Без лічильників на гарячу воду можна отримати втричі більші рахунки

Без лічильників на гарячу воду можна отримати втричі більші рахунки
На фото - Раіса Поліщук. За лютий їй нарахували понад 1400 гривень. Субсидія у 200 гривень не покриє цієї суми.
Шукаємо вихід. Мешканцям будинку на вулиці Стеценка, 5, які не мають лічильників на гарячу воду, відправили рахунки за лютий з сумами, що майже втричі більші, ніж у січні. У тепломережі кажуть, що це - не помилка і перерахунку не буде.

Старша по будинку Світлана Андрушко каже, що показники взяли з загального лічильника на будинку. Але, як стверджує жінка, дані, які зафіксовані в акті-обстеженні, були взяти не в її присутності, й свій підпис вона на цьому акті не ставила. Перевірити показники жителі багатоповерхівки не можуть, бо ключі є тільки в працівників тепломережі. У підприємстві “Вінницяміськтеплоенерго” розповіли, що борг за лютий нарахували по загальному лічильнику та пропорційно розподілили між жильцями, в квартирах яких немає індивідуальних лічильників.

Мешканці будинку не розуміють, чому раптово стали нараховувати гарячу воду по загальнобудинковому лічильнику. А у підприємстві журналісту відповіли, що про зміни в схемі нарахування для мешканців без приладів обліку повідомляли заздалегідь.

- У грудні минулого року ми розклеювали оголошення, що нарахування гарячої води буде по загальному лічильнику, - каже контролер-ревізор відділу сектора збуту Раіса Гурба. - Підприємство несе збитки, бо люди без приладів обліку в квартирах використовують більше води, ніж вказано по нормі. А воду ми закуповуємо у “Водоканалі”. Тому вирішили змінити схему оплати.

Відео дня

Звідки підписи та нереальні рахунки?

Світлана Андрушко є старшою по будинку на Стеценка, 5. Це колишній гуртожиток, в якому жильці отримували кімнати, а згодом переробили їх на квартири. Так, загалом в домі 155 квартир на 230 сімей. І за один місяць вони “використали” 700 кубометрів води.

Старша по будинку: "Це не мій підпис. Його підробили!"

- У мене стоїть бойлер, тому за гарячу воду я не плачу, - каже Світлана. - Про втричі більші рахунки мені почали скаржитися мешканці будинку. Приходять до мене, і кажуть - чому ми повинні платити 1200-1400 гривень за місяць? Хоча за січень було 400-500 гривень.

Старша по будинку стверджує, що вона не підписувала акт-обстеження з показниками за лютий. І немає поряд ініціалів, лише її прізвище. У  “Вінницяміськтеплоенерго” Світлані розповіли, що контролер, який звіряв показники - “найчесніший чоловік, і підписи ніяк не підробив би”. Але надати докладний розрахунок по рахунках людей, у яких немає лічильників  - відмовились.

Реально? За лютий місяць мешканці будинку без приладів обліку нагнали понад 400 кубометрів води.

Старший контролер, яка відмовилась називати своє прізвище, вказала, що 282 з “копійками” куби використали мешканці, в яких є лічильники на гарячу воду. І більше 400 кубів води використали ті, в кого лічильників нема.

Люди, які живуть у цьому будинку, не знають, чому саме з лютого їм почали нараховувати оплату по загальному лічильнику.

Володимир Дубина, мешканець будинку на Стеценка, 5. "Не захотіли розповісти, як з'явились такі рахунки. Відфутболили!"

- Мені нарахували 1400 гривень і я вже заплатив, - свариться мешканець будинку Володимир Дубина. - А як вони це нарахували, не розказали. Мовляв, ксерокопію не дамо, розрахунки не дамо. За всіма питаннями відправили до старшої будинку. Відфутболили і все. Бачте, у них усе законно!

Лічильник за сімома печатками

Сторонім чи Стороннім? За цими дверима гудить бойлер. І там лічильник. Але ключів немає

Перевірити показники лічильника на свій будинок мешканці не можуть. Бо в бойлерну, де він стоїть, мають доступ тільки працівники “Вінницяміськтеплоенерго”. Відповідальний за стан індивідуального паливного котла на Стеценка, 5 Михайло Колесник відповів, що бойлер був куплений за кошти міста, і переданий на баланс підприємства.

А той самий контролер енергонагляду, який взяв показники з загального лічильника, Олександр Сташко вказав, що був у бойлерній разом з мешканцями.

