Що необхідно знати про туберкульоз та особливості його лікування

Туберкульоз - це інфекційне захворювання, яке викликається мікобактерією туберкульозу, так званою паличкою або бацилою Коха. Вона може довго зберігати життєздатність при висиханні, замерзанні (в землі, снігу, в льоду), після обробки спиртом, кислотою, лугом. Мікобактерії туберкульозу гинуть тільки при тривалій дії прямих сонячних променів, високих температур, знезаражувальних речовин.

Як відбувається зараження туберкульозом?

При кашлі, чханні, розмові хворі з “відкритою” форму туберкульозу виділяють велику кількість мікобактерій, які в переповненому, погано провітрюваному приміщенні можуть залишатися в повітрі у вигляді суспензії протягом декількох годин. Здорова людина в такому приміщенні вдихає велика кількість цих мікроорганізмів.

 

Паличка Коха

Інфікування можливе в громадських місцях (магазини, кінотеатри, кафе та ін.). Не всі інфіковані хворіють. Найчастіше хвороба у людини розвивається тому, що її імунітет ослаблений.

Причинами цього можуть бути перевтома, неправильне харчування, стрес, наявність інших захворювань, які призводять до порушення роботи імунної (захисної) системи людини. Мікобактерії виділяються в зовнішнє середовище тільки при відкритій, формі туберкульозу. Всі інші форми захворювання не є небезпечними з точки зору передачі збудника. Туберкульоз поширюється, якщо хвора людина не приймає необхідне лікування.

Які особливості лікування туберкульозу?

Складність лікування полягає в тому, що бактерії туберкульозу дуже стійкі, тому, щоб їх знищити, необхідно приймати кілька препаратів протягом тривалого часу. Кількість протитуберкульозних препаратів обмежена. При порушенні режиму або тривалості лікування мікобактерії виробляють стійкість до цих ліків, що робить лікування значно тривалішим і менш успішним. Запорукою успіху лікування туберкульозу є тісна співпраця лікаря і пацієнта в боротьбі з хворобою.

 

ЗАВДАННЯ ЛІКАРЯ - правильно підібрати лікування і пояснити пацієнтові, як правильно приймати ліки.

ЗАВДАННЯ ПАЦІЄНТА - чітко виконувати всі вказівки лікаря, повідомляти про всі зміни свого стану і самопочуття, своєчасно відвідувати лікаря.

Цілі лікування туберкульозу

  • Одужання хворого
  • Попередження виникнення ускладнень
  • Профілактика поширення туберкульозу

Для досягнення цих цілей лікар вибирає оптимальне поєднання протитуберкульозних препаратів, які повинні відповідати основним вимогам: затримувати зростання і розмноження мікобактерій туберкульозу; вбивати мікобактерії туберкульозу; попереджати розвиток стійкості мікобактерій туберкульозу до ліків.

У різних протитуберкульозних препаратів ці властивості виражені в різних ступенях. Саме тому лікар призначає кілька протитуберкульозних препаратів, які доповнюють один одного. Лікування повинно бути безперервним (приймати ліки необхідно регулярно, в один і той же час дня, чітко дотримуватися режиму лікування, призначений лікарем), щоб мікобактерії туберкульозу не мали можливості “схаменутися” від “бомбардування” лікарськими препаратами до повного їх знищення.

Коментарі (0)

Україна готується до плану переходу на державне фінансування і наша організація теж веде активну підготовку. Чесно кажучи,...

У 2018 році ми розпочали реалізацію масштабного проекту по впровадженні ДОТ-стратегії та психосоціального супроводу хворим...

Небезпека під ногами

Ви чи ваша дитина необережності вкололися невідомим шприцом. Що робити в таких випадках? По-перше, необхідно місце контакту...

«Світ без тюрем» - не просто гасло, а стратегічна ціль

Що в гірших умовах живе людина у виправній колонії, то менше за все вона хоче після звільнення повернутися назад. А отже...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінничан попереджають про заморозки та сильні дощі 20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up