Модель про свою роботу у Китаї: «У нас немає жодних героїнових дієт»

Модель про свою роботу у Китаї: «У нас немає жодних героїнових дієт»

Вінниччина багата на гарних дівчат. Декого це приводить заміж, декого на конкурси краси, а декого – на подіум Китаю. Героїня цього інтерв’ю Вікторія працює моделлю  шість кілька років і не з чуток знає, що відбувається за лаштунками «роботи мрії».

- Як давно ви у модельному бізнесі?

- Потрапила в модельний бізнес я давно. У 16 років мама відвела мене в модельну школу, просто щоб я була більш жіночною. Я не вважала себе супер красивою і не мала ніяких надій, ходила просто заради інтересу. Мені пощастило, що школа опинилася при агентстві, і через рік мені вже знайшли контракт в Китаї, куди я поїхала влітку після закінчення звичайної школи. В універі я вчилася на очному, про що шкодую, і залишити навчання на три місяці було проблематично навіть влітку. Тому інші контракти були вже після закінчення універу. Всього контрактів було п’ять: три в Китаї і два − в Італії. Зараз мені 22.

- Хто ви за освітою?

Відео дня

- За освітою я економіст.

- Що включає в себе контракт? Які у вас зобов’язання перед агентством?

- Контракт з материнським агентством включає в себе зобов’язання моделі: не змінювати свій зовнішній вигляд (не робити тату, не фарбувати і не стригти волосся і так далі), не брати чорних робіт (робота не через агента, а собі в кишеню), стежити за параметрами. З боку МА − займатися розвитком моделі і забезпечувати максимальною кількістю зарубіжних контрактів. Зараз розповім різницю між приймаючим і материнським. Є два види агентств: материнське і приймальне. Материнське, як я вже сказала, займається розвитком моделі, робить портфоліо, навчає при необхідності, розповідає, як прийти у форму. І найголовніше − займається розсилкою матеріалу по закордонних агентствах. Якщо вас підтвердили, то після узгодження дат беруть квитки. Контракти зазвичай від 1,5 місяців до трьох. Всі витрати на квитки, проживання, водія (для Азії) Бере на себе ПА, навіть щотижня видає кишенькові гроші. І все це йде в мінус. Далі схема така: весь заробіток ділиться на 10, 40 і 50%. 10% отримує материнка. 40% − що приймає. А решта 50% йдуть моделі, але поки ними мінус не покриється, модель нічого не отримає.

- Чорною роботою ви не займалися?

- Ні, складно залишитися непоміченою, а якщо зловлять, то розірвуть контракт і поскаржаться на вас колегам. І тоді з нормальними агентствами ви працювати вже не зможете.

- На що, крім фотосесій, спрямована діяльність моделі?

- Зйомки бувають творчі і комерційні (каталоги, реклама). Також шоу, іноді івенти, відеозйомки. Найчастіше я працювала на шоу.

- Моделі чоловіки цінуються менше, ніж жінки?

- Так, тому що одягу більше для жінок, так і в цілому цей бізнес орієнтований на жінок. Хлопців моделей менше, ніж дівчат, але працювати їм набагато легше. Їм не роблять сильний мейк, не вдягають на них каблуки. Волосся просто укладають, а не чешуть три години.

- Якими якостями повинна володіти хороша модель?

- Непримхливістю, працьовитістю, позитивністю і найголовніше, вміти приймати відмови і не вішати ніс після кожного «вибачте, ви нам не підходите».

- Чи правда, що моделі рано починають безладне статеве життя, сплять з фотографами, продюсерами і всіляко шкодять іншим моделям?

- Ні-і. Щодо статевого життя − все індивідуально і залежить від моделей, як і в житті. Чи не пакостим, більше живемо за принципом «один за всіх і всі за одного», ніж «кожен сам за себе».

- Особисто у вас виникали конфлікти з колегами по цеху?

- Так, але по дрібницях. Завжди лаємося щодо чистоти в апартаментах. У Китаї нас жило десять чоловік, і якщо кожен трохи насмітить, в загальній кімнаті буде вже смітник. Але нічим серйозним це не закінчувалося. Хоча мені розповідали, що одній дівчинці кашу, яку вона чотири дні з плити не прибирала навіть по настійним проханням, в ліжко вилили.

- Як проходять заняття в модельній школі? Чи складно там фізично і морально?

- Модельна школа − це взагалі, чесно кажучи, розвод на гроші. Вчать дефіле і теорії. Якщо дефіле ще корисно для тих, хто погано ходить на каблуках, то ось теорію можна освоїти за півгодини − нічого складного. І не треба ходити місяцями на заняття. Краще б вчили як позувати та англійської мови. Мені цих навичок не вистачало в першу поїздку, і навчилася ним я сама. Морально і фізично складно вже на самих контрактах.

- Опишіть вашу роботу в Китаї. Як вам країна і модельний бізнес там?

