Дитина пішла в школу і в неї змінився режим харчування. Якщо до цього додати зміну поведінкових та емоційних факторів, це може спричинити додаткові навантаження на дитячий організм. Як результат — функціональні розлади шлунку або інші захворювання кишково-шлункового тракту.
За словами Людмили Кондратюк, лікаря педіатра вищої категорії з майже 40-річним стажем, за минулий рік з проблемами шлунково-кишкового тракту до поліклінічного відділення Вінницької обласної дитячої лікарні звернулись 5097 дітей. Дехто з них в кабінеті гастроентеролога вже не вперше.
Тому про здоров’я дитини варто подбати до того, як у неї з’являться проблеми. Тим більше, що для цього досить дотримуватись досить нескладних правил.
Почувши формулювання «здорове харчування», у багатьох дорослих та дітей псується настрій. Насправді ж, нічого страшного і несмачного у цьому немає. Ще з часів популярної в радянському союзі «дієти № 5», правильним для малечі вважається приготування страв на пару. Тому у вінницьких школах їжу готують у пароконвектоматах.
— Дитина меншого віку, до 3-4 класу, має харчуватись п’ять разів на день. Це повноцінне гаряче харчування на сніданок, обід та вечерю. Також мають бути ще два перекуси, приблизно об 11 та 17 годині, — розповідає лікарка. — Дітей старшого віку необхідно годувати не менше чотирьох разів на день.
Якщо дитина не харчується в школі — вона має брати перекус з собою. Бажано, щоб перші страви були без м’ясних бульйонів та зажарок. На друге можна брати овочеве або картопляне пюре чи кашу з паровою котлетою
Існує також і спеціалізоване, вже приготоване харчування, але коштує воно недешево. І годують ним дітей, які вже мали якісь проблеми з травленням.
— Я завжди заперечую проти того, щоб діти перекушували сухими бутербродами чи взагалі снеками. Це недопустиме харчування для дитини будь-якого віку. Але якщо вже збираєте бутерброди, то вони мають бути з якісними паштетами, або молочними ковбасами вищого ґатунку. І їсти їх обов’язково потрібно з чаєм чи з компотом. Тобто, ні в якому разі це не має бути «сухом’ятка».
Більшість дітей дуже полюбляють солодке. Часом здається, що була б їх воля — всі сніданки, обіди та вечері складалися б виключно з тістечок, морозива і цукерок.
З дитинства ми звикли до того, що є багато солодкого — шкідливо для здоров’я. Однак надмірне обмеження солодощів також має певні побічні ефекти.
— Кожній дитині солодке потрібно і воно обов’язково має бути в раціоні. Солодке — це енергетичне депо для печінки, мозку та м’язів, — розповідає Людмила Кондратюк.
Але важливо обирати такі солодощі, які не шкодять дитячому організму. Краще, якщо це буде натуральне варення, мед, пастила, зефір, мармелад, але без барвників.
— Не бажано використовувати комбіновані солодощі, такі як «Снікерс», «Марс» та «Баунті». Вони гірше перетравлюються, більше навантажують підшлункову та шлунково-кишковий тракт, — розповідає Людмила Кондратюк. — Що стосується шоколаду, то, звичайно, найкраще — це чорний шоколад з вмістом какао вище 75 %. Невеличка смужка шоколаду після обіду дитині не зашкодить. Але не давайте шоколад на голодний шлунок і обмежте молочні та білі шоколади.
Чим пізніше дитина звикне до солодощів, тим краще. Від цього залежить здоров’я зубів, налагодження обмінних процесів та набір зайвої ваги, якщо почати зловживати солодощами. Що стосується солодкої води, то про неї лікарі взагалі радять забути.
— Проти солодкої води заперечують всі лікарі. Практично всі сучасні води йдуть з концентраторами та стабілізаторами. Тому ми не рекомендуємо їх взагалі. Краще компоти та чаї, — каже Людмила Кондратюк.