- Як вони можуть знати, що показники нереальні? - здивовано питає Олександр. - Я ж ходжу з мешканцями будинку і звіряю показники. Ото мабуть людей “клюнули” великі рахунки, бо не вміють економити.

Помилки немає, а рахунки ще зростуть

Валентина Опушко, юристконсульт комунального підприємства

В офісі підприємства "Вінницяміськтеплоенерго" на вулиці 600-річчя, 13 юрисконсульт Валентина Опушко розповіла, що рахунки на воду у мешканців без лічильника будуть ще зростати.

- Усі без виключення комунальні послуги нараховуються або по нормі, або по засобах обліку, - каже юрисконсульт. - У Вінниці норма гарячої води на людину складає 3,15 кубометра в місяць. Але якщо встановлений у будинку загальний лічильник, то вираховуємо об’єм гарячої води по ньому. Це вказано в постанові Кабміну №630 від 2005 року. (http://goo.gl/w30CJw - див. пункт 11).

- І як тоді роблять розрахунки на одну людину? - питає журналіст.

- По солідарному розподілу, - відповідає Опушко. - Вираховують із загальної кількості спожитої води показники лічильників у людей в квартирах. Далі, множиться на вартість одного куба - 39, 55 гривні. І розподіляють пропорційно кількості мешканців у квартирі.

Як платити менше?

Також Валентина Опушко розповіла, що робити, щоб зменшити плату за гаряче водопостачання.

- Найкращій варіант - це встановити лічильник на гарячу воду та платити за фактом, - каже вона. - Так людина буде знати, скільки вона використовує. Але якщо людина не бажає ставити лічильник та проживає в квартирі одна, хоча зареєстровано кілька осіб, то потрібно прийти з довідкою. В цьому документі має бути зафіксовано фактичне перебування тих осіб, які зареєстровані, але не живуть по цьому адресу.

P.S. Старша по будинку Світлана Андрушко подзвонила журналістам RIA напередодні виходу статі у друк. Розповіла, що до неї приходив контролер Олександр Сташко, і приніс на підпис новий акт-обстеження за березень, з цифрою - 750 кубометрів! Але звіряти показники разом з мешканцями будинку не пішов, бо “ключей немає”. І пообіцяв, що через кілька днів з’явиться з ключами, щоб показати мешканцям будинку реальні цифри на лічильнику.

Скільки коштує та як встановити лічильник?

Ціна на новий побутовий прилад обліку гарячої води в українських інтернет-магазинах коливається від 100 до 250 гривень. Встановленням лічильників мають займатися сантехники з ЖЕКів або інших підприємств, які обслуговують будинки. Згідно з законом “Про метрологію та метрологічну діяльність” монтаж лічильників мають проводити безкоштовно. У Вінниці таку послугу виконують і приватні підприємства - це сервісна служба “Домовой”, сервісний центр “Гарант-майстер”, “Ремонт по заявці” . Вартість їх послуг коливається від 150 до 500 гривень (при наявності лічильника).

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Анонім

    На Квятека такая же проблема, насчитали за март 2500 грн за горячую воду (это в 6 раз больше чем мы обычно платим)! В январе тоже была похожая ситуация из-за того, что не подали показания квартиры, в которых установлен счётчик. В феврале пересчитали, а теперь вот снова удивили суммой. В ЖЕКе казали, что в этот раз перерасчета уже не будет, ставьте счётчики, в следующем месяце сумма может быть и большей! Счетчики-то мы установим, но хотелось бы все таки разобраться откуда взялась такая астрономическая цифра. Буду писать заявление, чтоб показали подробный расчёт, платить не буду.
  • Анонім

    1. Ставите счечтик в КАЖДОЙ квартире.

    2. Претензии-вопросы и т.п общение с ЛЮБОЙ организацией - только ПИСЬМЕННО (запрос-требование) под входящий номер в приемной . Через 30 дней (по закону "Об обращении граждан" ) получите ответ с печатью (который потом сможете предъявить) и организация подумает что и как ВАМ ответить ( а слова "очень честный" - "не дам" - "не знаю" - это их слова , а как знаем "слова к делу не пришьешь")

    Торонтуй reply Анонім

    Ниодимовый магнит. И счетчик не крутится.
  • Дарья

    Нехай встановлюють лічильники і не буде проблем. А то виходить, один більше миється, інший менше, а плату розподіляють однаково.
  • Дарья

    Нехай встановлюють лічильники і не буде проблем. А то виходить, один більше миється, інший менше, а плату розподіляють однаково.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up