Президент присягає Українському народові, а не депутатам у Верховні Раді

Новообраний Президент має реальну підтримку 73 відсотка виборців, а депутати ВРУ, за соціальними опитуваннями, мають довіру не більше 3-4 відсотків.

Такі депутати не можуть вважатися представниками народу України, хоча ще здійснюють свої повноваження.

То чи існує у новообраного Президента відповідальність та обов'язок присягати перед народом України, дивлячись в обличчя депутатів, яким такий народ не довіряє?

Всіх вимог Конституції і законів України щодо інавгурації Президента України можливо дотриматися і не в сесійній залі Верховної Ради.

Відкрито, перед народом, перед громадою - на Майдані незалежності. Саме така інавгурація відповідає своїй суті щодо урочистості, відкритості народу. Такий сценарій надає можливість бути присутнім кожному бажаючому громадянину України на такому засіданні та всім депутатам ВР України, відкрити його Голові ВР України, доповісти про результати виборів голові ЦВК та приведення до присяги Президента Головою Конституційного Суду України.

В Конституції та законах України не передбачено, що таке урочисте засідання має відбутися в приміщенні Верховної Ради України. Таке згадування є тільки в Постанові ВР України від 2004 року N 2227-IV, а це не закон. Постанову можна змінити при наявності народної та політичної волі.

Відкритість засідань Верховної Ради України передбачено статтею 84 Конституції України. Заступати на пост президент має не пізніше ніж через 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів, з моменту складення присяги народові на урочистому засіданні Верховної Ради України. Приведення Президента України до присяги здійснює Голова Конституційного Суду України. (ст.104 Конституції України).

 

Засідання в приміщенні Верховної ради України виглядає якось закрито і не для народу. Тобто і не зовсім відповідає вимогам Конституції України.

 

Відтягування встановлення дати інавгурації Володимира Зеленського вже ніяк не порятує чинного гаранта і його поплічників, але забирає час для повноцінної роботи новообраного Президента і його команди. А місце інавгурації має бути знаковим.

Присягу та інавгураційну промову Президент дійсно має проголошувати Українському народу, а не депутатам.  

Зеленський запропонував 19 травня, хоча Верховна Рада має повноваження, щоб проголосувати й за іншу дату – так, як це було з інавгурацією попередніх президентів. Так само можна визначити і місце проведення інавгурації. Як себе поводитимуть «німбовані» обранці народу, побачимо під час найближчого засідання, котре заплановане на 14 травня.

Місце інавгурації Володимира Зеленського однозначно потрібно змінити. Майдан Незалежності, Маріїнський палац, Європейська площа - вибір великий, і це точно має бути не сесійна зала Верховної Ради.   

У перших часах становлення Війська Запорозького військова рада відбувалася там, де було зібране військо, на Запорожжі, або в «полі», під час походу. На «волості», улюблене місце зборів було над річкою Росавою, особливо над Масловим Ставом, в околиці Корсуня, а на Лівобережжі — в Переяславі. Раду скликали в міру потреби, найчастіше на весну або восени. Раду скликав гетьман, а як гетьмана і не було, старшина, на Січі — кошовий.

Отже на сьогодні найкраще місце проведення інавгурації Президента - Гетьмана України – це майдан Незалежності. Президент має присягати на тому місці, де відбувалися найважливіші події в житті нашої сучасної держави. І це місце волевиявлення українського народу – Майдан Незалежності. Саме тут відбувалося державотворення України.

Майдан Незалежності став відомим на весь світ після трьох українських революцій: Революції на граніті 1990 року (студентського голодування); Помаранчевої революції 2004-2005 років та Революції гідності 2013-2014 років. І це вже не просто місце чи головна площа країни, а національний символ Незалежності України. Місце, де Президент має постійно спілкуватися з народом - відкрито на площі, але не тільки в соцмережах. Не тільки сипати лозунгами, а слухати людей, чути їх і відповідати на запитання, якими б незручними вони не були.

Тому Президент має присягати на вірність Україні, нести зобов'язання перед народом усіма своїми справами, боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, обстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України у світі безпосередньо перед народом України на Майдані.  

 

Коментарі (3)
  • Лилия Краснова

    За это время уходящие спешно уничтожают все документы, по которым могут получить гораздо бОльшие сроки, чем за коррупцию. А именно- доказательства к причастности в пособничестве страны-агрессору. Они боятся обвинений не в финансовых преступлениях. А в державній зраді"!!! Полностью согласна со словами активистки Лизы Богутской.
  • Володимир Колісніченко

    Как писал Сергей Лещенко: "Для нас с вами 14 дней без инаугурации - это всего лишь две недели. А для Петра Порошенко и его партнера Рината Ахметова 14 дней - это новые полмиллиарда гривен “чаевых”  по схеме Роттердам плюс"...
  • Vera Shestakova

    Очевидно, что народные избранники пытаются оттянуть вступление Зеленского в должность, чтобы снять угрозу роспуска Верховной Рады. Если выборы пройдут в ближайшее время, то ни "Радикальной партии", ни "Народного фронта" в парламенте уже не будет. Да и БПП займет совсем не то место, которое имеет сейчас - его рейтинги колеблются в районе 10%.  Тут важно не где, а когда УЖЕ???
Президент присягає Українському народові, а не депутатам у Верховні Раді

Новообраний Президент має реальну підтримку 73 відсотка виборців, а депутати ВРУ, за соціальними опитуваннями, мають довіру...

Нова влада має фінансувати з державного бюджету на рівні до 2% відновлення всіх архітектурних об’єктів

Пожежа у соборі Паризької Богоматері знищила його унікальний внутрішній дизайн та оздоблення. Боляче було дивитися на фото...

Права на справедливий суд і “право на надію”

Іван Покотило був незаконно засуджений до смертної кари в кінці 90-х років минулого століття за нібито організацію “бандитських...

Володимир Зеленський – представник покоління, яке формувалося на ідеології незалежної України

Я дуже радий, що мій вибір співпав з вибором більшості (31%) українців. Цілком нормально і реально бачити перемогу у першому...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up