«Вона була моїми додатковими руками»: хто такі доули і чому жінки хочуть з ними народжувати

«Вона була моїми додатковими руками»: хто такі доули і чому жінки хочуть з ними народжувати
Доула Аліна Покуца
  • Все більше жінок хочуть, щоб під час їх пологів поруч була людина, яка зможе заспокоїти та простими словами розказати про все, що відбувається з нею і навколо неї. 
  • Ці жінки звертаються до послуг так званих доул, які на період вагітності і самих пологів перетворюються на вкрай важливу людину в житті вагітної.
  • Ми захотіли розібратися, як усе це працює і поговорили з доулою, мамами, які користувалися її послугами, а також поцікавилися думкою акушерки-гінекологині про нову професію.

Партнерські пологи — це присутність не лише чоловіка або мами. Деякі вінничанки хочуть, щоб в момент, коли все станеться, поруч була доула. Це жінка, яка допомагає вагітній у підготовці до пологів і під час них. 

Доула знає все, що буде відбуватися з породіллею в момент підготовки до пологів, під час, а також після них. А головне те, що вона. як ніхто інший, може правильно і безпечно доносити цю інформацію до вагітної. Навіть в момент самого народження, коли здається, що майже новоспечена мама вже не сприймає інформацію ззовні. 

Доула знає, як заспокоїти, коли болить, страшно і незрозуміло. Доула знає, коли взяти за руку, а коли погладити по голівці. Доула може дихати разом з вагітною, тужитися з нею, а також радіти новому життю. 

Відео дня

Ми поговорили з вінницькою доулою Аліною Покуцою про мистецтво емпатії, силу правильних слів в екстрених ситуаціях і те, як за короткий термін вона перетворюється з чужої людини для майбутньої мами на майже рідну. 

Також ми поговорили з двома вінницькими мамами, які скористалися послугами цієї доули. І лікаркою акушеркою-гінекологинею, яку попросили розказати, що вона думає про представників цієї досить молодої, але вочевидь вже затребуваної професії. 

Аліно, за освітою ви економістка, як так сталось, що працюєте доулою?

— Тема вагітності і пологів мене цікавила давно. Я багато про це читала і обговорювала з іншими дівчатами, особливо коли сама завагітніла. Після своїх других пологів, якими я повністю задоволена, я замислилася про зміну професії. Робота в банку мені подобалася, але я відчувала, що чогось бракує. 

Пам’ятаю, як інтернет ряснів статтями про негативний досвід при пологах, дівчата писали, що незадоволені ними, що вони були неприємними. Почала шукати про це інформацію. Звернула увагу на курси підготовки жінок до пологів. З’ясувалося, що в Україні є лише дві організації, які мають курси для доул. Одні з таких я закінчила у 2019 році. З того часу я жодного разу не пошкодувала, що не повернулася працювати в банк. 

Розкажіть про найважливіше з того, чому вас навчили на курсах?

— Основна причина, чому потрібно проходити таке навчання полягає в тому, щоб зрозуміти межі своєї компетенції. Усіх доул вчать таким чином, що ми не медичні працівниці, ми не маємо права робити нічого з того, що стосується медчастини: не ставимо діагнозів, не призначаємо і не відміняємо препарати чи процедури, не вимірюємо серцебиття дитини, не стаємо в опозицію до лікаря. 

Мене вчили, як підтримувати жінку, як полегшувати її переживання про пологи за допомогою немедикаментозних методів. З кимось, наприклад, потрібно поговорити, з кимось побути поряд, комусь треба пояснити, що саме і чому вона відчуває, комусь достатньо масажу, а комусь — весь комплекс. 

Під час самих пологів я не залишаю жінку ні на секунду. Мої власні потреби в цей час відходять далеко на задній план. Якщо жінка мені довірилася і взяла мене в пологи, значить я маю працювати на максимум. 

Поясність максимально просто і чітко, навіщо потрібна доула?

— Доула потрібна, щоб під час пологів жінка відчувала комфорт, безпеку, впевненість і максимальну підтримку в усьому. На усе це заслуговує кожна жінка, тому що під час пологів вона виконує надзвичайно важливу і важку роботу. 