- Китай вважається дикої країною для моделінга (якщо не брати до уваги Індію та інші бідні країни), але хорошим місцем для заробітку. В середньому за три місяці можна відвезти 1-3 тисячі $, а можна і нічого. Для нас це − хороші гроші, але ось європейців там рідко зустрінеш. Китайці самі по собі народ працьовитий і того ж вимагають від нас. У Китаї складно працювати і морально, і фізично. Так, я не вважаю роботу моделі легкою. Мене дуже злить, коли так говорять. Ви бачите тільки результат: оброблені фотографії або відео з подіуму. І ніхто навіть не замислюється, що за цим стоїть. Почну з кастингів. Перш за все треба «товарно» виглядати, навіть якщо ти спиш в середньому по п’ять годин останній місяць, і мати гарний настрій. Щира посмішка і блиск в очах робить людину привабливішою. Кількість кастингів варіюється: в будні їх 5-12, в середньому на це йде вісім годин. Тобто тупо вбивається день, і не факт, що тебе кудись виберуть. Буває, що тебе везуть півтори години по пробках, потім ти ще півтори години чекаєш своєї черги, а коли приходить твоя черга тобі відразу говорять: «фенкю, бай». У такі моменти хочеться вбивати, але ти просто тупо посміхаєшся і відповідаєш: «фенкю ю ту, бай». Припустимо, ти отримала роботу, але це ще не все. Отже, шоу. Попередньо робиться примірка. Зазвичай вона займає цілий день, але якщо ні, то вільний час забивають кастингом. Якщо пощастить, то за неї заплатять, але зазвичай він входить у вартість шоу і пофіг, що ти витратила свій час, хоча могла б взяти кастинг і отримати роботу. У Європі, якщо шоу починається в 20, то моделей просять зібратися до 16. За чотири години всім роблять мейк, проводиться репетиція, влаштовується перекус. Загалом, без зайвої прокрастинації. У Китаї ж просять зібратися до десяти, і ці шість зайвих годин ти просто валяєшся на підлозі, де зручніше, намагаючись заснути, або просто тиняєшся без діла. Ніколи не зрозуміла, навіщо нас збирають так рано, може, щоб ми виспалися (сміється).

Каталоги. Оплата за каталоги погодинна, а китайці жадібні, тому економлять час як тільки можуть. Буває доходить до того, що не дають піти в роздягальню і переодягають прямо в студії, просто зривають одяг як дикуни і напинають інший образ. Не дають нормально пообідати, кажуть: «Жуй швидше», − стоять над душею, дивляться, як ти їси. А твоє агентство навпаки говорить: «Тягни час», − і ти сидиш на межі нервового зриву і думаєш, коли ж це все закінчиться. Літні колекції знімаються взимку і навпаки. Так що сукні та шорти знімають в холодних студіях, а пуховики люблять знімати зовні, а літо в Китаї ой яке спекотне.

Івенти. Також привозять сильно заздалегідь. Робота полягає в тому, щоб на заході стояти на підборах кілька годин біля товару (від горіхів до машин) і фотографуватися з гостями. Мейк і зачіски − взагалі окрема тема. Кисті не дезінфікують, та навіть не миють. Отримати коньюктивіт і інші захворювання елементарно. Волосся не шкодують. Можуть спочатку закрутити, потім начесати, а потім випрямити і зробити кінський хвіст. Одній дівчинці взагалі брови збрили.

Часто робота в інших містах, постійно літаки, поїзди, очікування. А агентству байдуже, що ти вимотана. Приїхала з іншого міста в три ночі? Будь добра бути готовою до дев’яти на кастинги. І не забудь голову помити і макіяж зробити, щоб виглядала добре. Вільного часу мало.

У мене за два місяці в Пекіні було два вихідних: першого січня і день перед відльотом. Я ні Китайську стіну не побачила, ні Заборонене місто.

Незважаючи на ці труднощі, я вважаю роботу моделі дуже цікавою. У тебе є можливість подорожувати, вивчати мови і культури, знайомитися з різними людьми з усього світу і самовдосконалюватися. Я ні в якому разі не кажу, що наша робота складніше роботи шахтаря або пожежного, але знецінювати нашу працю теж не треба.

- Яку суму ви привезли з Китаю?

- Під час першої поїздки одну тисячу доларів. У другу – нічого. У третю 2 тисячі доларів.

- А чому з другою так вийшло?

- Чи не сезон, удача відвернулася і так далі. Так, треба завжди себе оцінювати критично. Але не варто засмучуватись через кожну невдачу. 

- Тобто просто не найняли або не заплатили досить за роботу, визнавши її недостатньо якісною?

- Ні, просто не було достатньо роботи, щоб закрити мінус. Таке, до речі, трапляється часто, але модель виплачувати нічого не винна, всі ризики на себе бере агенство. За контрактом вони повинні забезпечити нас достатньою кількістю роботи, і це їх проблеми, що модель не окупилася. Звичайно, прикро працювати майже без вихідних на дешевих роботах і нічого за це не заробити, але моделі можуть підробляти в клубах, що, власне, і роблять.

- Як підробляють в клубах?

- У Китаї вважається почесним, що до закладу ходять іноземці, це надає статус закладу. Тому в клубах організовують модельні столи. Тусити треба з 23 до 3, платять від 200 до 500 юанів, залежить від вимог клубу і дрес-коду (за 200 юанів чотири години на підборах ніхто танцювати не буде). В Європі така тема теж є, але тільки для дівчат і не оплачується, зате перед вечіркою годують в ресторанах.

