Нова влада має фінансувати з державного бюджету на рівні до 2% відновлення всіх архітектурних об’єктів

Пожежа у соборі Паризької Богоматері знищила його унікальний внутрішній дизайн та оздоблення. Боляче було дивитися на фото і відео в інтернеті, як палає 850-річна архітектурна пам’ятка. Восени минулого року відвідував святиню з сім'єю і зробив багато фото з середини. Розумію тих французів, які стали на коліна перед палаючим собором, шедевром світової архітектури.

Я відчуваю за них гордість, тому що серед них є люди, які ладні віддати власні кошти на порятунок собору, які готові вкласти гроші в його збереження для майбутніх поколінь. Вчинок однієї з найбагатших родин Франції, Піно та Арно, які виділили 100 мільйонів євро на відбудову Нотр-Дам де Парі, є показовим і для українців, які ховаються за олігархічними статками, які безбожно крадуть з бюджету, які будують маєтки-палаци та їдять золотими виделками…

Соромно за наших олігархів, котрі, їздячи по світу і милуючись архітектурними пам’ятками, забули про архітектурну спадщину свого народу. Соромно і за владу, яка й досі керується Законом України «Про охорону культурної спадщини», який є не чим іншим, як відтворенням механізмів радянського суспільства і який роками не змінювався.

Яка влада, така й культура.

Гроші на утримання 450 нардепів у бюджеті є, гроші на зарплати керівництву «Нафтогазу», «Укрпошти», «Укрзалізниці», «Укравтодору» є, а на збереження, реставрацію архітектурної спадщини немає. Добре, що хоч навчилися шукати за кордоном далеких родичів, власників тих маєтків, від яких ще щось залишилося в Україні, аби залучити їх до відновлення архітектурного надбання. Але це поодинокі випадки. Не помилюсь, якщо скажу, що сьогодні Україна стоїть у руїнах архітектурних пам’яток, і не важливо, чи присвоїли їм статус національних, державних чи обласного значення - важливо, що про них не хочуть дбати.

І не потрібно далеко ходити, візьмемо хоча б Вінниччину, яка за кількістю об’єктів культурної спадщини посідає шосте місце в Україні. Ми маємо 4 302 таких об’єкти, з них 138 мають загальнодержавне значення. Якщо на утримання таких відомих об’єктів, як палац Потоцьких у Тульчині, Лядівський скельний чоловічий монастир, палац фон Мекків у Браїлові, палац і музей авіації імені Можайського у Вороновиці, Літинський краєзнавчий музей імені Устима Кармалюка, Браїлівський Свято-Троїцький жіночий монастир, Бушанський скельний храм ще знаходять якісь гроші та залучають меценатів, то решту об’єктів кинули напризволяще. Добре, якщо з місцевих бюджетів “перепадають” якісь копійки на їх охорону: вікна, двері дошками позабивати, а так – стоять історичні руїни країни, які могли б стати Меккою світового туризму.

Одне радує - що і серед наших земляків ще залишилися такі люди, як, наприклад, Микола Мотузюк, фермер із Малої Ростівки, який власним коштом і власними силами взявся реставрувати унікальну дерев’яну козацьку церкву Святої Покрови, споруджену у XVIII столітті. Але це крапля в морі.

Всім українцям треба навчитися тієї любові до власної землі, до власної історії та збереження спадщини. Сподіваюся, що нова влада візьме до уваги необхідність належного фінансування з державного бюджету (до 2%), відновлення та реставрації всіх архітектурних об’єктів незалежно від їхнього статусу.

Той, хто не цінує свого минулого, не має свого майбутнього...

 

Коментарі (5)
  • Георгий Веселов

    Начнем с того, что у нас напрочь отсутствует туристическая инфраструктура! И если памятка архитектуры находиться вдали от больших городов или более-менее приемлемых дорог - на ней можно смело ставить жирный крест.
  • Дмитрий Григоренко

    Нищук - он такой. После пожара в Нотр Дам он заявил о готовности Украины помочь с восстановлением собора – направить туда специалистов. Каких?! Откуда?!
  • Юрий Ус

    О чем вообще говорить, если наш горе-министр культуры не видит разницу между сохранением культурного наследия и музейным делом. 18 апреля этого года, в Международный день охраны памятников и достопримечательных мест Министр культуры Украины Нищук собрал в небольшом помещении Киево-Печерской лавры сотрудников заповедников и поздравил их с Днем музеев (!!!).

    В Украине идет постепенное и целенаправленное уничтожение памятников и уничтожение реставрации, как отрасли. В 2012 г. прекратила свое существование Государственная корпорация «Укрреставрация», которая создавалась многие годы, и имела в своем составе все необходимые уникальные производства.
  • Михаил Ташко

    А мені навпаки були противно дивитися, як наші псєвдо-патріоти оплакували французьку святиню. Краще би вони за свої спотворені шедеври так піклувались.
  • Артем Вишенский

    Тоже информация к размышлению: В Киеве в последнее время идет настоящая охота на дома исторического значения. А скорее на землю, на которой они стоят. Захватчики используют стандартную для нашей страны схему: оформляют право собственности. Покупают, арендуют или создают фиктивное ОСМД, доводя дом до аварийного состояния. И лакомый кусочек столичной земли готов под постройку очередной высотки или офисного здания.

    Часто используют такие негуманные методы, как поджог или реконструкция. В результате перестройки достопримечательность теряет свою историко-культурную ценность.

    Дома поджигают и сносят под покровом ночи. Часто накануне праздников и, конечно, без разрешения. Киеву в наследство досталось много исторических ценностей. Из 12 000 объектов культурного наследия сейчас известно только 3566. А в реестр занесены еще меньше – 2237...
Президент присягає Українському народові, а не депутатам у Верховні Раді

Новообраний Президент має реальну підтримку 73 відсотка виборців, а депутати ВРУ, за соціальними опитуваннями, мають довіру...

Нова влада має фінансувати з державного бюджету на рівні до 2% відновлення всіх архітектурних об’єктів

Пожежа у соборі Паризької Богоматері знищила його унікальний внутрішній дизайн та оздоблення. Боляче було дивитися на фото...

Права на справедливий суд і “право на надію”

Іван Покотило був незаконно засуджений до смертної кари в кінці 90-х років минулого століття за нібито організацію “бандитських...

Володимир Зеленський – представник покоління, яке формувалося на ідеології незалежної України

Я дуже радий, що мій вибір співпав з вибором більшості (31%) українців. Цілком нормально і реально бачити перемогу у першому...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up