Важливо розуміти, що підтримка доули і чоловіка — це різні речі. Доула більше нагадує материнську або сестринську підтримку, вона огортає жінку піклуванням і турботою.

Іноді жінки розповідають, що пологи проходили за участю доули, але що точно вона робила, сказати не можуть: «Вона просто була поруч. І мені було добре з нею». Ось для чого потрібна доула. 

Працювати ви почали після завершення курсу і отримання відповідного сертифікату. Що було на початку кар’єри?

— Перш за все написала допис в соцмережах, що я на шляху до здійснення своєї мрії допомагати жінкам. Коли я лише починала працювати, то думала, що такі послуги мало кого будуть цікавити у Вінниці. Але виявилося, що наше місто «сухе» на таку інформацію, жінки самостійно вишукують в інтернеті потрібні їм знання, але часто вони хибні, а подекуди навіть шкідливі.

Далі я створила свій сайт і почала писати тематичні дописі в «Інстаграмі». Пішла до лікаря, який приймав мої пологи, сказала, що стала доулою. Він добре на це відреагував. Сказав, що жінкам справді потрібна така допомога.

Потім я пішла знайомитися з іншими лікарями в інші пологові. Розповідала, що буду надавати такі послуги, хочу з вами товаришувати, щоб ви знали, що я не складаю для вас ніякої загрози. Вони мене сприйняли цілком адекватно. 

Аліна Покуца

Коли до мене звертається жінки, то я на самому початку говорю, щоб вони попереджали своїх лікарів, що на пологи вони йтимуть зі мною. Я не хочу, щоб мене представляли сестрою чи подругою. 

Чим більше я ходжу на пологи, тим більш відкритими до мене стають лікарі. Вони розуміють, що я не переступаю межу своєї професії, чітко її розумію і навпаки їм допомагаю. Адже я всіма можливими способами заспокоюю жінку. Коли жінка задоволена пологами, то й медикам набагато комфортніше працювати.

Що відбувається після того, як ви домовляєтесь з жінкою про присутність на її пологах? Як виглядає ваша подальша співпраця?

— З моменту, коли пара каже, що йде зі мною в пологи, ми з жінкою на зв’язку 24/7. Я починаю спати з телефоном, адже будь-якої миті вона може зателефонувати. Причин для цього є багато: від простого хвилювання до відчуття страху через боязнь проспати пологи. Так, було й таке. Насправді я рада, що вони мені телефонують, а не накручують себе наодинці. 

До пологів ми зустрічаємось мінімум три рази. Я розказую про передвісники пологів, як вони можуть починатися, що і за чим відбувається. Це робиться, аби у жінки склався пазлик з усього, що на неї чекає. Ми говоримо і про післяпологовий період, про грудне вигодовування та про багато інших важливих для жінки речей. 

Коли починаються самі пологи, вона мені телефонує і просить або приїхати до неї, щоб ми разом поїхали до пологового, або зустрітися безпосередньо там. Від початку пологів і до їх закінчення я постійно з жінкою. 

Після пологів молода мама дві години знаходиться в пологовій залі з дитиною на грудях. Там же знаходжусь і я. Потім її переводять у післяпологове відділення, куди я також за нею слідую. Допомагаю там облаштуватися, прийняти душ, а потім, якщо жінка більше нічого не потребує, я їду додому. 

За великим рахунком ви стороння для вагітної жінки людина, то звідки між вами береться довіра? 

— Часто це так і сприймається, мовляв, як ти можеш брати в пологи чужу людину. Я вже казала, що наша співпраця з жінкою починається не під час самих пологів, а під час зустрічі-знайомства. Саме тоді вона розуміє, чи буде їй комфортно зі мною. 

Пологи — це досить інтимний процес і жінка має повністю мені довіряти, не соромитися, бути відкритою. Жінка може ставити мені будь-які питання, які її хвилюють. Про мене, про мої пологи…

З одного боку у вас вибудовані хороші стосунки з лікарями, а з іншого — до пологового ви приходите з клієнткою, пологи якої маєте супроводжувати. Уявімо ситуацію, що під час пологів ви помічаєте з боку медперсоналу невиправдану агресію до породіллі або застосування ними заборонених акушерських прийомів. Ваші дії?

