Петро Касінчук усе життя виборює Україну

Петро Касінчук усе життя виборює Україну
Учора, тринадцятого жовтня, біля пам’ятника січовим стрільцям і воїнам ОУН-УПА відбулося покладання квітів на честь 66 річниці створення УПА. Була відслужена панахида за загиблими вояками, а ветеранам вручили почесні грамоти та грошову допомогу

- Коли я вчився у школі, про Українську повстанську армію нам нічого не розповідали. Усю інформацію про неї отримував із газет уже в часи незалежності. Вважаю, що треба вшановувати їх пам’ять, адже життя просто так не віддають, значить, вони були впевнені у своїй правоті, - вважає вінничанин Геннадій Петрик.
Аби розповісти вінничанам більше про цих людей, спеціально для „20 хвилин” наші тернопільські колеги підготували розповідь про одного з них.
Патріотизм успадкував від батьків
Він – свідомий українець Петро Касінчук, пройшовши крізь полум’я буремних літ, вижив, вистояв, виборов свою незалежну Україну. У свої 79 він очолює Братство вояків УПА Подільського краю «Лисоня», є членом обласного політ проводу Конгресу Українських націоналістів та членом Головної Булави Всеукраїнського Братства ОУН-УПА ім. генерала Романа Шухевича – Тараса Чупринки.
Вихований на засадах християнської моралі й національної ідеї, Петро Касінчук змалку увібрав у свою душу любов до України і ненависть до її ворогів.
- Запам’ятались мені розповіді мого батька, воїна УГА, який воював із поляками в 1918 році за Львів, - пригадує пан Петро. – Там він втратив ногу. Поляки відрізали пилкою...
Батько пана Петра у святкові дні, після богослужіння, щоразу брав сина за руку і вів до читальні «Просвіти».
Засудили до 15 літ каторжних робіт
Закінчивши семирічку, Петро Касінчук вступив на третій курс Чортківської гімназії. Там і приєднався до лав молодіжної організації «Юнак».
- Моє псевдо було Тур, - розповідає він.
На початку серпня 1944 року КДБ арештовує його батька. Між конфіскованими документами були й Петрові конспекти з історії України. На зошиті кольоровими фарбами був розмальований тризуб.
- Маму і мене викликали до КДБ, - пригадує пан Касінчук. – Ніяких пояснень, що цей знак є на грошах князя Володимира, не вислухали.
У лютому 1946 року Провід визнав Тура кращим бійцем УПА. За створення картосхем сіл свого підрайону його прийняли у члени ОУН. А вже в березні під час збройного конфлікту з підрозділом НКВД пана Касінчук був поранений та отруївся газом. Його заарештували і посадили до Чортківської в’язниці, а невдовзі засудили до 15 літ каторжних робіт.
Після смерті Сталіна, Петра Касінчука звільнили і він приїхав на Україну. У той час пан Петро знаходить свою другу половинку та одружується з Ольгою Вонсул, дочкою колишніх членів “Просвіти”.
Заснував братство ОУН-УПА “Лисоня”
Ставши у 1989 році членом Гельсінської спілки, пан Петро долучається до організації Народного руху України та Всеукраїнського товариства “Меморіал” на теренах Тернопілля. Найбільшим своїм здобутком вважає заснування братства ОУН-УПА Подільського краю “Лисоня” та формування Всеукраїнського братства УПА ім. генерала Романа Шухевича, членом якого є з першого дня.
Під керівництвом Петра Касінчука відновили й освятили могили відомих і невідомих українських патріотів, встановили пам’ятники визначним командирам УПА: Бистрому, Климу Савурі, Рену, Бондаренку та іншим.
Вірить в Україну
Пан Петро й досі працює над збором і збереженням архівних матеріалів, рукописів, спогадів про УПА. Він упорядковує унікальну бібліотеку, яку вдалося зібрати разом із однодумцями. Також чоловік створив пам’ятну відеотеку (понад 150 відеокасет) про відзначення та вшанування героїв національно-визвольних змагань. На початку листопада планує відкрити музей УПА.
- Я щасливо успадкував від свого батька, колишнього стрільця Української Галицької Армії, силу волі й наполегливість у досягненні мети, - каже Петро Касінчук. - А мета в мене воістину висока — беззавітно служити людям, Україні, котру бачу в сузір’ї найпередовіших країн світу. Бачу її справді українською в економіці та політиці, в літературі й мистецтві. Мрію про той жаданий час, коли об’єднаються всі релігійні конфесії, стануть єдиними численні партії та рухи і віддадуть свої знання та вміння Україні.
Саме тому цей великий патріот не перестає завжди говорити людям правду, в ім’я якої працює, вірячи в благодатні плоди своєї невсипущої праці

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Настоящие Герои спят в сырой земле, а мразь всякая из щелей повыползала...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up