«Терміново пакуйте валізи до Індії»: про вінничанку, якій потрібна пересадка серця і легенів

«Терміново пакуйте валізи до Індії»: про вінничанку, якій потрібна пересадка серця і легенів
Альона Загнітко
  • У 15-річної Альони Загнітко рідкісна хвороба — легенева гіпертензія. Дівчині потрібна трансплантація одразу двох органів — серця та легенів.
  • Пересадку мають робити в Індії. Держава виділила гроші на операцію, але всі інші витрати лягають на плечі батьків.
  • Родина веде активний збір коштів. Залишилося зібрати всього кілька тисяч доларів. 

Про діагноз дізналися у 2015 році. Приблизно тоді ж дівчину запросили на лікування до однієї з індійських клінік. Тамтешні фахівці склали кошторис операції — 155 тисяч доларів. На той час це понад три з половиною мільйони гривень. 

«Тоді цей діагноз прозвучав як вирок, а вартість трансплантації була абсолютно непідйомною для нашої родини», — згадує мама дівчинки Людмила Куцмай.

До збору коштів на лікування Альони підключилися жителі села Іванів, що в ньому живе родина, а також волонтери. За кілька місяців вдалося зібрати 12 тисяч доларів. 

У жовтні 2016-го мама Альони отримала лист від Міністерства охорони здоров’я України про ухвалення рішення щодо фінансування трансплантації з держбюджету. 

В грудні того ж року Людмила з донькою полетіли до індійського міста Ченнаї, де пройшли діагностику і були включені в лист очікування донорських органів. Паралельно вони проходили терапію індійськими ліками. Стан Альони стабілізувався і покращився. 

«Якщо спочатку я молилася, щоб операцію провели якомога швидше. Адже тільки вона могла врятувати моє життя. То після прийому ліків я почала мріяти про те, щоб трансплантація мені не знадобилася взагалі», — говорить дівчина. 

Додому вінничанки повернулися влітку 2017-го. Протягом двох з половиною років вони перебували під дистанційним наглядом іноземних лікарів. Приймали індійські ліки. 

Лікарі попереджали, що ліки можуть приховати симптоми, але сама хвороба залишатиметься в організмі й надалі. В грудні 2019 року стан дівчини знову погіршився. З тих пір Альону двічі госпіталізовували до лікарень у критичному стані. 

«Важко дихати, нудить і паморочиться голова. Лікарі призначали кисневу маску для дихання, але навіть з нею не можу дійти до кінця коридору», — розповідає Альона.

Наразі дівчина знаходиться вдома. Її самопочуття продовжує гіршати. Українські лікарі нічого не можутьз цим вдіяти. Тільки кажуть: «Терміново пакуйте валізи до Індії».

Операція дівчини вже оплачена державою. Але мама з донькою не можуть полетіти туди, оскільки не мають достатню кількість коштів на проживання у далекій країні. 

Кошти, що були зібрані раніше витрачені під час першої поїздки до Індії та на майже трирічний курс лікування індійськими препаратами. 

Чекати Альона не може. Тому мама і волонтери знову розпочали збір коштів. Потрібно близько 12 тисяч доларів (290+ тисяч гривень).

Спільними зусиллями односельчан та волонтерів зібрано 112 тисяч гривень. Це приблизно 40% від загальної суми. Ці гроші підуть на перельоти, проживання, харчування і проїзд до клініки. 

В середньому тривалість очікування донорських органів складає один рік. Вартість одного місяця проживання в індійському мегаполісі Ченнаї на двох обходитиметься, приблизно, в одну тисячу доларів. 

ПриватБанк 

4149 4991 4074 8300 — Куцмай Людмила Василівна (мама)

Тел: (067)190-79-65

Група допомоги Альоні Загнітко на Фейсбуці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (152)
  • Наталія Волошина

    +++++
  • Оля Гриник

    +++
  • Екатерина Почула

    +++++
  • Валя Крупа

    +++++++
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up