Від «Гостевії» до «Берлоги». Ми перевірили, як дотримуються карантину в ресторанах

Від «Гостевії» до «Берлоги». Ми перевірили, як дотримуються карантину в ресторанах
  • Взяли участь в інспекції, що її організувала Держпродспоживслужба і поліція. Побачили, як працівники ресторанів та магазинів нехтують встановленими правилами, говорять відверту неправду і отримують за це лише попередження.

«Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області продовжують проводити комісійні моніторингові обстеження щодо дотримання обмежувальних заходів та вимог протиепідемічного режиму в умовах карантину», — це не лише набір складних слів, але й уривок зі звіту Держпродспоживслужби.

У ньому йдеться, що до кінця травня вони провели понад 22 тисячі рейдових обстежень міських та районних ринків, магазинів, перукарень, аптек, АЗС тощо. Там же можна знайти інформацію про лише 62 складених протоколи про адміністративні порушення, і жодного слова про покарання винуватців.

Для того, аби дізнатися, яким саме чином проходять ці моніторингові обстеження і які порушення виявляються, разом з начальником управління Вінницького району Держпродспоживслужби Віктором Буравінським та інспектором поліцейського сектору реагування патрульної поліції Дмитром Лещенком, вирушаємо в один з таких рейдів. 

Відео дня

Віктор говорить, що сьогодні вони будуть об’їжджати заклади громадського харчування і продовольчі магазини неподалік Вінниці. Мета — дізнатися, чи дотримуються у цих закладах встановлених правил, а якщо не дотримуються — попередити та вручити постанову посадовій особі, яка буде на зміні. 

Першим закладом, що в нього ми поїхали, став комплекс відпочинку «Гостевія». У приміщенні з баром зустрічаємо адміністраторку. Її звати Сніжаною. Вона, як і всі інші присутні, без маски. 

— Воу, мужчіни, а можете десь там на вулиці... ото свої бодікамери, поліція... — звертається до нас один з гостей бару. На слова чоловіка, який, вочевидь, перебрав з алкоголем, ми не реагуємо, але він продовжує. — Та для чого мені вас бачити? Я громадянин України. Ви куди рішили приїхати? 

Залишаємо бар та разом зі Сніжаною починаємо обхід території закладу. Майже одразу бачимо столик, що за ним сидить шість дорослих людей. Це на дві людини більше дозволеного. Адміністраторка говорить, що, вочевидь, інші гості вирішили підсісти до цього столику, звідти і порушення. 

Сніжана і охоронники

Поруч бачимо ще один столик з п'ятьма гостями. Першою до чотирьох жінок і чоловіка підходить Сніжана.

— Дівчата, ви ж спочатку бронювали місце на чотирьох, а чоловік до вас просто підсів? — ствердно запитує адміністраторка.

— Чоловік нас привіз, — відповідають вони з-за серверованого на п’ятьох стола. 

Вказую адміністраторці на офіціанта, який обслуговує сусідню альтанку з клієнтами. Питаю, чи завжди їхні працівники носять маски з відкритими носами: «Славік, закрий, будь ласка, ніс», — говорить йому Сніжана, офіціант мовчки виконує прохання. За кілька хвилин, полишаючи територію «Гостевії», знову бачимо Славіка з носом, що стирчить поверх маски. 

Сніжана переконує, що перед початком робочого дня вони всім своїм працівникам вимірюють температуру і змушують дезінфікувати руки. Те саме, мовляв, з усіма клієнтами закладу. Говорить, що при в’їзді на територію їм проводять температурний скринінг. А охоронник Ігор, якого після нашої появи відправили за маскою і дистанційним термометром, запевнив, що не пускає на територію тих, у кого температура вища за 36,6.

Ігор

Неподалік знаходиться база відпочинку «Зачароване озеро». На під’їзді до неї, в повітрі чутно приємний аромат шашлику, музику і видно людей, які купаються в басейні. 

Дівчина, яка знаходиться в приміщенні адміністрації представляється Світланою. Без маски на обличчі, дівчина запевняє, що вони дотримуються всіх протиепідемічних правил. Віктор пропонує їй пройтися територією бази, щоб ми могли в цьому переконатися. 

Пройшовши кілька десятків метрів, зустрічаємо власника бази відпочинку. Чоловік вітається і запитує про мету нашого візиту, почувши відповідь, складає нам компанію. 

— Одягни маску, — звертається власник до дівчини, яка стоїть за баром. Дівчина розгубилася і не знає, що робити. Згодом зізнається, що маски наразі не має. Питаємо, чи була вона взагалі.

— Мені приносили маску, але потім її забрали і назад не повернули, — намагається виправдатися барменка. Віктор запитує дівчину, де антисептик, який має стояти на стійці, а вона лише знизує плечима. 

Велика компанія гостей за одним столиком

Приблизно в десяти метрах від бару починаються альтанки. У кількох з них кількість людей сягає одиннадцати. Адміністраторка Світлана говорить, що пояснювала гостям, що так робити не можна, але ж хіба вони будуть слухатися?

Інспектор поліції Дмитро Лещенко каже, що цього разу випишуть на ім’я Світлани лише попередження, але наступного, якщо виявлять порушення, вона буде відповідати. Дівчина обіцяє все виправити. 

