Не громадським транспортом єдиним. На чому ще можна пересуватися Вінницею

Не громадським транспортом єдиним. На чому ще можна пересуватися Вінницею
Фото: pixabay.com
  • У зв’язку з карантинними обмеженнями, вінничани не можуть вільно пересуватися у громадському транспорті. Саме тому ми підібрали кілька альтернатив маршруткам і трамваям, що їх могла б використовувати активна частина міських жителів. 

Буквально кілька тижнів тому ми і уявити собі не могли, що звичний нам громадський транспорт раптом стане недоступним. А якщо і доступним, то лише за наявності спеціальної перепустки і вільних серед дозволеної кількості місць. Хто має можливість — на вулицю без нагальної потреби вже не виходить, а комусь до цих пір доводиться щоранку їхати... себто вже йти на роботу, чи то пак за іншими невідкладними справами. 

Пройти кілька сотень метрів нам ще не важко, але коли відстань починає вимірюватися кілометрами горбистої дороги, в тілі, яке звикло сидіти на зручних сидіннях швейцарського трамвая, раптом починає поколювати в боці і стискати в грудях. 

Ми справді хотіли полегшити життя таким пасажирам і скласти для них добірку з альтернативних засобів пересуванням містом і адрес, за якими його можна орендувати, але з’ясували, що на час карантину ці послуги недоступні. Тепер замислюємося над тим, а чи не настав час дістати з гаражу старий велосипед «Україна» або витратити частину заощаджень на придбання, наприклад, електросамокату?

Відео дня

Велосипед

Це простий, доступний і перевірений засіб пересування містом. У багатьох з нас він є. Якщо не брендовий ровер за кругленьку суму, то бодай «Тиса», «Аист» або «Україна», які перейшли нам у спадок від старших братів з сестрами, або батьків. Думаємо, що зараз не той час, щоб соромитися улюблених іграшок дитинства, тому беріть ключі від гаражу і мерщій за велосипедом. 

Цілком ймовірно, що такий скарб на колесах є у ваших сусідів або друзів. Не лінуйтеся і запитайте їх про це. Також можна пошукати такі велосипеди в інтернеті. Ціна на них починається від кількох сотень. 

Фото: Nextbike Vinnytsia

Якщо власного двоколісного ви не маєте, а купити немає змоги, можна орендувати. Магазини, що надавали таку послугу раніше, зараз на карантині, але є мережа велопрокату Nextbike, яка працює з середини березня. Вартість першої години катання 20 гривень, місячного абонементу — 250 гривень, а річного – 850.

На фб-сторінці Nextbike Vinnytsia є кілька дописів, що в них показують, як проводиться дезінфекція велосипедів. А днями мережа велопрокату ще й соціальну рекламу запустила. У ній закликають мити руки, дотримуватися дистанції тощо.

Моноколесо

На відміну від мегаполісів, у Вінниці цей девайс досі не набув широкої популярності. Можливо через те, що вартість такого засобу пересування починається від 7-8 тисяч гривень. Високої якості та потужності за ці гроші, звісно, також ніхто гарантувати не буде, але на перший час вам вистачить і цього.

У Вінниці нам був відомий лише один магазин, де можна було орендувати такий девайс на тривалий час. Наразі на телефонні дзвінки там не відповідають. Вочевидь вони також на карантині. Від іншої мережі магазинів, яка мала впровадити аналогічну функцію у своїх вінницьких представництвах, ми цього так і не дочекались. 

Фото: boonget

Два роки тому наша редакція тестувала моноколесо на вінницьких тротуарах. Якщо коротко — воно чудово підходить для пересування містом. Але готуйтеся, що над навичками керування доведеться добре попрацювати. 

Самокат

Варіантів тут є два. Перший, і простіший, придбати звичайний механічний самокат для дорослих. У розвинених країнах навіть у ділових районах цей засіб пересування користується великою популярністю. У Вінниці останніми роками також зріс попит на цього «коня». На вулицях нерідко можна зустріти цілі родини на таких самокатах, що свідчить про зручність і доступність цього виду транспорту. Ціни на новий стартують від 800-900 гривень. 

Фото: TheDigitalWay

Інший варіант — електросамокат. Станцій прокату цього двоколісного немає навіть в українських мегаполісах, а магазини, де його можна було орендувати, зачинені на карантин. Єдиний вихід — придбати. Хоч вартість цього девайса і починається від 10-12 тисяч гривень, але з ним вам буде однозначно комфортніше пересуватися містом. Такому і числені вінницькі пагорби не страшні, і швидкість непогану має, і ємності батареї вистачить на кілька днів. 

Гіроскутер

Чудова річ для міських умов, хача її і важко буде тягнути на верхні поверхи (ви ж не користуєтесь зараз ліфтами, правда?) З прокатом у Вінниці, як ви вже зрозуміли, під час карантину біда, тому бажаючим покататися на такому, залишається тільки його придбати. Гіроскутером можна обзавестися і за шість тисяч гривень. 

Пару років тому ми також тестували цей засіб пересування. Навчитися ним управляти досить легко, а міська інфраструктура дозволяє з комфортом пересуватися майже у всіх напрямках. Гіроскутер — це чудовий спосіб триматися від людей на відстані і при цьому всюди встигати.

Скутер

Так, прокат також перестав працювати, хоча зазвичай у місті можна було побачити чимало ретро скутерів. Майже всі вони були орендованими. Поза тим варто знати, що на цей вид транспорту просто так не сісти, потрібні права категорії А1, а ще шолом. 

За номером, куди ми телефонували з приводу оренди, нам пояснили, що за 400 доларів у Вінниці можна придбати чудовий «байк».  

Фото: pixabay.com/Trinity_eRoller

Якщо будете сідати за кермо скутера, пам’ятайте, що зараз не час підвозити знайомих, адже це передбачає тісний тілесний контакт, який останніми тижнями ні до чого хорошого не призводить. 

Читайте також:

Канікули, ЗНО, вступна кампанія. Розповідаємо про ключові зміни в шкільній освіті

«Добре, що можна тримати зв’язок через месенджери»: як карантин вплинув на життя священика 

«Я почав розуміти тварин, які живуть в зоопарку»: як карантин вплинув на життя журналіста

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Бахнюк Дмитро

    Вєлік зараз реально виручає!некст байки плюс є, і їх кожного дня дезінфікують!
  • Ols Kat

    Я ходжу пiшки, здоров'я дозволяє
  • покращення

    как я знаю пересуваются на жопе или на коленах а транпорт движется или ходит
  • Anastasia Golub

    В маршрутки тоже не пускают ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up