Що необхідно знати про основні препарати, які застосовуються для лікування туберкульозу?

Тривалість лікування туберкульозу, як правило, 6-8 місяців, інколи до 1 року, деяким хворим необхідна госпіталізація. При "закритій" формі туберкульозу, коли мікобактерії не виділяються в навколишнє середовище, лікування можна успішно проводити в домашніх умовах під наглядом лікаря. Достатньо, щоб медичний працівник спостерігав за вашим станом та контролював прийом препаратів.

Запитайте у Вашого лікаря, що потрібно знати про препарати, які Вам призначені

ІЗОНІАЗИД

 

Препарат випускається у вигляді таблеток. Зазвичай лікування ізоніазидом в рекомендованих дозах добре переноситься пацієнтами. Іноді протягом першого тижня лікування можуть з'явитися висипи на шкірі, нудота, порушення сну. Для профілактики ускладнень лікар може призначити вітамін В. Зберігати таблетки необхідно в темному місці, кришка упаковки повинна бути щільно закрита.

РИФАМПІЦИН

 

Препарат випускається в капсулах або таблетках. Його слід приймати не менше ніж за 30 хвилин до їди. Більшість пацієнтів добре переносять лікування препаратом в рекомендованих дозах. Зрідка можуть з'являтися розлади кишечника. Іноді виникає нудота, рідко рвота, головний біль. Можливе забарвлення сліз, слини, сечі і мокротиння в червоний колір. Крім того, можуть стійко забарвитися контактні лінзи. Не варто хвилюватися, це звичайне явище.

Рифампіцин знижує ефективність гормональних протизаплідних таблеток, тому жінкам, які приймають їх, необхідно проконсультуватися з лікарем і використовувати інші методи попередження небажаної вагітності. Зберігати препарат потрібно в щільно закритій упаковці, в захищеному від світла місці.

ПІРАЗИНАМІД

 

Випускається у вигляді таблеток. Зазвичай переноситься добре. Може викликати незначний біль в суглобах. Іноді виникають запаморочення, відчуття печіння шкіри, пригнічений настрій, рідко - погіршення зору. Можуть також турбувати нудота, зниження апетиту. Зазвичай ці побічні реакції не вимагають відміни препарату.

ЕТАМБУТОЛ

 

Випускається у вигляді таблеток. Перед початком застосування препарату необхідно перевірити зір. Якщо під час лікування з'явилися проблеми із зором, слід припинити прийом препарату і негайно повідомити про це Вашого лікаря. Зберігати таблетки необхідно в щільно закритому флаконі.

 

ТІОАЦЕТАЗОН/ІЗОНІАЗІД

Ця комбінація препаратів застосовується для полегшення лікування та попередження розвитку стійкості збудника туберкульозу до ліків. При появі висипу або блювоти, значне підвищення температури тіла (до 38-39 °С) необхідно припинити прийом препарату і якомога швидше звернутися до лікаря. Може виникнути незначна нудота або розлад шлунку, про які необхідно повідомити лікаря.

Запитайте у Вашого лікаря, що потрібно знати про препарати, які Вам призначені.

 

Контроль за регулярним прийомом препаратів - обов'язкова умова успішного лікування.
Коментарі (0)

Україна готується до плану переходу на державне фінансування і наша організація теж веде активну підготовку. Чесно кажучи,...

У 2018 році ми розпочали реалізацію масштабного проекту по впровадженні ДОТ-стратегії та психосоціального супроводу хворим...

Небезпека під ногами

Ви чи ваша дитина необережності вкололися невідомим шприцом. Що робити в таких випадках? По-перше, необхідно місце контакту...

«Світ без тюрем» - не просто гасло, а стратегічна ціль

Що в гірших умовах живе людина у виправній колонії, то менше за все вона хоче після звільнення повернутися назад. А отже...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:09 Додому «на щиті» повертається Денис Новіцький з Вінницьких Хуторів 20:19 На Вінниччині двоє людей незаконно вирощували сільгоспкультури на прибережних смугах 19:23 Метеозалежним приготуватися: до Землі наближається потужна магнітна буря 18:22 Сапери ДСНС знищили гранату та снаряд часів Другої світової photo_camera Від читача 10:24 Пригоди бійців у Європі․ Майбутній "рейнджер" розповів про навчання воїнів ССО за кордоном 17:58 Один пропуск — 20 грн: цікавий спосіб відпрацювання пропущених пар в Барському коледжі 17:15 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 17:07 Аби захопити вінницький кар'єр, хабарники пропонували мільйон доларів полковнику СБУ photo_camera 16:23 Сорок діячів культури і мистецтв Вінниччини отримуватимуть стипендії ОВА 16:17 «Таких як він, ніколи більше не буде». Вінниця попрощалася з Назарієм Гринцевичем 15:21 У Вінниці затримали водія, який був під дією двох наркотиків 15:15 Шале за три місяці під ключ: про переваги капітального будинку AlpChalet (Новини компаній) 14:21 З палаючого будинку надзвичайники врятували двох кошенят photo_camera 13:23 Солдат із Гайсинщини Володимир Гунька отримав «Залізний хрест» від Головкома ЗСУ 12:30 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 12:22 До Небесного війська приєднався Анатолій Кедь з Крижополя 11:21 У пожежі на Вінниччині травмувався 71-річний чоловік 11:05 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 10 травня не буде світла. Адреси 10:14 Наречений і наречена пройшли випробування обстрілами. Який подарунок хотіли б з нагоди одруження?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up