«Ми завантажені на понад 100%», — керівники вінницьких лікарень про брак місць в стаціонарах

«Ми завантажені на понад 100%», — керівники вінницьких лікарень про брак місць в стаціонарах
Медики у ковідному відділенні. З архіву 20minut.ua
  • Журналіст 20minut.ua звернувся до керівництва різних медзакладів Вінниці, куди везуть хворих на ковід, і попросив прокоментувати ситуацію із кількістю вільних ліжок. Брак місць і велике навантаження нам підтвердили в усіх лікарнях.

«У Вінницькій області новий антирекорд — вперше за добу виявлено 940 випадків захворювання на COVID-19», — це фрагмент з ранкової заяви очільника ОДА Сергія Борзова. 

Кількома годинами пізніше пройшов брифінг міського голови Сергія Моргунова. На ньому він, зокрема, повідомив: «У міських лікарнях закінчуються місця під ковід. Вже вичерпані ресурси на розширення кількості ліжок».

А що про це говорять керівники медзакладів Вінниці, куди везуть хворих на коронавірус?

Відео дня

Медичний директор Вінницької міської клінічної лікарні №1 Костянтин Ліваковський розповів, що їх заклад розрахований на 242 ліжка для хворих на коронавірус. Однак вже зараз там знаходиться 247 людей.

—  Заклад завантажений на понад 100%. У реанімаційному відділенні ми були вимушені доставити додаткові ліжка, адже не вистачало місця для хворих, — говорить директор лікарні. — Наш заклад майже завжди завантажений на 100%, але ставало легше, коли десь деінде разгортали ліжка. За останні десять днів ситуація лише гіршає: кількість вінничан, які потребують лікування, зокрема важких пацієнтів, постійно збільшується.  

За словами Костянтина Ліваковського, в їх лікарні вже розгорнута максимальна кількість ліжок. Більше пацієнтів, каже він, приймати не можуть. 

Інша багатопрофільна міська клінічна лікарня, яка донедавна називалася Вінницькою центральною районною клінічною лікарнею, також переживає не найлегші часи. Заступниця головного лікаря Тетяна Катілова розповіла, що їх медзаклад регулярно збільшує кількість ліжок для прийому хворих на ковід. 

Лише три тижні тому лікарня мала 180 ліжок, а впродовж наступних днів ця кількість поступово зростала. Сьогодні там можуть перебувати 220 пацієнтів, які хворіють або мають підозру. 

— Наразі маємо 195 хворих. Але сьогодні у нас день прийому, ми чергові, тому не можу навіть сказати, скільки їх може бути до кінця доби. Ми намагаємося одразу виписувати здорових, аби приймати нових людей, — говорить Тетяна Катілова.

Лікарка каже, що всі кисневі точки з централізованою подачею кисню зайняті, з кисневими концентраторами ситуація майже аналогічна. 

Хвора на ковід пацієнтка. З архіву 20minut.ua

Що стосується дітей, то головна лікарка Вінницької обласної клінічної дитячої інфекційної лікарні Людмила Бровинська розказала, що загалом у закладі розгорнуто 70 ліжок, які розраховані на прийом хворих на ковід.

— Прямо зараз в лікарні знаходиться 65 хворих на коронавірус пацієнтів. До апаратів штучної вентиляції легень не підключений жоден із них, — каже Людмила Бровінська. 

Вінницький міській клінічний пологовий будинок №1 має 147 ліжок, розрахованих під пацієнтів з ковідом: зі ста терапевтичних наразі зайнято 86, з 35 акушерських — 14, з 12 реанімаційних — усі. 

— Маємо дюжину реанімаційних ліжок, себто тих, що мають апарати ШВЛ — зараз вони усі зайняті, — говорить медичний директор закладу Олександр Банах. — У нас практично стовідсоткова заповненість. Не можу навіть сказати, якою буде ситуація до кінця дня. 

Олександр розповів, що на цьому тижні у закладі додатково розгорнули чотири реанімаційних ліжка, придбали під них апарати ШВЛ. Наразі вони вже експлуатуються. 

— Такого навантаження у нашому закладі ще не було, — каже директор пологового.

Хворий на ковід пацієнт. З архіву 20minut.ua

Хворих на коронавірус приймають і в Клінічному центрі інфекційних хвороб (раніше заклад називався Центром профілактики та боротьби зі СНІДом). Лише три дні тому у ньому відкрилося друге відділення під ці потреби. Як і у випадку з першим, в другому відділенні розгорнуто 90 ліжок. 

— Перше відділення у нас заповнено повністю. У другому місця ще є, але сьогодні у нас прийомний день, тому не беруся робити прогнози, що буде ранком, — розповідає головний лікар Ігор Матковський. — Якщо говорити на тепер, то маємо завантаженість близько 70%, це 119 пацієнтів. З них на кисні 58, у палатах інтенсивної терапії — шість. 

Виходить, що загальна кількість ліжок у перерахованих в цій публікації медзакладах Вінниці дорівнює 859. З них наразі зайнято — 738 ліжок. Тобто лише 121 ліжко залишається вільним.

Нагадаємо, що впродовж останнього тижня у нашому місті щодня реєстрували від 226 до 404 нових випадків захворювання на COVID-19.

Враховуючи таку тенденцію, вже найближчими днями вінницькі медзаклади не матимуть можливості приймати хворих. Серед цих пацієнтів може бути будь-хто з нас та наших близьких. 

Уникнути цього наразі можна лише дбаючи про власну безпеку та безпеку оточуючих. Тому ми закликаємо вас дотримуватися встановлених правил та обмежень!

Нагадаємо, що від завтра, 13 березня, у Вінницькій області починають діяти нові карантинні обмеження. Про них читайте у матеріалі: Вінниця частково в «червоній» зоні: які карантинні обмеження вводять від завтра.


Читайте також:

В Україні за добу виявили майже 13 тисяч нових випадків COVID-19. На Вінниччині — 940

Ситуація критична, у лікарнях залишилося менше сотні ліжок під ковід. Брифінг мера Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юрий Бочков

    потрібен жорсткий карантин куди влада дивиться адже медперсоналу теж вже не вистачає але наші люди не розуміють і всеодно носять маски під носом
  • Аня Валерівна

    Борзов же говорить що ще є місця і готові всіх приймати. То кому тут вірити. Це реально колапс. Хворих море...

    Viktor Hryhoruk reply Аня Валерівна

    Аня Валерівна врайонках ще дійсно є місця.І є місця в польових госпіталях на вулиці.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова 09:07 Сьогодні відзначають Всесвітній день ветеринара. Історія, заборони та прикмети 27 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up