— Я не є членом сім’ї, тому не можу напряму зробити медикам зауваження. Тобто я можу звернути на якісь моменти її увагу, але комунікувати з лікарем має сама жінка. 

Ваша робота пов’язана з присутністю на вкрай серйозній та відповідальній події в житті кожної жінки, яка вирішує народжувати. Можливо, при цьому були і кумедні ситуації?

— Насправді нічого з того, що відбувається в пологовій залі, кумедним не назвеш. Але у мене була смішна ситуація під час першого супроводу пологів. Я ж всьому навчилася, я все розуміла, мені дуже хотілося застосувати на практиці всі отримані знання. І ось жінка починає тужитися, а я разом із нею. Причому, якщо вона робить це з більшою силою, то і я докладаю до цього більше зусиль. 

Коли після пологів я приїхала додому, то виявила, що від імітацій потуг у мене позакладало вуха. Думала, якщо буду тужитися разом із жінкою, то більше їй цим допоможу. Потім довелося трішки лікувати вуха. 

Назвіть наостанок найбільший, на вашу думку, плюс вашої професії.

— Найбільше мені подобається, коли після народження жінці кладуть дитину на груди. В цей момент у мене завжди сльози. Це справжнє чудо. 

Подобаються і наші стосунки, які залишаються після пологів. З усіма жінками я дружу. Таке спілкування і довіра дорогого коштують. 

Я не шкодую про ночі, які не доспала, години, які не провела зі своєю родиною, плани, які довелося змінити. Я відчуваю себе важливою частиною всіх 16-ти пологів, у яких я брала участь. Мені надзвичайно приємно усвідомлювати, що таку важливу і водночас складну подію в житті жінок, я можу робити комфортною. Робити власний внесок в те, щоб материнство проходило спокійно, в турботі і з підтримкою.

Аліна Гамарник, мама Давида (3 тижні)

— Про існування доул я дізналася задовго до своєї вагітності. Коли завагітніла, то почала розпитувати знайомих, які користувалися їх послугами. На Аліні зупинилася не лише через хороші відгуки, але й через те, що саме вона сподобалась мені найбільше. 

Ми обговорили це питання з чоловіком, потім зв’язалися з Аліною і вирішили з нею народжувати. Я не хотіла, щоб на пологах зі мною був чоловік. Думаю, що він не зовсім та людина, яка могла би там мені допомогти. Натомість доула знає, як правильно дихати, підкаже, як правильно поводитись під час потуг і перейм. 


Рука Давида. Фото зроблене одразу після народження

Це була моя перша вагітність. Звісно, я багато дивилася YouTube, брала звідти корисну інформацію, але не була впевненою, що в стресовій ситуації зможу застосувати ці знання. Тому мені потрібна була людина, яка володіє усіма необхідними знаннями і яка точно не розгубиться. Такою людиною була Аліна. Вона стала моєю моральною підтримкою. 

Коли під час пологів моє дихання збивалося, вона починала дихати разом зі мною. Так, щоб я могла автоматично під неї підлаштовуватись. Правильне дихання полегшує пологи і менше виснажує організм. Вона робила масаж, витирала мене вологим рушником, елементарно подавала воду, коли були спазми. Вона була моїми додатковими руками під час пологів. Завдяки цьому вони пройшли швидко і легко. 

Ірина Масюк, мама Тимура (1,4 роки)

— Аліну я побачила в школі для матусь. Вона розповідала стільки цікавої інформації, що мені від початку стало спокійно і приємно з нею. Мені здається, що вона одразу підійшла мені психологічно. 

Можливо, мій чоловік навіть зрадів тому, що я не беру його на пологи. У нас були розмови на цю тему і я так зрозуміла, що йому там буде важко знаходитись. Я навіть маму не хотіла брати, хотіла бачити поряд лише доулу. 

Головне, що вона мені дала — це психологічна підтримка. Вона настільки чітко пояснювала, що мені варто робити і як себе поводити, що я перестала боятися. А я, щоб ви розуміли, сильно боялась пологів. 

