  • А що кажуть юристи?

У кінці вересня на сайті тепловиків Вінниці з’явився список вінничан, які мають найбільші борги перед підприємством — понад 20 тисяч гривень. Найбільше заборгували мешканці двох квартир на Жуковського, 10 — більше 80 тисяч гривень за гарячу воду та опалення. А загальна сума боргу населення перед підприємством: більше 33 мільйонів гривень (станом на 21 вересня 2016 року — авт.)

Cписок боржників з адресами, але без прізвищ«За наявності боргу підприємство звертається до суду про визнання заборгованості. Після отримання судового рішення за справу береться державна виконавча служба. З цього часу розпочинається перевірка боржника: наявність відкритих банківських рахунків, рухомого, нерухомого майна, отримання доходів. Далі відбувається опис, арешт виявленого. В першу чергу за борги стягнуть кошти з рахунків, якщо ж таких немає, справа дійде до рухомого майна, і в останню чергу боржник може залишитися без даху над головою», — пишуть у повідмовленні прес-служба «Вінницяміськтеплоенерго».

У комунальному підприємстві радять, що якщо немає можливості погасити одразу весь борг, можна скористатися послугою реструктуризації: за укладеним договором, 30% заборгованої суми сплачується одразу, решта - рівними частинами протягом визначеного терміну.

Відео дня

А що каже юрист?

Журналіст «20хвилин» звернувся із запитаннями до юридичної компанії «iLex Co. Ltd.», де старший юрист Алла Міщенко пояснила, що саме загрожує боржникам та чому не треба доводити справу до суду:

— Накопичення боргів за комунальні послуги може закінчитися примусовим стягненням заборгованості через суд. Це збільшить загальну суму заборгованості. Адже відповідно до статті 96 Цивільно-процесуального кодексу України борги за житлово-комунальні послуги стягуються з урахуванням інфляційних втрат та три відсотки річних. Аналогічно статтею 625 Цивільного кодексу України встановлено, що боржник на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми. Наприклад, споживач за рік заборгував за комунальні послуги більше 6,6 тисячі гривень. Однак, через суд стягнули вже дев’ять тисяч, з яких інфляційні витрати (майже дві тисячі гривень), судовий збір за подачу заяви про видачу судового наказу (689 гривень), за позовну заяву (1378 грн), 3% річних (300 гривень) і борг за комунальні послуги. Раджу громадянам своєчасно сплачувати житлово-комунальні послуги, щоб у подальшому не виникало подібних ситуацій. У випадку ж неможливості своєчасного розрахунку можна укласти договір реструктуризації заборгованості.

Читайте також:

Тепловики міста опублікували ТОП-100 боржників за опалення і гарячу воду

Без лічильників на гарячу воду можна отримати втричі більші рахунки

Вінничани побоюються початку опалювального сезону через «величезні суми»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Вже цеєвропа чи ще ні?
  • Oleksandr Stoliarov

    Останній тиждень вброс по інтернету, про те що квартири відбиратимуть і в суд подаватимуть на тих, в кого будуть борги за опалення та інші ком.послуги.

    Гройсман - такий гройсман
  • Александр Балаганов

    За приписки выполняемые нашим легендарным ЖЕО-пусть доказывают в суде невыполненные аботы и услуги.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up