Психіатрична допомога вдома. У лікарні імені Ющенка готуються до нововведення

Психіатрична допомога вдома. У лікарні імені Ющенка готуються до нововведення
  • У липні 2021 року впровадять новий пакет медичних послуг — «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами».
  • Така послуга допоможе наблизити психіатричну допомогу до пацієнта. 
  • Що потрібно зробити, щоб скористатися можливістю отримати її вдома, а не в стінах лікарні?

Незабаром пацієнти з психічними розладами зможуть отримати психіатричну допомогу вдома або за місцем постійного перебування. Національна служба здоров'я України впроваджує новий пакет з надання допомоги мобільними командами. Про це повідомляють на фейсбук-сторінці Вінницької обласної клінічної психоневрологічної лікарні імені академіка О.Ющенка.

— Протягом минулого року на нашу адресу приходило безліч звернень про необхідність огляду нашими спеціалістами осіб з вадами психічного здоров'я вдома. Тому ми вважаємо цю послугу вкрай важливою та необхідною, — розповідає прессекретарка лікарні Аліна Кобець. — Термін дії послуги триватиме до шести місяців. Протягом даного періоду особа має отримати повний спектр послуг, в залежності від рівня потреб. Дана послуга активно впроваджується у країнах з розвиненою ринковою економікою, дає свої позитивні результати. Її основна мета, попередження загострення або ускладнення хвороби, що в свою чергу призводить до інвалідизації.

Наразі у медичному закладі розробляють реєстр пацієнтів на отримання цієї послуги. Вже по завершенню гострого перебігу хвороби пацієнти можуть продовжувати лікування амбулаторно. За потреби мобільна мультидисциплінарна команда виїжджатиме до пацієнта і надаватиме йому допомогу за місцем перебування.

Відео дня

У пресслужбі медзакладу зазначають, що наразі реєстр створюють для жителів Вінниці та Вінницького району. Обов’язковою вимогою отримання даних послуг є наявність психічних розладів.  

— У бригаді буде лікар психіатр, лікар психолог, соціальний працівник, медична сестра. Бригада надаватиме комплексну допомогу з лікування та реабілітації психічних розладів, допомагатимуть родині організувати догляд за такими особами. Якщо є потреба, будуть працювати в психологічному плані з сім'єю та інше. На даний момент дана послуга ще в розробці, НСЗУ не надало чітких критеріїв, згідно яких особа може отримувати дану послугу, — розповідає Аліна Кобець.

Хто може зареєструвати хворого в реєстрі?

Зареєструватися може як сам пацієнт, так і його опікуни, доглядачі та родичі. Для отримання даних послуг потрібно вказати прізвище, ім'я та по батькові людини, яка потребує лікування, дату народження, місце перебування та контактний номер телефону.

Для реєстрації можна скористатися трьома каналами зв'язку:

  1. Зателефонувати за номерами телефонів: 0-800-219-319 (безкоштовно з мобільного та стаціонарного телефону), 096-214-08-93 та (0432)50-79-19. Запис в телефонному режимі відбувається з 8.00 до 15.00.
  2. Повідомити про бажання бути включеним до реєстру під час прийому у лікаря психіатра психоневрологічної лікарні.
  3. Написати на ФБ-сторінці під цим дописом, аби координатор зв'язався з Вами.

Згодом з людиною, яка реєструвалася на отримання послуги, повинен зв'язатися координатор для уточнення отриманої інформації.

Раніше редакція «20 хвилин» розповідала, що в рамках великої медичної реформи, яка тягнеться роками, реформують ланку психіатрії. Частина специфічних лікарняних установ змінила статус або перестала функціонувати, як закриті заклади. А віднедавна у Вінниці на виклики до психічно хворих спрямовують звичайні бригади швидкої.

Про результат одного такого виклику читайте у статті Психічно хворий зарубав матір, поки медики швидкої чекали надворі поліцію. Чому так сталось?


Читайте також:

«В кайфі кайфу не буває». Історія вінничанки про залежність від алкоголю

Чи вистачить 5 тисяч гривень на всі позиції з бейбі-боксу? Ми перевірили

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (46)
  • Max Fireline

    Стаття прикольна,
    Най там що хто каже, але стаття дійсно прикольна,
    Дякую авторці за такий контент <3
  • Ольга Брига

    Психічні захворювання бувають різні. Щоб не доводити до відрубаних голів іноді треба своєчасно прийняти ліки. Коментатори як завжди вже впали в крайнощі. Щоб розуміти про що мова, треба один раз опинитися наодинці з людиною, у якої починається приступ.
  • Владислава Лятавская

    А потім в новинах покажуть, як хтось з чиєюсь відрізаною головою в руці ходить...
  • Олег Рябоконь

    Понимаете что не выгодно держать в больничках лучше по домам распустить . Поняли что от короны не мрут пусть  дурики людей убивают . От дебилы ну все делают что бы людей меньше было . Много писяют и какают и без работы . Лишние !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up