Від Роксолани до Alyona Alyona. У Вінниці відкрили виставку відомих українок в образі Барбі

Від Роксолани до Alyona Alyona. У Вінниці відкрили виставку відомих українок в образі Барбі
У Вінниці презентували лялькову виставку, приурочену до дня народження Барбі
  • Перша докторка наук та перша жінка-капітан, засновниця Києва, князівна Київської Русі, Трипільська жриця, перша зірка Голівуду з України та багато сучасних зірок тепер — в «тілі» популярної ляльки Барбі.
  • 28 майстрів впродовж місяця готували образи 36 відомих українок для спецпроєкту «Barbie: Пані України». Учасницею конкурсу стала й вінницька рукодільниця Катерина Калашнікова. Вона власноруч створила образ поетеси Анни Ахматової.

Сьогодні, 18 червня у Вінниці презентували виставку «Barbie: Пані України», Метою цього проєкту стало бажання показати та познайомити всіх охочих з жінками, які стали гордістю України завдяки власним досягненням, пояснює одна з організаторок виставки Ірина Зелена.

— Майстри обирали персонажів, які відповідали їхнім вподобанням. Одна з учасниць проєкту, яка виконала ляльку в образі Соломії Крушельницької, наприклад, обрала цю героїню не просто так. Її донька вчиться в музичній школі, що носить ім’я Крушельницької, і, зрозуміло, що і самій виконавиці, і її дитині було цікаво працювати над цією роботою, — пояснює вона.

Відео дня

Всі 36 експонатів дуже оригінально виглядають. Тут є не лише відомі історичні постаті, як от, наприклад, онука Ярослава Мудрого — Євпраксія, яка була народною цілителькою, або Либідь (сестра засновників Києва), а ще й сучасні зірки: Ольга Фреймут, співачки Юлія Саніна, Альона Альона, Руслана Лижичко, Гайтана.

Власне, майстрині та майстер (який виконував ляльку в образі фронт-вумен гурту «The Hardkiss») не тільки шили вбрання, а й з максимальною точністю відтворювали образи своїх героїнь: зачіска, аксесуари, пози та навіть макіяж. Робили це орієнтуючись на фотографії та навіть портрети з минулих століть.

Окрім того, організаторка виставки у Вінниці розповіла, що для створення ляльок в образі сучасних зірок, майстриням потрібно було отримати від них згоду.   

— Обирали найпопулярніших, Руслана, наприклад, виграла Євробачення, Альона Альона…Ця виконавиця відрізняється від інших артистів. Насправді, виробники Барбі ще п’ять років тому перестали випускати стандартні колекції, де параметри в ляльки були умовно 90-60-90, — розповідає Ірина Зелена. — Ці стандарти покалічили долі багатьом жінкам, адже не всі ми високі і маємо чітку загальноприйняту модельну зовнішність. Вони розробили унікальну колекцію з ляльками, якась струнка, а якась повненька, хтось з розкішними формами, це зроблено для того, щоб підкреслити, наскільки жінки різноманітні.

Вінницька майстриня Катерина Калашнікова теж взяла участь у творчому проєкті. Дівчина розповідає, що колись свою першу зарплату інвестувала саме в ляльку, і навіть не здогадувалась, що це стане професією у майбутньому.

— Ляльки винесли мене з бухгалтерії і надихнули на власну арт-студію, — зізналася вона.

Вподовж двох діб майстриня створювала ляльку в образі Анни Ахматової. Роботу відтворювала з відомого портрета, написаного вінницьким художником Альтманом у 1914 році.

— Цей портрет пам’ятаю з дитинства, з часів моєї першої Барбі. Авторська деталь — збірка «Чотки», яка вийшла в Ахматової саме у 1914 році. На втілення образу у мене було 48 годин з моменту отримання Барбі і до відправки роботи. Я прожила маленьке літературне життя. Шила під документалки про поетесу, слухала аудіо-поезії і лекції про її твори, — згадує Катерина Калашнікова.

Дівчина зізнається, що довелось чимало часу витратити на пошуки інформації та зображень з білизною, яку носили у 1914 році.

— А ще перекроювати чоботи на туфлі, тонути у синьому морі ворсинок від оксамиту, замовляннями викладати правильно комірець. Найбільше мороки було із волоссям. Як з розкішної гриви зробити невеличкий вузлик і чубчик? Допомогли поради колег, — зізнається майстриня.

Оскільки всі ляльки колекційні, продавати їх не будуть. Але згодом експозицію можна буде побачити в музеях інших міст України. У Вінницькому магазині «Антошка», що в Мегамолі, виставка триватиме до 30 червня, згодом експозицію перенесуть у Вінницький музей історії.

А зараз пропонуємо вам перевірити, чи зможете впізнати відомих українок в образі ляльки Барбі. Гортайте галерею: 

Упевнені, що вгадали хто є хто? Якщо ні, то перевірте себе за цим посиланням.  

 

Читайте також:

«Кістьми ляжу, але медаль візьму!» Вінничанин виборов «срібло» на чемпіонаті Європи з веслування

Операція «Реставрація». Вінничанка шиє унікальні крісла з людських історій та досвіду

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up