Канікули, ЗНО, вступна кампанія. Розповідаємо про ключові зміни в шкільній освіті

Канікули, ЗНО, вступна кампанія. Розповідаємо про ключові зміни в шкільній освіті
  • У Міністерстві освіти і науки України розробили сценарії розвитку подій через загальнонаціональний карантин. 
  • Коли відбудеться ЗНО і як проходитиме вступ? А також коли закінчиться навчальний рік і як наздоганятимуть програму, яку учні опрацьовують дистанційно? 

У зв’язку з загальнонаціональним карантином Міністерство освіти і науки розробило різні сценарії завершення навчального року, проведення зовнішнього незалежного оцінювання та вступної кампанії. Про це розповіла т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій під час онлайн-трансляції на Facebook-сторінці МОН.

Коли завершиться навчальний рік? 

Навчальний рік в Україні, визначений Законом «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту», для всіх, крім одинадцятикласників завершиться 1 липня. 

«Якщо наші учні повернуться до школи у травні, то у останньому місяці весни та червні вони будуть опановувати навчальну програму та працюватимуть над темами, що вивчали дистанційно. 

Відео дня

Якщо ж учні повернуться в червні, то впродовж цього місяця у школах будуть працювати за таким самим графіком, тобто повторення матеріалу та освоєння нового», — каже т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій. 

За словами Мандзій, якщо ми не повернемось за шкільні парти у цьому навчальному році, то у вересні буде передбачений час для опрацювання учнями тих тем, які вони вивчали дистанційно. 

Також через епідеміологічну ситуацію скасовано державну підсумкову атестацію у 4 та 9 класах.

Коли відбудеться ЗНО? 

Любомира Мандзій сказала, що вона впевнена, що випускники готуються до ЗНО вдома і у них все вийде. «Якщо до звичного навчально процесу ми повернемось у травні, то саме у цьому місяці буде пробне ЗНО, а 25 червня буде організована основна сесія», — каже Мандзій. 

Якщо ж карантин продовжать, то за словами т.в.о. Міністра освіти і науки, і до навчання учні повернуться у червні — тоді пробне відбудеться у першому місяці літа і основна сесія теж розпочнеться у тому ж місяці, з 25 червня. 

«Якщо ж ми у цьому навчальному році взагалі не повернемось за парти, то ЗНО буде проведено у серпні», — розповідає Любомира Мандзій. 

Результати ЗНО учні отримають у кінці липня. І навчальний рік одинадцятикласників буде завершений лише після їх отримання.  У будь-якому випадку випускникам від зовнішнього незалежного оцінювання нікуди не дітись. 

Як відбуватиметься вступ до вишів? 

«Зрозуміло, якщо ми коригуємо дати ЗНО, то і зміщуються дати вступної кампанії. Тому ми готуємо зміни до правил прийому»,— каже Любомира Мандзій. 

За словами т.в.о. Міністра освіти і науки, вступна кампанія безперечно буде зміщена, багато процесів буде проходити дистанційно. Проте є процеси, які необхідно проводити у межах аудиторії, наприклад, творчі конкурси. Вони будуть проведені, коли закінчиться карантин.

«Вступна кампанія буде залежати від закінчення карантину та основної сесії ЗНО. Можу сказати точно, що у липні вона не почнеться. Щонайшвидше — буде проходити у серпні, або може бути зміщена далі», — каже фахівець.

Проведення ЗНО при вступі в магістратуру також залежить від закінчення карантину в Україні. За словами Мандзій, навчання у вишах почнеться 1 вересня для всіх студентів, крім першокурсників. Для них навчання почнеться після закінчення вступної кампанії. 

Як готуватись до ЗНО вдома? 

На сайті МОН пишуть, що 15 квітня проведуть онлайн-пробне ЗНО з усіма необхідними поясненнями. Учасники також зможуть потренуватися, отримавши онлайн-тестовий зошит. 

«На центральних телеканалах ми записуємо відео-уроки для учнів 5-11 класів з основних предметів для того, щоб їх підтримати. Можливо, залучення телебачення допоможе охопити більше учнів», — каже Любомира Мандзій. 

Також на  YouTube-каналі МОН та на ТК «РАДА» вже стартувала трансляція курсів з підготовки до ЗНО під час карантину. 

Відбуватиметься онлайн-трансляція за таким графіком:

Середа: 8.00 - 9.00 та 18.30 - 21.00

Четвер: 8.00 - 9.00 та 18.30 - 21.00

П’ятниця: 8.00 - 9.00 та 18.30 - 21.00

Субота та неділя: 10.00 - 20.00 (6,5 годин із перервами)

Повні курси підготовки до ЗНО з тестами, завданнями та конспектами занять можна знайти на платформах онлайн-студій: EdEraILearnPrometheusBeSmart
 

Читайте також: 

«Головне — не зліться». Поради батькам на час, коли їхні діти вчаться вдома

Факти проти паніки: Prometheus запускає безкоштовний курс про коронавірус

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up