Діяльність державних підприємств має контролювати громадськість

Моя оцінка скандалу навколо продовження контракту Кабміну з керівником НАК «Нафтогаз України» Андрієм Коболєвим, який за 2018 рік отримав майже 2 мільйони доларів зарплати.

Підписуючи новий контракт, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман наголосив, що зарплата керівників НАК «Нафтогаз-Україна» буде зменшена на 50%, а всі премії зняті. Контракт цього разу з Коболєвим уклали не на три роки, а на рік та прописали, зі слів того ж таки прем’єра, певні вимоги: збільшити видобуток газу компанією "Укргазвидобування», забезпечити відокремлення газотранспортної системи та сертифікувати  її за європейським законодавством, а також продовжувати транзит газу через Україну до ЄС, наполовину зменшити зарплатню.

Цікаво, що текст контракту ніде не оприлюднили. А відтак є всі підставити ставити під сумнів прописані у ньому словесні вимоги Гройсмана, оскільки вирішальне слово у нарахуванні зарплат та й не тільки за наглядовою радою Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України». Саме вона встановлює суми зарплат та подає відповідне рішення на підпис Кабміну. І все це робиться на підставі статуту підприємства.

Можна встановити будь-яку зарплату і на приватному підприємстві, і комунальному, і держаному. Менеджер може коштувати по-різному, кожен сам собі встановлює вартість. Але у нас в державі не розписані норми та правила, за якими необхідно визначати вартість того чи іншого менеджера. У даному випадку все вирішує наглядова рада підприємства, керуючись статутом підприємства.

Але тут є інша підводна течія: десь півтора-два роки тому держава махнула рукою на газотранспортну систему України, і з усього видно, що готує її до продажу іноземцям. Для того, щоб контролювати цей процес, і призначили наглядову раду, яка в свою чергу призначила главі компанії таку зарплату для того, щоб Коболєв робив так, як потрібно владі. Уряд не приймає рішення, а затверджує. Уряд не має права не те, щоб затверджувати, а навіть міняти зарплати.

А взагалі потрібно глибше дивитися на цю проблему: на скільки у нас організовано контроль за обігом коштів, які  заробляє народне (державне) підприємство. У нас всі підприємства, що належать народові, - прибуткові, хоча їх спеціально роблять неприбутковими, або контрольовано неприбутковими. Чому не приймають закон про виведення капіталу? Тому що він дасть змогу побачити, як рухаються гроші на підприємстві. А в нашому податковому законодавстві, яке існує ще з 1991 року, все сховано. І будь-яке підприємство можна зробити збитковим.

Поступово хочуть викупити нашу газотранспортну систему або контролювати її під різними фінансовими та правовими схемами. До прикладу: у Білорусії газотранспортної системою володіє Росія. У нас, щоб не продавати Росії чи іншій іноземній компанії, для уникнення суспільного резонансу та супротиву, роблять через різноманітні скриті схеми.

Не повинно бути так, що уряд не мав можливості приймати рішення щодо встановлення рівня зарплат на державних підприємствах. Уряд має це контролювати. Просто так хтось прописав статут, і ніхто не може його переступити. Потрібно внести зміни у статут щодо обмеження розміру заробітних плат, визначення контролю уряду на прийняття рішень “Нафтогазу”. Це не просто державне підприємство, це народне підприємство. Але чомусь можновладці переконані, якщо підприємство державне, то безпосередньо їхнє. Ні, воно належить народу, ми платимо податки в державний бюджет, з якого і йдуть гроші на утримання підприємств, зарплати. Це народна власність, і народ має приймати рішення, а не наглядова рада. Українці мають знати, скільки майна у підприємства, інформація має бути повністю відкритою. Частка кожного з нас там є, і кожен українець є умовним акціонером того чи іншого державного підприємства. При державних підприємствах має функціонувати громадська рада, до складу якої входитиме представник села чи ОТГ, на території якого знаходиться державне підприємство, представники району та областей України. Вони мають  контролювати всі рішення, мати доступ до документообігу і їхнє слово має бути враховане при нарахуванні зарплат. Інакше ми ніколи не знатимемо про статки державних підприємств, про обіг наших з вами коштів, а з нас і далі робитимуть дурнів, піднімаючи тарифи для порятунку так би мовити збиткових підприємств, керівництво яких отримує по 2 мільйони доларів на рік.

 

Коментарі (3)
  • Володимир Кобзін

    Абсолютно згоден, що українці мають право знати, скільки майна є у будь-якого державного підприємства, інформація має бути повністю відкритою. Частка кожного з нас там є, і кожен українець є умовним акціонером того чи іншого державного підприємства. А ті виродки, що сидять при владі, повноправно вважають, що то їх приватна власність.
  • Геннадий Шубин

    То, что Коболев остался у руля - очередной плевок в лицо украинскому народу. В своем
    знаменитом интервью он откровенно и открыто ржал со своих овец (читай граждан Украины) , которых стрижет под ноль
  • Maryna Myshuk

    Громадські ради це добре, але де гарантія, що їх не куплять і не зроблять кишеньковими
Президент присягає Українському народові, а не депутатам у Верховні Раді

Новообраний Президент має реальну підтримку 73 відсотка виборців, а депутати ВРУ, за соціальними опитуваннями, мають довіру...

Нова влада має фінансувати з державного бюджету на рівні до 2% відновлення всіх архітектурних об’єктів

Пожежа у соборі Паризької Богоматері знищила його унікальний внутрішній дизайн та оздоблення. Боляче було дивитися на фото...

Права на справедливий суд і “право на надію”

Іван Покотило був незаконно засуджений до смертної кари в кінці 90-х років минулого століття за нібито організацію “бандитських...

Володимир Зеленський – представник покоління, яке формувалося на ідеології незалежної України

Я дуже радий, що мій вибір співпав з вибором більшості (31%) українців. Цілком нормально і реально бачити перемогу у першому...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up