«Головне — не зліться». Поради батькам на час, коли їхні діти вчаться вдома

«Головне — не зліться». Поради батькам на час, коли їхні діти вчаться вдома
Діти Юлії Березовської вже не перший рік вчаться вдома, кажуть, їм так значно комфортніше
  • Через пандемію коронавірусу в нашій країні у всіх школах призупинили навчання. 
  • Як забезпечити дітям навчання у цей час? Як пояснити, що карантин — це не канікули та зробити освітній процес вдома цікавим і корисним?

У Вінницьких школах на час карантину запровадили дистанційне навчання. На сайтах шкіл створили спеціальні розділи з графіком освітнього процесу під час карантину, а також з списком завдань, які мають виконати учні. 

Батьки вінницьких школярів розповідають, що класні керівники запитують у групах в соцмережах про стан здоров’я їхніх дітей, таким чином створюючи видимість дистанційної роботи. Школярка Олена розповідає, їхні викладачі створили онлайн-клас, де надсилають завдання, які необхідно виконати та дедлайни їх здачі. 

— Завдяки вільному графіку, у мене з’явилось більше часу, але вчитись дистанційно складніше, — розповідає школярка. — Бо весь матеріал, який би в школі пояснив вчитель, потрібно самостійно опрацьовувати. 

Відео дня

За словами радниці міністра освіти Іванни Коберник, якість дистанційного навчання буде залежати від кожної конкретної школи і конкретного вчителя — наскільки вони виявляться готові гнучко і швидко перебудувати свою роботу, наскільки якісним є доступ до інтернету у вчителів та дітей і наскільки вони вміють ним користуватися.

«Дистанційне навчання — це не написати в вайбері «прочитати в підручнику параграфи 7-9, відповісти на запитання після них і виконати вправи 5-10». Ще раз: дати дітям весь матеріал на самостійне опрацювання — це не дистанційне навчання! І система освіти, з МОН на чолі, ще ні разу системно не давала рекомендацій на такий випадок», — написала вона у Facebook.

Ми поговорили з родинами, які не тільки на час карантину навчають вдома. Батьки хоумскулерів, з власного досвіду, дали поради, як використати час на карантині з користю для себе та дітей. 

Варто відійти від досконалості

Мати хоумскулера та викладачка Інна Ахновська розповідає, що насамперед потрібно розмовляти з дитиною, розповісти, що зараз відбувається, адже дитина може бути налякана.

— Вона може про це не говорити, адже діти, як правило, мало говорять про свої почуття та емоції, але ж вони бачать, що відбувається навколо, — каже Інна. — Тому потрібно спочатку заспокоїти дитину, сказати, що рано чи пізно все минеться. А навчання — це те, що потрібно завжди. 

Інна Ахновська наголошує на тому, що потрібно поділитись з дитиною власним досвідом, а він є у багатьох батьків. Наприклад, батьки, які виросли у 90-ті роки, пережили розпад Радянського Союзу, коли все йшло шкереберть, могли б розповісти дітям, що тоді їм було навчатись теж важко. 

— Можна розказати про свої досягнення та факапи, і тоді у дитини з'являється внутрішня мотивація, — каже жінка. — Також важлива системність. Не так, що мама готувала борщ або працювала дистанційно і у неї з’явилось десять вільних хвилин, тому вона прийшла до дитини і давай перевіряти уроки. 

За словами Інни потрібно не контролювати, а бути разом. Скласти розклад разом, але водночас дати свободу вибору дитині.

— Варто відійти від досконалості, наприклад, якщо ви не знаєте, як допомогти вирішити якесь домашнє завдання, то не потрібно панікувати, а варто подумати разом з дитиною. Або ж звернутись за допомогою у інтернет чи до батьків однокласників, — продовжує Інна. — Також важливо шукати точки інтересів, наприклад, якщо дитина любить складати конструктор, то нехай вона його складає, а ви сядьте поруч і запитуйте переклад слів з англійської на українську. Чи якщо ваша дитина любить грати комп’ютерні ігри, то нехай грає, але нехай вони будуть повчальні. 

Якщо ж дитина відмовляється від того, щоб вчитись на карантині, то потрібно дізнатись які у неї на це причини, каже жінка. Можливо, це страх чи паніка, або вона просто хоче відпочити. За словами Інни, це теж нормально. 