- Чи правда, що всі моделі сидять на кокаїні, марихуані або інших речовинах?

- Немає жодних героїнових дієт, про які люблять розповідати ЗМІ, але нічне життя в клубах перетинається з наркотиками, і тут вже все залежить від людини. За свої контракти я зустрічала 3-5 моделей з залежністю (як мені здається), деякі бавляться кілька разів на місяць, більшість пробували разок заради цікавості або не вживали взагалі. Зараз китайці стали за цим жорстко стежити, деяких моделей змусили здати волосся на аналіз. Поки невідомо, що буде з тими, у кого результат виявиться позитивним, але загрожують заарештувати на 30 діб (в Китаї є стаття за вживання) і депортувати.

- А ви ніколи не пробували наркотичні речовини або були близькі до цього?

- Пробувала. Я два рази брала екстазі в Китаї і чотири рази курила марихуану в Італії. Багато разів пропонували кокс, спочатку відмовлялася, бо думала, що у нього сильний ефект, але потім, спостерігаючи за нюхачами, помітила, що вони ніяк не змінюються. Хто був сумним або злим, таким же і залишався, і ніякої неадекватної поведінки не було, і тоді я взагалі не зрозуміла, чому цей наркотик такий популярний. Може бути, коли-небудь все-таки спробую, але це не точно.

- Моделі виступають / знімаються у фотосесіях під речовинами, або це вже зовсім за межею?

- Чула одну історію, що дівчинка під чимось під час шоу сіла на край подіуму, закрила голову руками і заплакала. Коли її звідти вже забрали, вона сказала, що «там дракони і кажани, мені страшно». Клієнтам інші моделі, звичайно, переклали, що у неї раптово сильно заболіла голова. Більше таких випадків не знаю, це треба зовсім відбитою бути, щоб йти на роботу під чимось. Навіть під марихуаною. Кому твої напівзакриті очі потрібні.

- З вами траплялися якісь конфузи під час шоу?

- Моделі нерідко падають через незручне взуття і сліпуче світло. Один раз модель попереду мене зачепила подолом сукні стійку мікрофона співачки. Він впав, а китаянка (співачка) розплакалася і втекла. Намагалася тримати обличчя до останнього, але на шляху назад трохи розсміялася від безглуздості ситуації. Було, що ногу підвернула на початку подіуму (треба було спускатися по сходах, і я не побачила, що одна коротше). Було боляче, але пройшла все як треба.

- Чи можна увійти в цей бізнес без участі модельних агентств?

- Можна працювати фрілансером, тоді треба самій купувати квитки, оплачувати житло і шукати кастинги. Це складно і багато ризиків, набагато спокійніше працювати з агентствами.

- Якщо порівнювати з усякими шоу типу «Топ-модель», в реальному житті моделі, на кастингах в тому числі, таке ж пекло зі сварок, підстав, не особливо розумних учасниць і постійної небезпеки на зйомках?

- ТМПУ − це перш за все шоу. Там правди нуль цілих хрін десятих. Мала частина учасників потім по-справжньому працюють. Я зустрічала одну дівчинку з першого або другого сезону, і робота у неї йшла так собі. А щодо поведінки − так, особливо «пост-СРСР» виділяються.

- Інтим часто пропонують? Багато хто погоджується?

- Не пропонують взагалі.

- В якій країні вам на даний момент було кайфово працювати?

- Складно сказати. У Китаї мені подобаються великі міста. Цей простір, хмарочоси, такий величезний кібермурашник вперемішку з тихими парками, де ти відчуваєш себе вільно. В Італії все спокійно − це нудно, хоча там шалено красиво.

- До якого віку зазвичай працюють моделі? Як продовжити цей термін?

- Залежить від того, як ти виглядаєш. У 25 зазвичай пенсія, але якщо ти добре збереглася, то працюй на здоров’я. Я зустрічала 28-річну модель. Треба стежити за собою, користуватися косметикою, постійно зволожувати шкіру, ходити на пілінги. Це взагалі всім корисно робити, якщо не хочете рано постаріти.

- Пластичні операції затребувані у моделей?

- Головна вимога до моделі − натуральність. Можна зробити собі ніс або вирізати грудки Біша, але тільки якщо це буде виглядати, як ніби ти така народилася.

- Що відбувається з моделлю після 30?

- Живуть звичайним життям. Знаходять роботу, будують кар’єру, виходять заміж, народжують дітей. Хто на що здатний. Зазвичай знаходять роботу далеку від моделінгу. Після нього складно влаштуватися на іншу роботу. Перспектив особливих немає.

- Ви б порадили комусь працювати моделлю? Чому?

- Так! Це безперечно дуже крутий досвід. Незважаючи на всі складнощі, мені подобається ця робота. Найбільше мені подобається можливість подорожувати і довго жити в інших країнах, думаю, всім це сподобалося б. Тому якщо ви підходите за параметрами, молоді і повні сил, раджу спробувати.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up