Хто такі соціофоби та чому їх плутають з інтровертами? Пояснює психолог

Хто такі соціофоби та чому їх плутають з інтровертами? Пояснює психолог
  • Часто люди називають себе соціофобами, коли мова заходить про вихід з зони комфорту. Зазвичай ми вкладаємо в це поняття образ замкнутого інтроверта, який не бажає слідувати мейнстріму та бути в натовпі.
  • Однак насправді соціофобія — це серйозний психічний розлад, який часто межує з депресивним станом. Лікують його за допомогою психотерапії та андтидепресантів.
  • Психологиня Наталія Лукашенко розповідає, яка різниця між цими поняттями, а також, як і коли можна визначити, що людина — соціофоб.

Останнім часом неконтактність та заглиблення в себе стало модним  соціальним явищем. Однак існує тонка межа між інтроверсією та соціальною тривожністю. Саме так характеризує соціофобію психологиня Наталія Лукашенко.

Вона розповідає, що соціофобія — це хвороба, яка заважає жити повноцінним життям.

 Це не просто поганий настрій, як собі уявляє більшість людей. Соціофобам важко комунікувати навіть з невеликими групами людей. Ще нічого не сказавши і не зробивши, вони бояться засудження, бояться скласти про себе негативне враження в оточенні.

Відео дня

Наталія Лукашенко пояснює, що на відміну від соціофобії, інтроверсія — вроджена особливість людини. Інтроверт з дитинства віддає перевагу побути на самоті, замість шумних компаній. А соціофобія виникає внаслідок пережитих і непропрацьованих психологічних травм, образ та знецінювання з боку оточення. І якщо інтроверту комфортно бути самому, то соціофоб наодинці з собою лише менше непокоїться.

Соціофобія лікується?

Наталія Лукашенко розповідає, що соціофобія, як і будь-який психічний розлад, лікується психотерапевтично.

— За кордоном соціофобія поділяється на три ступені — легка, помірна, важка, — говорить Наталія Лукашенко. — Лікування там відбувається по-різному, зокрема з антидепресантами. Оскільки часто цей розлад супроводжується депресією. Насправді, під час терапії спеціалісти допомагають пацієнту з’ясувати причину порушення психіки. Залежно від ступеня важкості соціофобії, лікар підбирає методику лікування, які дає результати. Комусь достатньо кількох сеансів терапії, а хтось може відвідувати кабінет психотерапевта роками і лікування може бути медикаментозним. 

Психологиня стверджує, що соціофобія проявляється уже в підлітковому віці. Найпомітніша — фізична реакція тіла на той чи інший стрес.

— В дитини може проявлятися страх виступу перед публікою, — каже співрозмовниця. — Реакція на розмову з кимось або просто відповідь біля дошки в школі може супроводжуватися ледь не нападом панічної атаки. Одразу помітно, як дитина червоніє, в неї з’являється, задишка, потемніння в очах, пришвидшується серцебиття, тремор, рясне потовиділення чи холодні кінцівки. Реакція тіла в кожного, звісно, індивідуальна.  

Як ще проявляється соціофобія?

Наталія Лукашенко розповідає, що окрім реакції тіла, варто звернути увагу на поведінку та емоційний стан людини. Зокрема, соціофоби дуже нервуються перед розмовою з незнайомими людьми, уникають ситуацій, коли можуть опинитися в центрі уваги, надають перевагу інтернет-покупкам, замість звичного всім походу по магазинам.

— Людина може навіть їхати в маршрутці і проїхати власну зупинку, якщо ніхто з пасажирів не попросить водія зупинитися, — наводить приклад психологиня. — Соціофоби завжди негативно налаштовані, вони очікують критики, бояться здатися невдахами, часто не завершують почату справу. Зараз, наприклад, їм набагато простіше спілкуватися не наживо, не в телефонному режимі, а саме листуватися — фізичного контакту зі співрозмовником мінімум, є час на «подумати» і всі необхідні питання вирішені.

До того ж соціофоби рефлексують після спілкування з людьми. Ще довго вони «прокручують» діалоги у відповідній послідовності, а відтак з’являється сумнів у переконливості власних слів.

Як зменшити рівень стресу?

Наталія Лукашенко розповідає, що соціофобам потрібно намагатися менше нервувати. А для цього варто організувати особистий простір таким чином, щоб не натрапляти на болючі тригерні точки.

Зокрема, психологиня радить займатися активними видами спорту, які знижують рівень стресу.

— Щоб комфортно почуватися, потрібно повноцінно відпочивати та харчуватися. Міцний сон, дотримання здорової збалансованої дієти та обмежена кількість кави чи алкоголю вже стануть каталізаторами хорошого самопочуття. При цьому варто намагатися частіше спілкуватися з людьми, які викликають у соціофоба приємні враження та відчуття безпеки.

Що можна почитати про це?

Ми підготували добірку корисних книг про життя зі страхом та про те, як з цим боротися.

  • «Витончене мистецтво забивати на все. Нестандартний підхід до проблем», Марк Менсон

Бестселер New York Times, що переконає вас: позитивного мислення може бути забагато. Книжка навчить конструктивно сприймати негативний досвід та допоможе відшукати надійне підґрунтя для щасливого життя

  • «Вік тривожності: страхи, надії, неврози та пошуки душевного спокою», Скотт Стоссел

Книга розповідає, в чому полягає причина тривожності. Автор легко та доступно розповідає про гени, особливості мозкової діяльності, оточення та травмуючі події. А також тут зібрані поради про те, як долати панічні атаки, неврози, страхи та безсоння. Автор відповідає на запитання, чи можна керувати своєю тривожністю і обернути її на користь. В основі цієї книги — помилки та дослідження в біохімії та нейробіології, генетиці та психофармакології, психіатрії та психотерапії. Найголовніше — вражаючий та подекуди шокуючий власний досвід автора.

  • «Як перестати нервувати та почати жити», Дейл Карнегі

В збірці викладені перевірені часом методи та досвід американського психолога Дейла Карнегі. Автор допомагає читатчам позбавитися звички нервувати через дрібниці, побороти страхи та вчить впевнено крокувати в майбутнє. Окрім того, тут є цілий набір практичних формул, виконуючи які життя може заграти новими яскравими фарбами.

Що подивитися? Фільми про соціофобів

«Ларс і справжня дівчина», 2007

«Амелі», 2001

«Вічне сяйво чистого розуму», 2004

 

Читайте також:

Психіатрична допомога вдома. У лікарні імені Ющенка готуються до нововведення

 «В кайфі кайфу не буває». Історія вінничанки про залежність від алкоголю

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up