Школярів або й зовсім малюків зараз можна зустріти з пачками сухариків, горішків, насіння та чіпсів. Для їх купівлі діти відкладають гроші зі сніданків, випрошують у батьків та родичів. Лікарі радять виключити цей продукт з дитячого раціону.
— Це взагалі не дитяча їжа. Про неї потрібно забути й не згадувати, — каже Людмила Кондратюк. — Це можна хіба здоровій, дорослій людині, у якої немає ніяких проблем зі шлунково-кишковим трактом.
Снеки та чипси мають підвищену концентрованість сольових додатків і всіляких обсмажувальних жирів, тому шкідливі для організму.
— Така їжа може пошкодити дитині шлунково-кишковий тракт, — каже лікарка. — Якщо дитина буде їсти чіпси на голодний шлунок, вона 100 % матиме гастрит. Тому, якщо батьки не впевнені, що дитина не витратить кишенькові гроші на їжу в шкільній столовій, — краще їх не давати. Часом замість каші з котлетою діти купують Пепсі та чіпси, або фастфуд.
Найкращі фрукти для організму дитини ті, які ростуть в радіусі 300 кілометрів. Так еволюційно склалось, що організм краще пристосований до їжі, яка росте на територіях, де він розвивався.
— Ми, звичайно, звикли, що в Україні найбільш поширені яблука, — розповідає лікарка. — Але якщо дитина з проблемами шлунку на голодних шлунок з’їсть яблуко з жорсткою шкіркою, то у неї може виникнути загострення.
За словами лікаря, універсальний варіант для таких дітей — банан. Його навіть не потрібно мити, що значно покращує гігієну.
Що стосується цитрусових — краще обирати солодші сорти. І давати їх дітям після їжі. Але у невеликій кількості, бо вони можуть стати алергеном.
— Не бажано на голодний шлунок давати дітям апельсини та мандарини, бо кислота може пошкоджувати слизову оболонку шлунку, — пояснює лікарка
Інколи діти відмовляються їсти якісь страви чи продукти. Це абсолютно нормально. Не треба примушувати дитину та ламати її психологічно.
— Бабусі панікують, що в них худенькі внуки. Я завжди кажу таким батькам, що поговорю з ними, коли дитині буде 12–13 років, і в неї почнеться пубертатний період. Тоді у них настільки покращується апетит, що їх потрібно відганяти від холодильника.
До кожної дитини потрібно знайти свій підхід. Якщо ваша дитина не любить банани — підберіть ті фрукти, які їй подобаються.
— З віком смаки змінюються, можливо пізніше дитині захочеться того, що зараз їй зовсім не подобається. Смаки дуже змінюють, як і апетит. Але якщо насильно заставляти дитину їсти те, чого вона не хоче — це може сформувати харчову відразу. У такий спосіб дитині можна відбити бажання їсти якісь продукти чи страви на все життя.
Читайте також:
Скільки дітям можна «сидіти» в телефоні і як зберегти зір школяра? Розповідає лікар-офтальмолог
Історії вінничан, які допомагали своїм близьким переживати важкі хвороби
Хей, докта: десять вінницьких лікарів, про яких варто знати
Відбілити зуби і вижити: стоматолог розповіла про користь і шкоду відбілювання
Порада дня: вінницька лікарка розповіла про післясвяткові гастрити
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 49 від 4 грудня 2024
Читати номер
Світлана Балдинюк
Мальовнича Світлана
Humennyi Oleh
Він же запевняє що фрукти потрібно перед їжею вживати, тому що вони швидше засвоюються і попадають в кишківник. І якщо їсти їх після, то вони попадають на "подушку" з їжі яка повільно перетравлюється. І під дією кислот і ферментів починається бродіння. Звідси і всі проблеми.
Все логічно і в нього і в неї. Але кому вірити??? Коли голодний і з'їсти фрукти , то через короткий термін часу знову з'являється відчуття голоду. З'їси кашу чи просто хліба чи булочку - на довше хватить... Так що думка закордонного мені більше довподоби
Maryna Yukhnevych-Kushpela reply Humennyi Oleh
Наталия Дубровская