«Добре, що можна тримати зв’язок через месенджери»: як карантин вплинув на життя священика

«Добре, що можна тримати зв’язок через месенджери»: як карантин вплинув на життя священика
  • Редакція 20minut.ua публікує цикл статей про те, як коронавірус та впровадження карантину змінює життя вінничан різних професій: журналістів, співаків, лікарів, фрілансерів…  
  • Нижче вже друга історія з циклу. У ній вінницький священик і диригент жіночого хору «Соломія» Назарій Давидовський розповідає, як сьогоднішня «криза» впливає на церкву, для кого він запустив онлайн-уроки зі співу і навіщо почав ходити до лісу.

— Сучасний інформаційний світ настільки щільно заповнений новинами, що іноді просто не встигаєш усе відслідкувати. Так само було тоді, коли я вперше з новин почув про появу коронавірусу у Китаї. У той момент навіть не можна було собі уявити, що ця хвороба змусить світ зупинити швидкість обертів до самого мінімуму. 

Коли в ЗМІ піднімалось питання про карантин, я думав, що він буде схожим на сезонне закриття навчальних закладів через підвищення рівня захворювань на ГРВІ. Усі ми мали надію, що це триватиме від одного до двох тижнів. Але обставини склались інакше.

Після оголошення карантину ще жив за якоюсь робочою інерцією. Я звик до понаднормового робочого дня, частої відсутності вихідних та накопиченню незакінчених справ. Але буквально за кілька днів зрозумів, що просто сидіти без діла не зможу. Тоді вирішив використати час для самоосвіти та більше приділити уваги рідним. 

Відео дня

Віднедавна поринув в історичні документи та книги. Хочеться з появою вільного часу все більше дослідити духовну та культурну історії нашого краю. Зараз опрацьовую кримінальні справи репресованих священнослужителів у роки репресій. Почав більше заглиблюватись у мистецтво запису та аранжування музики. 

Одна справа вчити студентів співати, виконувати з ними різні твори, і зовсім інша — навчитись правильно робити аранжування на великий склад інструментів. А ще я вирішив спробувати давати онлайн-уроки зі співу. Хочеться, аби люди, які, можливо, хвилюються, або у пригніченому стані, могли зайти до соціальної мережі і просто поспівати. З історії знаю, що наш народ завжди супроводжувала пісня, особливо у важкі часи піднімала дух.

Як на мене, ця криза запустила процеси парафіяльного та літургійного ренесансу. Я бачу, як мої парафіяни почали більш уважно ставитись один до одного та, зокрема, до життя нашої парафії. 

Незважаючи на все, в них наче посилилась жага до молитви. Добре, що зараз є можливість паралельно тримати зв’язок з багатьма людьми через месенджери. Мені дуже хочеться, аби їхні серця перебували в спокої. Я стараюсь за можливістю, хоч і віртуально, але говорити з ними на духовні теми. 

Сьогодні церква починає звертатись до своїх витоків. Відновлюються форми літургійного життя, притаманні ранньохристиянській церкві. Більш гостріше відчувається зміст, аніж форма.

Мені пригадався випадок з історії, коли далекого 1919 року священик села Глухівці — протоієрей Іоанн Дубровський залишився у себе в селі і самотужки боровся проти епідемії тифу. Крім богословської освіти він мав ще й медичну, і завдяки цим знанням врятував життя багатьох людей.

Сам він пережив репресії, смерть дружини і дітей, але завжди казав: «Людина – це пружинна. Чим більше її здавлюють страждання, тим більше вона повинна пручатись і не здаватись».

В лісі

Задовго до початку карантину, ми разом з моїми колегами по Вінницькому гуманітарно-педагогічному коледжу працювали над проведенням 11-го регіонального конкурсу «Струни Поділля». Крім того, я долучився до організації 8-го міжнародного конкурсу інструментального виконавства «Подільський водограй».

Я мав розробити програму у номінації «Академічний вокал». Вже домовились за дати проведення, приміщення, запросили журі не лише з України, але й Польщі та Румунії. Тільки ось коронавірус вніс свої корективи.

Ми вирішили не здаватись і спробувати провести два заходи у віртуальному просторі. Тому найближчим часом у мережі розмістимо усю інформацію про ці конкурси.

Зараз у вільний час я стараюсь виходити у ліс, щоб поза межами соціуму спостерігати, як оживає природа. Особливо приємно слухати спів птахів. Він надихає на хороші думки. 

Вважаю, що зараз людям слід дотримуватися порад щодо захисту та дезінфекції. У цьому закладено головний принцип християнства — не робити ближньому того, чого собі не бажаєш. Ми повинні старатись не наражати ні себе, ні оточуючих на небезпеку. А тому маємо бути відповідальними.

Читайте також:

«Я почав розуміти тварин, які живуть в зоопарку»: як карантин вплинув на життя журналіста

RIA зібрали понад 12 тисяч гривень для закупівлі медичного обладнання у вінницькі лікарні
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова 09:07 Сьогодні відзначають Всесвітній день ветеринара. Історія, заборони та прикмети 27 квітня 20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up