Світлані виписують попередження

Наступну зупинку робимо на трасі біля магазину «Вагнес». Продавчиня тут у масці і рукавичках, щоправда покупцям, які заходять без маски, жінка нічого не каже. Віктор запитує жінку, чому на підлозі немає роздільної смуги, а деякі фрукти не прикриті захисною плівкою. 

— Їх неможливо накрити, вони ж псуватися будуть швидко… Добре, зараз накрию, — здається продавчиня. — А смуги, то ж хіба до мене питання мають бути? То краще питати у власників, чому їх немає.

Буравінський говорить, що реалізаторкою продукції наразі є вона, тому відповідальність нестиме також вона, а не власник. Жінці виписують попередження. 

Продавчиня у першому «Вагнесі»

За кількасот метрів знаходиться ще один магазин «Вагнес», він більший за попередній. Віктор говорить, що його власника вже викликали до управління, щоб той забрав попередження, але, як ми побачили, це нічого не змінило. З магазину вийшло кілька покупців без масок, на підлозі не було роздільної смуги, а продукти на кшталт кров’янки, фруктів чи то пак смаженої риби були неприкритими. Продавчині кажуть, що воно ж все свіженьке, навіщо прикривати.

Кров'янка без захисної плівки

— Я вже втомилася просити покупців, щоб вони одягали маски, — з маскою на підборідді говорить продавчиня. 

Чергове попередження або протокол, начальник управління Держпродспоживслужби та інспектор поліції на цей магазин не склали. 

Продавчиня в другому «Вагнесі»

На кільцевій заходимо в кафе «Божедар». Весь персонал закладу, враховуючи офіціантів, адміністраторів та мангальщиків, які смажать шашлики, або не мають масок, або спустили їх на підборіддя.

— Ми дотримуємося правил, — переконавшись в тому, що підлеглі вже встигли одягти маски, сказала адміністраторка закладу. Після цього ми пішли оглядати територію. 

Антисептик і паперові рушники ми побачили біля входу на територію закладу, що, за словами Віктора, вже добре. 

Чиновник звертається до невеликої компанії хлопців, які сидять в альтанці, питає, чи вимірювали їм температуру перед тим, як вони зайшли на територію і чи просили їх обробляти руки. Спочатку хлопці відповідають, що нічого подібного не було, але вже за декілька секунд, коли за нашими спинами з’явилася адміністраторка, раптом згадали і термометри, і деззасоби. 

За одним столом тут можна було побачити групи відпочивальників і по сім, і по дев’ять, і навіть по десять осіб. Ніякого соціального дистанціювання, або флакончика з антисептиком посеред великого розмаїття страв, розгледіти ми не змогли.

— Зате не по 25 людей за столом, як в усіх інших закладах, — виправдовує свої дії  адміністраторка. 

Магнальщики відвертаються від камери

У закладі під назвою «Берлога» гучно грає музика. Зайшовши на територію, бачимо з десяток жінок, які танцюють, вишикувавшись у коло — дистанція, і за цим справді незвично спостерігати, між ними збережена.

Чоловік за барною стійкою — в масці. Тут же бачимо антисептик. Але дві його клієнтки, масок не мають. Ще одними порушеннями стали перевищення дозволеної кількості людей за одним столом і відсутність температурного скринінгу серед гостей. 

Кінцевим пунктом рейду стало кафе-ресторан «Вечорниці». За кілька десятків метрів від закладу було чутно музику. І не дивно, адже на літньому майданчику тут проходила справжня дискотека. На танцполі одночасно танцювали кілька десятків людей. Про дотримання правил мови тут не йшлося. 

Дискотека

Втім, всередині самого закладу справи йшли краще: на рецепції сиділа дівчина в масці, в рукавичках, біля неї стояв антисептик. Щоправда на пошуки термометра, яким вони вимірюють температуру всім своїм гостям, довелося витратити чимало часу. Знайшли ртутного «мандрівника» в іншій кімнаті. 

В масці, в рукавичках, але без термометра

Ініціатори інспекції знову дають стандартні рекомендації адміністратору, нагадують, що лише зранку власник цього закладу отримував попередження і вкотре запевняють, що вже наступного разу на них буде складено протокол. 

Тим часом ми повертаємося до Вінниці. У вечірній статистиці ми дізнаємося, що цієї доби в Україні зафіксували 841 новий випадок захворюваності на COVID-19, з них — 31 у Вінницькій області. 

Читайте також:

Як вінницькі високопосадовці нехтують правилами карантину. І чому їм за це нічого не буде

За «коронавірусні чутки» судять переважно жінок. Які виносять вироки?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (47)
  • Буга Оля

    Люди схаминіться який короновірус це розвод про які маски і дезенфекцію ви говорете
  • ОБА НА

    У всіх громадських місцях відсотків 10  уже без масок. Продавці теж без масок. Поліція схожа на довгоносиків(маски під носом). Таким ,,макаром" знову перейдемо до спецпропусків( може і до кращого) і закриття всього-всього....
  • Semen Todorenko

    🤭🤭🤭🤭🤭🤭
  • Олег Каськов

    Напевне,"перевірені" заклади просто не "спонсорували" 20 хвилин.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв українців за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up