«Там я втратив руку та зір на одне око»: історія вінничанина, який врятував дітей від теракту

«Там я втратив руку та зір на одне око»: історія вінничанина, який врятував дітей від теракту
Максим Царенко під час історичної реконструкції. Фото з його фб-сторінки
  • Він міг би не лізти за вибухівкою і не наражати власне життя на небезпеку, але вирішив, що дитячі життя дорожчі.

Рівно 25 років тому, 22 червня 1995 року вінницький студент-практикант Максим Царенко заступив на нічне чергування в одному з дитячих таборів у Євпаторії. Під час обходу він помітив невідому особу, яка стояла біля одного з корпусів, а потім ціною власного здоров’я завадив скоєнню теракту, — цю історію написав Олександр Шемет у спільності «Вінниця Цікава».

Ми зателефонували Максиму Царенку, щоб дізнатися, що ж насправді сталося тієї ночі. Чоловік розповідає, що опівночі в нього почалося чергування. Він робив звичний обхід території, коли біля розчинених дверей балкону на першому поверсі побачив незнайомця. Запитав, хто він і що там робить. Відповіді не послідувало, натомість, навіть не озираючись, незваний гість закинув задимлений предмет у кімнату з дітьми і почав тікати.

— Я мав лише два варіанти, як діяти: або наздоганяти його, або лізти в кімнату за предметом. Оскільки моєю основною функцією була безпека дітей, я заліз всередину. Там я побачив пакунок, з якого йшов дим. Стало одразу зрозуміло, що це вибухівка, — розповідає Максима Царенко. — Я майже встиг винести його і викинути. Майже, тому що він вибухнув у мене в руці. Там я втратив руку та зір на одне око. 

Відео дня

За два місяці, 23 серпня, «за виняткову особисту мужність і героїзм, сміливі та рішучі дії, виявлені при врятуванні дітей в умовах, пов’язаних з ризиком для життя», Максима нагородили найвищою на той час нагородою України — відзнакою Президента України — зіркою «За мужність». Вінничанин став другим в країні, хто удостоївся цієї нагороди. 

Чоловік говорить, що зловмисника знайшли. Але самого Максима не попередили навіть про слухання в суді. Постановили, що якийсь хлопчина, нібито, з хуліганських міркувань кинув саморобний вибуховий пристрій до одного з приміщень табору.

Максим не вірить, що вибухівка була саморобною, адже, за його словами, в руці розірвалася бурова тротилова шашка. Та й сумніви щодо мотивів злочину Максим також має.

Друга історія, що про неї йдеться в дописі Олександра Шемета сталася в квітні 2004 року. Тоді на Вишенському озері чоловік провалився під кригу і ледь не втопився. Але його врятували. Чоловік почав шукати свого рятівника, але до втручання ЗМІ пошуки були невдалими.  

Завдяки журналістам всі дізналися, що рятівником потопельника знову став Максим Царенко. Того дня Максим почув, як хтось кликав на допомогу. Побіг на крики і побачив чоловіка, який тонув. Він допоміг людині вибратися на берег. На запитання потерпілого, хто він, коротко відповів: «Воно тобі треба? Грійся!». Розвернувся та пішов.

На наші питання щодо цього випадку Максим сказав, що історія не заслуговує якоїсь великої уваги. 
 

Читайте також:

Від «Гостевії» до «Берлоги». Ми перевірили, як дотримуються карантину в ресторанах

Як вінницькі високопосадовці нехтують правилами карантину. І чому їм за це нічого не буде

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Торон Туй

    Я другую инфо встречал. Наш герой увлекался разными бомбочками-взрывпакетиками и однажды доигрался. После чего на лету придумал эту историю с единственной целью замять скандал. Но крутануло выше.
  • Сережа Сыроежкин

    А  что там было тогда в школе https://vn.20minut.ua/analitika-i-publicistika/uvolili-direktora-shkolyi-4-iz-za-skandala-vokrug-syina-pomoschnika-do-10307762.html



    ps.Next, так говори уже прямо что с Царенко работал в одном штабе кандидата

     в депутаты Домбровского.

    Next reply Сережа Сыроежкин

    Дам тобі персональну відповідь Сирожа, я ніколи не працював в жодному штабі, хоча О. Домбровського знаю ще до того як він став міським головою.
  • Next

    Маю честь знати Максима Царенка, ще коли він був студентом, потім по роботі в редакції обласної газети, потім зустрічались на третьому поверсі по Соборній 50. Можу сказати дуже виважена і розумна людина, українець і патріот. З таким можна вирішувати любі питання, він не підведе.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up