Коли недоспані ночі стають загрозою для здоров'я. Розповідає лікарка-психіатр

Коли недоспані ночі стають загрозою для здоров'я. Розповідає лікарка-психіатр
  • Як тільки людина починає страждати від безсоння та спостерігає порушення режиму сну, це спричиняє серйозні наслідки, депресивні стани. Стосується це не лише якості життя, а й здоров’я в цілому.
  • Що робити, якщо мучить безсоння, чому це відбувається та чи лікується, розповіла лікарка-психіатр Аліна Кобець.

Загалом, безсонні ночі знайомі будь-якій людині. Основні причини порушення сну, зазвичай, пов’язані із стресовими ситуаціями, гіперемоційністю, переїдання на ніч, перезбудження, споживання міцної кави, чаю, чи енергетиків тощо. Проте, всі ці порушення аж ніяк не відносяться до небезпечних, чи серйозних. Коли ж розлади сну набирають обертів та набувають хронічного характеру, мова заходить про хворобу.

  • За даними медичної статистики в світі від порушень сну страждає вже понад 50% населення, а за останні 100 років загальний час нічного сну зменшився аж на 20%.
  • Згідно останніх статистичних даних, близько 8-15% населення знають, що таке проблема безсоння.
  • Понад 10% дорослих час від часу змушені вдаватись до різноманітних седативних препаратів та приймати ліки від безсоння.
  • Найчастіше на безсоння та розлади сну скаржаться літні люди.

Сон — це скорочення життя задля його продовження

— Близько восьми годин, тобто третину доби, ми спимо. Проте кожен п’ятий українець скаржиться на порушення сну. Жінки страждають від цього частіше, аніж чоловіки, — зазначає Аліна Кобець.

Вона розповідає, що видів розладів сну буває багато. Зокрема, це може бути хронічне безсоння, синдром неспокійних ніг, апное сну, циркадний розлад ритму сну — неспання, нарколепсія.

Відео дня

За її словами, хронічне безсоння характеризується проблемами зі сном, засинанням або передчасним пробудженням.

— Хронічне безсоння включає проблеми із засинанням, або прокиданням занадто рано, прокидання і неможливість повторно заснути посеред ночі. Часто такі порушення сну розвиваються внаслідок пережитого стресу. А ось люди з синдромом неспокійних ніг відчувають некерований позив рухати кінцівками. Особливо, коли вони намагаються заснути. Оскільки «неспокійні ноги» з’являються в основному ввечері і вночі, щоб полегшити неприємні відчуття, люди часто блукають вночі замість сну, — зазначає лікарка.

Апное сну — це перерви дихання під час сну, паузи можуть тривати впродовж десяти секунд або й довше. Циркадне порушення ритму сну — неспання характеризується денним сном та неспанням вночі.

— Яскравий приклад — це зміна часових поясів під час подорожі, — пояснює Аліна Кобець й додає про ще один вид розладу сну — нарколепсія. Це раптовий сон протягом дня. — Хоча вночі вони добре і достатньо сплять, нарколептики раптово заплющують очі вдень і засинають. Цей розлад сну є рідкісним неврологічним розладом і також відомий як спляча хвороба.

Причини розладів сну

Шкідливі звички, медичні препарати чи навіть ненормований робочий графік — одні з найпоширеніших причин безсоння. Поширені також стресові розлади.

— Цикл сон-неспання є гормонозалежним, тому зміни гормонального балансу можуть значно порушити сон. Також можливі органічні причини. Зокрема, порушення сну можуть виникнути під час менопаузи в жінок. Тоді рівень гормонів в організмі змінюється, це може призвести до гормонального дисбалансу, що впливає на ритм сну-неспання та може бути причиною депресивного настрою. Тому жінки в менопаузі часто не в змозі заснути і частіше прокидатися вночі, — розповідає Аліна Кобець.

Фахівчиня зазначає, що людський мозок «контролює» ритм сну. Це результат дії двох гормонів —мелатоніну та кортизолу. Якщо ж є проблеми з органами, які відповідають за вироблення гормонів, у людини теж можуть з’явитися труднощі зі сном. 

— Гормон сну мелатонін робить нас сонним і вивільняється, коли темно. З іншого боку, гормон кортизол відіграє важливу роль у пробудженні. При захворюваннях щитовидної залози, наднирників або гіпофіза можуть спостерігатись розлади сну, як наслідок гормонального дисбалансу в організмі людини.

Водночас розлади сну дуже тісно пов’язані з депресією. Аліна Кобець зазначає, що практично кожен, хто має депресію, страждає на розлади сну. А ліки, що пацієнти приймають для лікування депресії, також можуть негативно впливати на сон.

— Депресія та розлади сну також пов’язані: якщо ви занадто мало спите протягом тривалого періоду часу, то це може стати причиною депресії, — пояснює лікарка.

Лікування розладів сну

Аліна Кобець каже, що в разі, якщо людина виявляє проблеми зі сном, можна спробувати собі допомогти самостійно. Для цього навіть не потрібно робити надзусиль.

— Коротка вечірня прогулянка підійде, адже фізичне навантаження втомлює і допомагає спати протягом ночі. Спорту слід уникати незадовго до сну — це, як правило, стимулює організм до активності, — пояснює лікарка. — Також можна прийняти ванну, після теплої ванни температура тіла трохи знижується, збільшуючи втому. Для цього полежте у воді приблизно на 40 градусів за одну-дві години до сну. Добавки для ванни з мелісою, лавандою або валеріаною можуть додатково підсилити ефект.

Окрім того, лікарка радить випити чашку гарячого трав’яного чаю з мелісою, валеріаною або хмелем, допомагає заснути і тепле молоко. Ще один секрет — трав'яна подушка з ароматом тих же трав мають заспокійливу дію.

