Клуб жайворонків. Як легко прокидатися вранці та зробити ранній підйом добрим?

Клуб жайворонків. Як легко прокидатися вранці та зробити ранній підйом добрим?
Діана Колногузова заперечує слова Кафки про те, що ранні підйоми змушують людей божеволіти
  • З легкістю прокинутися зранку — задача не з простих, особливо якщо на сон йде менше восьми годин.
  • Журналістка «20 хвилин» понад місяць перевіряє на собі дієві методи ранішнього пробудження.
  • Зібрали поради про те, як перелаштувати свій режим, а також пояснимо, наскільки важливо починати вставати вранці, щоб почуватися бадьоро впродовж дня.

За кілька тижнів вранішніх підйомів стало зрозуміло, що поділу на «жайворонків» та «сов» немає. Якщо є бажання, то абсолютно реально перелаштувати свій організм на нові звички. Однією з переваг прокидання вранці є те, що в добі ніби стає більше годин. З’являється час не лише на роботу, дітей та хатні справи, а й на себе.   

Практикувати ранкові пробудження вдається більшості людей. Особливо, якщо доводиться вставати зранку, щоб дістатися на роботу або відвести дітей в садочок чи школу. Однак в більшості випадків різкий перехід від сну до пробудження стає дуже болісним.

Правила засинання

Якщо вам не просто важко прокинутися зранку, а й прийти до тями, перше, що потрібно зробити, — навчитися правильно засинати. Не бажано дивитися перед сном новини, фільми жахів, передачі і документальні фільми, що стимулюють розумову діяльність. Занурення в них — вірний шлях до безсоння. Замість того, щоб заснути, ваш мозок буде годинами опрацьовувати побачене.  

Відео дня

Ось кілька дієвих порад, які варто виконувати перед сном:

  • Якщо маєте намір прокинутися зранку бадьорим, не їжте на ніч важку їжу. Переїдання у вечірні години — це шлях до позбавлення повноцінного відпочинку. У разі, якщо шлунок перенавантажений, всі сили організм витрачає на перетравлення їжі.
  • За кілька годин до сну можна зайнятися не надмірною, але все ж фізичною активністю. Наприклад, заняття йогою, пробіжка чи прогулянка наситять організм киснем, а відтак заснути буде легко і швидко.
  • Тиша — ідеальне середовище для відпочинку. Тому намагайтеся вимкнути всю побутову техніку і відкладіть смартфон подалі від себе. Дозвольте більше відпочити не тілу, а мозку. Це точно допоможе вам зранку прокинутися без проблем.
  • Розбурхану за день психіку потрібно заспокоювати. Тому якщо, наприклад, фізична активність — не для вас, знайдіть час на пасивні, але приємні заняття. Перед сном можна почитати, переглянути фотографії, скласти пазл або зробити щось своїми руками.

Для того, щоб прокидатися раніше, потрібно визначити основу мету. Подумайте, чим хотіли б зайнятися в час, коли ще не потрібно збиратися на роботу чи займатися побутовими справами. Це може бути медитація, зарядка, перегляд фільму чи книга. Навіть довше постояти під душем — вже маленька, але приємність. Саме такі заняття допоможуть вашому тілу і мозку прокидатися розслабленими.

Мелодія будильника

Якщо ви щоранку прокидалися о восьмій, а хочете починати день ще раніше, не варто знущатися над організмом і ставити будильник на п’яту ранку. Для початку вставайте на годину-дві раніше від звичного часу. Тим паче, зараз ще зима і зранку досить темно. Такі різкі зміни для організму можуть стати справжнім стресом. А пробудження має бути приємним.

Мелодія будильника має бути приємною та ритмічною, такою, що змусить вас танцювати. Це потужний стимул і на багатьох меломанів він діє безвідмовно.

Є думка, що спокійна, неагресивна мелодія діє позитивно на організм, який щойно прокинувся. Це так, але врахуйте, що занадто спокійна композиція може змусити вас закутатись в ковдру і ненароком знову провалитися в сон. 

Користуйтеся технологіями

Це ще один дієвий спосіб, щоб навчитися рано вставати. Наприклад, встановіть на свій смартфон незвичайні будильники, на кшталт додатка Alarmy (Sleep If U Can). Цей суперсучасний будильник буде дзвеніти доти, доки людина не встане і не зробить пару знімків. Додаток безкоштовний. У ньому є система налаштування умов фотозйомки. Фанатам селфі буде приємно прокидатися з думкою про те, що можна попрактикуватися в фотографії з самого ранку. 

Скориставшись такими порадами, з часом ви будете бажати пробудження і підсвідомо готуватися до нього ближче до ранку. Ваш організм скаже вам «дякую» за те, що дали йому виспатися, а вранці замість похмурого виразу обличчя зустріли ранок з посмішкою. А ще ви раптово виявите, що ранок — прекрасна пора доби, коли ви сповнені сил і енергії для нових звершень. 

Що почитати та подивитися?

Підібрали для вас невеликий список книг, які допоможуть зрозуміти, як працює наш організм, що таке сила звички та чому ранкові пробудження такі важливі для продуктивності. А найголовніше — як зробити їх приємними. Автори діляться власним досвідом та вражають успіхами, яких змогли досягнути саме завдяки раннім підйомам.

  1. «Диво п'ятої ранку. Як підкорити свій день ще до сніданку», Джеф Сандерз
  2. «Магія ранку. Як перша година дня визначає ваш успіх», Хел Елрод
  3. «Рік продуктивності. Експерименти з часом, увагою та енергією», Кріс Бейлі

Що подивитися?

Рекомендуємо до перегляду фільм «День бабака». Картина вийшла на екрани в 1993 році, але й досі тішить глядачів своїм сюжетом. У комедії йдеться про те, як в одному містечку зупинився час і головний герой «застряг» в одному дні — 2 лютого. Відтак щоранку він прокидається і все повторюється знову й знову…

 

Читайте також:

Хто такі соціофоби та чому їх плутають з інтровертами? Пояснює психолог

«Щастя — це ти!» Романтичні історії вінничан розповідаємо у День всіх закоханих

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up