Вбивці людей на Майдані ніколи і ніким до кінця не будуть встановлені

18-20 лютого 2014 року - найтрагічніші дні новітньої історії України.

За цих три дні була вбита найбільша кількість: більше 100 активістів. Взагалі офіційно визнали постраждалими близько 2,5 тисяч людей. Але винних у смерті Небесної Сотні й досі не покарали. Так само й не виконали вимоги Майдану.

Дійсно, складно з’ясувати та встановити, звідки і в якому напрямку тоді стріляли. Де речові докази, куди вони зникли або хто їх зумисно приховав? Зрозуміло, що діяли професіонали. Але хто ці професіонали? Чиї вони виконували команди? Вже протягом 5-ти років це залишається відкритим питанням.

Теперішня влада всіляко намагається показати, що кримінальні справи розслідуються, проводиться безліч експертиз, слідчих експериментів, допитуються сотні свідків. Але чомусь Феміда не називає кількості вже розслідуваних та переданих до суду справ, за якими фактами, чомусь не оприлюднюють вироків. Встановлення та пошук вбивць Героїв Небесної Сотні затягується з різних причин.

У перший же день розстрілів на Майдані я звертався до юристів «Автомайдану» в Києві, щоб вони терміново ретельно фіксували та фотографували ті криваві події для зберіження слідової інформації. Хоча це мали організувати новопризначені правоохоронні органи, МВС, міністр Аваков. Це мало бути першочерговим і негайним завданням. Але чомусь все було зроблено навпаки: докази слідів злочину зникли невідомо куди, дерева та металеві конструкції позрізали, попередньо не оглянувши.

Траєкторія кулі по слідовій інформації чітко вираховується і експертним висновком. При такій кількості пострілів можна з високою точністю визначити напрямки польотів куль та, відповідно, можливі місця пострілів, місця знаходження снайперів. Також може з'явитися й інша слідова інформація з місця їх розташування, відходу снайпера і т.і. Стовбур дерева, металева конструкція залишають подряпини та вм’ятини, також можуть залишитися і самі кулі. Це, можна сказати, одна з найбільш важливих слідових інформацій, які при звичайному вбивстві першочергово знімаються з місця огляду злочину.

Чому на Інститутській не зібрали цієї слідової інформації? Цього не зроблено не через непрофесійність, а навпаки - дуже професійно, але щоб не зберегти, а зачистити і знищити найважливіші докази. Це не помилка і не випадковість.

Знищення доказів потрібно було лише тому, хто вчинив злочин або причетний до його скоєння і не бажає встановлення істини.

Отже, нинішня влада з самого початку зробила все, щоб позбутися головних доказів, тому звинувачувати в масових вбивствах тепер можна будь-кого. Будь-які покази свідків будуть піддаватись сумнівам адвокатами. Тому вбивці Небесної Сотні ніколи і ніким об’єктивно не будуть встановлені через відсутність основної речової доказової бази.

Так, реальних результатів розслідувань не буде. Є лише покази свідків та різні припущення про те, звідки були постріли: чи-то з боку «Беркута», чи-то від готелю «Україна», або з інших дахів та горищ, про які можна тільки здогадуватися.

Реконструкції з відтворення подій того часу, залучення за 70 тисяч гривень  Генпрокуратурою приватною компанії для пошуку куль та їх фрагментів у стінах будинків також не дадуть повної та ясної картини.

Проте надія має залишатись, адже існує ймовірність, що хтось із тих, хто зрізав дерева чи металеві конструкції на Інститутській, десь їх приховав і колись видасть слідству хоч якісь додаткові докази, які відкриють суспільству та родичам та близьким загиблих цю приховану істину.

 

Коментарі (17)
  • Георгий Веселов

    Майдан змінив суспільство, людей у кращий бік, але система залишилась та ж.
  • Дмитрий Григоренко

    Хто прийшов на крові, на крові править, того чекає кривавий кінець: життєвий бумеранг.
  • Юрий Ус

    І буде суд! І буде кара! Царям, царятам на землі! (Тарас Шевченко)
  • Артем Вишенский

    Екс-співробітник внутрішніх військ полковник Василь Пилипенко нещадно бив людей на Майдані. Саме він лупив і батька із сином студентом, фото яких облетіло весь світ. Є фото докази. З грудня 2018 року його призначили заступником керівника Національної Гвардії України по роботі з особовим складом. Покарали? Чи готують до захисту діючої влади перевіреного на Майдані нелюда? Ось вам і розслідування.
  • Геннадий Шубин

    Я впевнений, що Родини Героїв Небесної Сотні ніколи не дадуть припинити розслідування справ по майдану.
Президент присягає Українському народові, а не депутатам у Верховні Раді

Новообраний Президент має реальну підтримку 73 відсотка виборців, а депутати ВРУ, за соціальними опитуваннями, мають довіру...

Нова влада має фінансувати з державного бюджету на рівні до 2% відновлення всіх архітектурних об’єктів

Пожежа у соборі Паризької Богоматері знищила його унікальний внутрішній дизайн та оздоблення. Боляче було дивитися на фото...

Права на справедливий суд і “право на надію”

Іван Покотило був незаконно засуджений до смертної кари в кінці 90-х років минулого століття за нібито організацію “бандитських...

Володимир Зеленський – представник покоління, яке формувалося на ідеології незалежної України

Я дуже радий, що мій вибір співпав з вибором більшості (31%) українців. Цілком нормально і реально бачити перемогу у першому...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up