— Доречні й техніки релаксації. Так, прогресивне м’язове розслаблення або аутогенні тренування заспокоюють розум і розслабляють тіло, — каже вона.

Коли звертатися до лікаря?

За словами Аліни Кобець, практично всі люди страждають на короткочасні порушення сну. Однак якщо вони тривають довше чотирьох тижнів і трапляються три або більше разів на тиждень, слід діагностувати причини.

— Для того, щоб отримати допомогу при тривалих розладах сну, необхідна консультація психолога та психіатра. Іноді психологічні розлади чи органічні захворювання є причиною безсоння. У таких випадках лікарі та психологи повинні проводити професійне лікування, — каже вона.

Втім снодійне, зазначає лікарка, можна використовувати лише для лікування порушень сну, і лише за умови, якщо не допомагають ані домашні засоби, ані зміни поведінки.

— Таблетки слід приймати лише після консультації з лікарем. Препарати, що відпускаються за рецептом, переважно містять активні компоненти з бензодіазепінової групи . Пацієнти повинні приймати ці ліки лише короткий час і лише під контролем лікаря, оскільки вони можуть швидко призвести до звикання. Крім того, ці снодійні засоби можуть вплинути на вашу здатність до керування автомобілем та психосоціальні навички, — пояснює лікарка-психіатр.

Аліна Кобець наголошує на тому, що краще попередити хворобу, аніж лікувати її наслідки. А консультація лікаря психіатра, який фахово займається лікуванням таких станів — безкоштовна.

  • Для отримання планової допомоги необхідно попередньо записатися на прийом до лікаря психіатра за такими номерами телефонів: 0800-219-319 (безкоштовно з мобільного та стаціонарного телефону), 096-214-08-93, (0432)50-79-19.
  • Запис проводиться з 8.00 до 15.00 або особисто в столі довідок.

Фільми про безсоння

Оскільки розлади сну і незвичні сновидіння стали одним з популярних засобів відображення в кінематографі внутрішнього світу героїв та їх страждань, редакція «20 хвилин» також знайшла для вас кілька фільмів про розлади сну та вплив безсоння на людину.

Сон справді реагує на психологічне неблагополуччя і найпоширеніший з розладів сну — інсомнія — у 80% випадків є проявом легкого або більш складного психічного розладу. До речі, багато сценаристів використовують сновидіння як засіб відтворення фрейдівської концепції психоаналізу.

Бійцівський клуб, 1999

Молодий хлопець, якому доводиться постійно бути на побігеньках в свого боса, давно перестав отримувати радість від життя. Психіатр радить хлопцю анонімно відвідувати клуб хворих на онкологію, щоб усвідомити, що власні страждання — насправді дрібниці у порівнянні з іншими людьми. Ненадовго це рятує головного героя від рутини. Згодом клерк знайомиться з Трейлером, який став втіленням абсолютно вільної від турбот людини. Для Трейлера немає жодних заборон, він може робити, що завгодно. Тоді ж з’являється ідея створення бійцівського клубу.

Безсоння, 2002

Вілл Дормер уже давно служить в поліції Лос-Анджелеса. Головного героя та його напарника, як перевірених часом та досвідчених детективів, відправляють на Аляску де була вбита молода дівчина. Разом з ними на це завдання відправили й Еллі Бура — ще одного відомого детектива. Поки розслідування триває, знаходиться підозрюваний, який любить самотність. Згодом дивним чином загинув напарник Дромера — скелястий берег став його останнім пристанищем.

Машиніст, 2004

Тревор Резник вже забув, коли останній раз йому доводилося висипатися. Його існування — межа між життям та небуттям. Його фізичне тіло — виснажений до скелету організм. Однак він не звертає на це увагу й продовжує працювати на заводі за станком. Несподівано він знайомиться з новим колегою по цеху Айваном, з появою якого в Тревора починаються різні неприємності. Одного разу Тревор помилково увімкнув станок і відрізав кисть одному зі співробітників.


Читайте також:

Клуб жайворонків. Як легко прокидатися вранці та зробити ранній підйом добрим?

«Кістьми ляжу, але медаль візьму!» Вінничанин виборов «срібло» на чемпіонаті Європи з веслування

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Марина Лашина

    Від постійного недосипання можна з глузду з'їхати. В мене коли було безсоння, то тільки Альпетонін допоміг позбутися проблеми. Приймала 1,5 місяці та сон відновився.
  • Татьяна Коваленко

    Я знаю, що таке проблеми зі сном. Одну-дві ночі не поспиш, і ти вже як зомбі. Ні настрою, ні сил немає ні на що. Я розуміла, що такими темпами я довго не протягну, тому пішла в аптеку за снодiйним. Перше, що запропонували - це бул Альпетонін на основі мелатоніну, який регулює цикл сон-неспання. Я приймала препарат протягом місяця. За цей час режим сну відновився повністю, пішло безсоння. Я дуже задоволена.
  • Vadym Melnyk

    А якщо дитина маленька, то що робити?😆😤😬

    Жанна Паренюк reply Vadym Melnyk

    Vadym Melnyk змиритися

    Анастасія Українець-Пасішнюк reply Vadym Melnyk

    Тая Кривенко ну думаю,що з 4 до приблизно 14 років можна спати)))

    Тая Кривенко reply Vadym Melnyk

    Анастасія Українець-Пасішнюк якщо ти думаєш,що тоді будеш спати ночами- розчарую,.Не спатимеш поки не почуєш,що уже зайшла дитина до хати,і це не завжди одинадцята година!!!

    Анастасія Українець-Пасішнюк reply Vadym Melnyk

    Vadym Melnyk чекати коли виросте)))

keyboard_arrow_up