«Ми зняли його за 200 грн». Історія короткометражки, яка отримала приз глядацьких симпатій

«Ми зняли його за 200 грн». Історія короткометражки, яка отримала приз глядацьких симпатій
Автор стрічки «Тут було море» Ярослав Годлевський
  • 10 червня у Вінниці відбувся фестиваль аматарського кіно «АКАБ». Глядачам презентували сім короткометражок, тематика яких відрізнялася різноманітністю: соціалка, екологія, історія.
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися про процес створення стрічки «Тут було море» у автора Ярослава Годлевського, який за свою роботу отримав приз глядацьких симпатій.
  • Чому від фільму складається двояке враження та чому автор не пишається своєю роботою — читайте в матеріалі.

Для вінничанина Ярослава Годлевського робота над створенням фільму була дебютною й досить неочікуваною. Хоча справитися з написанням сценарію, підбором акторів та зйомками вдалося швидко — буквально впродовж доби зробили все необхідне.

— Мені друзі просто сказали, типу: «Ось тут наш знайомий організовує фестиваль, візьми участь». Я погодився. Суть фествалю в аматорському кіно і воно гранично пояснює, мені здається, сенс цього всього. Кіно, яке створене без студій, без нічого. Тут брали участь люди, які люблять кіно і хочуть знімати кіно, але їм ніхто не виділяє на це бюджету, щоб його знімати. Гріх в ньому було не взяти участь, — каже Ярослав Годлевський.

Свою кінострічку Ярослав створював не сам, а в команді. Наприклад, за зйомки відповідала вінницька фотографка Ольга Мірошниченко, до гри в кадрі залучили ще двох акторів-аматорів, а сценарій Ярослав сам написав за один вечір. Витратили на все про все лише 200 грн і півтора дня.

Відео дня

— Ми зняли свій фільм за 200 гривень, якраз рівно стільки коштує білий амур, який показано в кінці фільму, — каже Ярослав.

Чоловік зізнається, що недолюблює людей, відтак спершу була ідея створити «щось дуже людиноненависницьке і висловити свої переконання в кінематографічному еквіваленті». Однак реалізували все в дещо іншому ключі.

— Мені дуже випадково потрапив на очі новий сезон анімаційного серіалу «Любов. Смерть. Роботи», остання глава там була про велетня, який виявився викинутим на берег. І вона вся була зроблена ось в такому ось оповіданні, яке, по суті, не ведеться, там просто закадровий голос, а все інше візуалізує вже анімація. Мені здалося це хорошою річчю і я так само випадково натрапив на розповідь того ж Джеймса Бауерда про море, і дочитавши до середини, я зрозумів, що буду екранізувати саме це. Тому що я вловив у ньому деякі інші думки, яких автор, можливо навіть не бачив, — каже автор стрічки.

«Випитати» в Ярослава, який посил в фільмі, не вдалося. Чоловік зауважує, що про таке у режисерів та сценаристів не питають.  

— Я вважаю, що кожна людина вільна сама по собі і сама в змозі відкрити цей сенс. Можливо, я щось і хотів туди вкласти, в ту картину. Цей фільм, насправді, про всіх нас, — каже Ярослав Годлевський. — Не те, що я типу не хочу відкривати сенс, тому що його немає. Ні, він насправді є. Я просто не хочу його відкривати. Для мене там є свій сенс.

Автор, до речі, підкреслює, що кожен, хто працював над картиною, зробив свої висновки. З глядачами на фестивалі та знайомими, які вже бачили стрічку — та ж історія.

На думку Ярослава, стрічка «Тут було море» чітко вирізнялася з-поміж інших робіт. Головний акцент зробили на візуальному зображенні.

— Цей фестиваль став каталізатором для того, щоб почати знімати, тому що я завжди всім говорив, що... Ну, всі, хто мене знають, в курсі, що я людина, у якої запитаєш: «Хто знімав цей фільм?» і я чітко можу назвати режисера, — зізнається чоловік. —Це була справа часу, а тут фестиваль, дедлайни, все, давайте знімати. Всі загорілися цією ідеєю і мені це дуже сподобалося. Бо якби я зараз запропонував би просто комусь: «Знімаємо фільм», мені сказали б: «Та йди ти, знаєш куди». А тут дедлайни, фільм, все.

Попри ці аргументи, все ж в Ярослава були й свої мотиви взятися за зйомки, які стали дебютними.

— Мене одна, окрема особистість дуже сильно змушувала зробити це все і за фактом, це перший досвід. Для окремої сцени є різні референси. Одна сцена в цьому фільмі, знята за допомогою, як я припускав, зональної лінзи. Це лінзи, у яких, типу різна фокусна відстань. Але ми його зняли за допомогою дзеркал, тобто абсолютно наживо. Я спеціально добивався такого ефекту. Все, що знято, ось, ми повинні зняти спочатку ось так і ніяк інакше, — сказав він.

За словами Ярослава, у фільмі довелося використовувати забраковані кадри, адже через недосвідченість в зйомках хронометраж стрічки не до кінця прорахували.  

— На жаль, через те, що у нас, по факту, все будується на моїй розповіді, тому що спочатку мій сценарій — це оповідання, тому через відсутність досвіду я не прорахував хронометраж, тому ми не те, що видаляли кадри, ми вимушені були їх додавати. Знаходили ті, що були забраковані. Я, насправді, не пишаюся цим фільмом, взагалі. Від слова «зовсім», — каже він.

Ярослав зізнається, що не розраховував здобути першість у фестивалі, журі, яке оцінювало стрічки, були для нього не в пріоритеті. Головною похвалою для Ярослава стало визнання від близької людини, яка завжди його критикувала.

— Він подивився цей фільм, випадково, я йому навіть не скидав посилання і він сказав таку річ, що «ось, сильно». Я думав, він мене почне хейтити, а він це полюбляє. І було так, що я опинився внього, він заявив, що подивився наш фільм. І я такий: «Ну, давай», думав, що зараз буде шквал критики, — всміхається Ярослав. — А він сказав, що це дуже-дуже сильно. Типу, він побачив, що я не марнословлю, не просто говорю, що можна зняти ось так або ось так. І для мене це найвища похвала. Для мене журі та приз від журі не мали якогось пріоритету. А приз глядацьких симпатій більш вагоміший.

Щоб зрозуміти, про що йде мова, пропонуємо до перегляду відзняту кінострічку «Тут було море». Основну ідею, яку намагався передати автор, навмисно не коментуємо — ви знайдете там щось своє.


 

Читайте також:

Коли недоспані ночі стають загрозою для здоров'я. Розповідає лікарка-психіатр

Від Роксолани до Alyona Alyona. У Вінниці відкрили виставку відомих українок в образі Барбі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловим планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 08:00 Вакансії в Україночка, Грош, Green cool та 89 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 21:01 Що варто знати про кліщів? У МОЗ розповіли, як вберегтися 20:14 Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків 19:43 Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися 19:05 Як обрати «свого» фахівця з психічного здоров'я: поради від ветеранського простору 18:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 18:12 У Вінниці врятували пацієнтку від раптової серцевої смерті play_circle_filled 18:01 Оперативне командування «Захід» очолив генерал Шведюк. Він уроджениць Шаргородщини photo_camera 17:33 Небезпечні вчителі: у Вінниці інструктори навчали водінню без документів та п'яними
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up