Коли почалися пологи Аліна приїхала до мене. Мені одразу стало легше. Я народжувала, а вона тримала мене за руку, гладила по голові, коли все боліло. У ті хвилини, це було найпотрібнішими речами. Вона відчувала всі мої потреби. 

Думаю, що більш правильно до пологів мене не зміг би налаштувати ніхто з близьких. Це при тому, що мій чоловік психолог. Якщо я колись наважусь на другу дитину, то одразу скажу йому, що хочу, аби поруч була Аліна. 

Юлія Голуда, лікарка акушерка-гінекологиня, завідуюча пологового відділення Вінницького міського клінічного пологового будинку №1

— Вперше з доулою я стикнулася десь п’ять років тому. Не можу сказати, що з тих пір мала велику кількість пологів за їх участю. У мене немає заперечень щодо доул, ми завжди добре з ними співпрацювали. Я знаю, що вони підтримують жінку, а якщо під час пологів жінка знаходиться в нормальному психологічному стані, то й лікареві легше працювати. 

Для нас, акушерів-гінекологів, основна фігура в пологах — це жінка, яка народжує. Якщо партнером вона обрала доулу, значить у них виник тісний психологічний зв’язок, жінці комфортно, її пологи наближені до домашньої атмосфери, я абсолютно не проти цього. 

Якщо психологія на плечах доули, то усі медичні аспекти контролює лікар. Це не обговорюється. Доула не може мені ані заважати, ані допомагати. Вона допомагає жінці, а мені, якщо буде потрібно, допоможуть колеги і персонал відділення. 

Я провела не один десяток пологів і переважну більшість з них супроводжують мами або сестри. Тому не можу сказати, що присутність доули приносить більше користі, ніж присутність рідної людини, зокрема, чоловіка. Це передовсім вибір кожної жінки. З ким їй комфортніше, того вона і обирає.
 

Читайте також:

У мене коронавірус і немає сімейного лікаря — що робити? Розповідаємо на власному досвіді

«Нас переконували, що йому буде краще в спецзакладі». Що треба знати про людей дощу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Pravdorub

    Скільки такий доул коштує ввечері в ліжко, після тяжкого робочого дня?

    Pravdorub reply Pravdorub

    Жартую😉
  • Людмила Панчук

    Жаль, що в наш час не було доул.Я б обов'язково  скористалася такою послугою.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 На Вінниччині відбудеться ретро-тур найдовшою вузькоколійкою в Європі photo_camera 20:19 У Вінницькій області з початку року народилося 2151 немовля 19:21 Нічні заморозки та погіршення погодних умов прогнозують на Вінниччині play_circle_filled 19:03 Робили все без дозволів: через будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс play_circle_filled photo_camera Від читача 17:14 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:43 На Калинівщині відкрили меморіальну дошку в пам'ять про полеглого Віталія Кулака photo_camera 18:09 Затримали «бізнесмена», у якого «квиток» до Молдови коштував $9000 17:24 У Хмільницьку громаду «на щиті» повертається Олександр Бойко, який вважався безвісти зниклим 16:38 У Вінниці затримали жителя Чернігова, який пограбував аптеку та втік 15:45 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 15:16 Відібрали п’ять найбагатших депутатів Вінницької міськради. Рейтинг від «20хвилин» 14:55 Хабарники вимагали у фермера 42 тисячі доларів за оренду та приватизацію землі play_circle_filled photo_camera 14:22 Хірурги-ортопеди «Пироговки» успішно вилікували вроджену ваду ноги в дитини photo_camera 14:00 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:21 Вінницька громада передала військовим три пікапи, 60 FPV-дронів і шість Mavic 3T photo_camera 12:31 Спершу передали на фронт 11 дронів, а потім — 184 паски. У «Карамельної банди» зі Жмеринки новий збір 12:19 Неповнолітній пасажир мотоцикла потрапив до лікарні після зіткнення з п'яним водієм автівки 11:24 СБУ затримала чоловіків, які готували масовані авіаудари по Вінниччині напередодні Великодня photo_camera 11:15 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:17 Тисячі людей прийшли до кафедрального собору Вінниці, аби посвятити великодні кошики photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up