— Я знаю багато діток, які після дистанційного навчання, не захотіли повертатись в школу. Бо вони здобули свободу і можливість самостійно організовувати свій час, — каже Інна. 

Придивіться і прислухайтесь один до одного

Катерина Ботвинник — мати двох хоумскулерів. Жінка розповідає, що дистанційне навчання має свої плюси. 

— Потрібно зрозуміли, що дистанційне навчання — це зовсім інше, аніж навчання в школі, — каже Катерина. — Від онлайн-уроків діти швидко втомлюються, але зате у дітей з’явиться можливість самостійно організовувати свій час. Час — це головна валюта, якою розпоряджають діти, іншої у них немає. Тому дайте їм цей час, наприклад, поставте їм завдання на більш довгий період часу. Не кажіть, що «щодня ти маєш робити ось це, і ось це». А поясніть, що до кінця тижня мають бути виконані ці завдання. Дайте дитині можливість самостійно скласти собі розпорядок дня. Придивіться і прислухайтесь один до одного. Діти зможуть зрозуміти, що їм подобається робити, а що ні. Батькам ж варто просто спостерігати. 

За словами Катерини, дітям молодшої школи варто менше уроків робити, натомість варто дати їм час побути з собою. Батьки мають бути для дитини другом та підтримкою, а не оточувати її серйозним контролем.

Також Катерина з командою однодумців організовує фестиваль "ВільнОсвіта", де спікери у сфері вільної освіти говоритимуть про специфіку дистанційного навчання. Участь безкоштовна, онлайн-трансляції відбуватимуться на сторінці у соцмережі. За її словами, зараз фестиваль актуальний як ніколи та буде корисний і для батьків, і для дітей, і для вчителів. Починається захід у вівторок, 24 березня. 

Зробіть перебування вдома максимально корисним

Мати хоумскулерів Юлія Березовська радить насамперед скласти режим дня, каже, це дуже важливо. За її словами, чим стабільніший режим, тим ефективніше навчання. 

— Заняття варто розпочинати вранці, після сніданку та зарядки. А вже після виконаних завдань дитина може отримати щось у нагороду, наприклад, мультики чи солодощі, — каже Юлія. — МИ діємо за правилом: спочатку навчаємось, потім відпочиваємо. Ну або якщо дитині зручніше вчитись після обіду, то запровадьте такий режим. Головне введіть це у обов’язок. 

Жінка радить батькам не панікувати та не засмучуватись, бо доступно безліч інформації онлайн. 

— Просто шукайте в інтернеті відео-матеріали, які можуть допомогти у складних моментах, — розповідає Юлія. — Не витрачайте час даремно, зробіть перебування вдома максимально корисним. Якщо дивитись мультики, то обов'язково розвиваючі, старайтесь поєднувати теми в школі з відео-контентом. А головне — не зліться, якщо дитина робить щось не так. Бо це цілком нормально і дитина має повне право помилятися чи щось не знати. Дайте час собі та дитині, запасіться терпінням. 

Юлія нагадує, що дитина не може запам'ятати 100 % інформації. Тому, якщо ви сьогодні йому щось розказали, а завтра він цього не пам'ятає, то це теж нормально. За її словами, неможливо осягнути все, але якщо щодня щось робити, то це вже все добре. 

Як старшокласникам готуватись до ЗНО вдома

Для 11-класників карантин спричинив те, що пробне ЗНО перенесли, а готуватись до незалежного оцінювання вони мають вдома. Для того, щоб посприяти їм у цьому, МОН створило трансляцію курсів з підготовки до ЗНО під час карантину на ТК «РАДА» та YouTube-каналі МОН. 

«Карантин ніколи не сприяє якісному навчанню. Учні випускних класів особливо від цього страждають. Саме тому з ініціативи Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій ми хочемо нагадати про те, що існують якісні онлайн-інструменти підготовки до ЗНО», — каже заступниця Міністра освіти і науки Любомира Мандзій. 

Відбуватиметься онлайн-трансляція за таким графіком:

Офіційний канал МОН, де відбуватиметься трансляція, тут.
 

Читайте також:

«Мам, мені нема коли жити»: чому вінницькі батьки обирають для своїх дітей домашню освіту

Коли в аптеках порожньо. Як зробити антисептик та захисну маску вдома

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up