Масове отруєння в Калинівці: після шаурми в лікарні опинилося 25 людей, серед них семеро дітей

- У Калинівці — масове отруєння після вживання шаурми з місцевого закладу Döner Kebab. До лікарні потрапили щонайменше 25 людей, серед них — діти.
- У постраждалих — висока температура, сильна інтоксикація та діагноз «харчова токсикоінфекція».
- Заклад не допустив перевірку інспекторів, його роботу призупинили.
У Калинівці зафіксували масове харчове отруєння. Про це редакції повідомили самі мешканці.
Що кажуть місцеві?
Місцева жителька Вікторія Загоруй розповіла, що вчора ввечері її брат, його дівчина та друг купили шаурму в Döner Kebab за адресою: вулиця Незалежності, 49, у місті Калинівка.
«Вже за кілька годин після вживання їм стало дуже зле: нудота, блювання, діарея. А сьогодні вранці у всіх трьох піднялася температура до 40°C, симптоми лише посилилися. Їх госпіталізували з діагнозом «гострий гастроентероколіт середнього ступеня важкості». Зараз вони проходять інтенсивне лікування із застосуванням сильнодіючих антибіотиків широкого спектра, що вказує на наявність серйозної бактеріальної інфекції (типу стрептококу або стафілококу)», — написала Вікторія.
Як виявилося, вони — не єдині постраждалі. Сьогодні по обіді Калинівська міська рада передала інформацію від фельдшерки санітарного відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Хмільницького районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Міли Скорощук: до інфекційного відділення Калинівської ЦРЛ поступило 25 людей з діагнозом харчова токсикоінфекція середнього ступеня важкості.
«Із них — 7 дітей віком до 16 років. Захворювання виникло внаслідок вживання шаурми сумнівної якості в одному із закладів громадського харчування міста», — зазначено на сайті міської ради.
Підтвердженням масового отруєння є й численні коментарі в місцевій Facebook-групі «Підслухано Калинівка», де десятки людей повідомляють про аналогічні симптоми:
Майя Маркушевська
— У неділю моя донька також купила там шаурму. Зараз у Вінницькій лікарні, в реанімації, у тяжкому стані — температура 40, дитина «горіла». Треба звертатися до когось, якщо перевірка закриває на це очі. Температура падає і знову піднімається, її постійно капають. Нас одразу забрали у Вінницю.
Юлія Баглай
— Мої друзі теж отруїлися. Купували шаурму з гострим соусом у суботу в тому ж закладі. Температура — до 39. Усі симптоми отруєння. Ще не можуть прийти до тями... Це жах.
Vadim Kravets
— Учора з дівчиною поїли там шаурму. Цілу ніч — температура 39,4 в обох, діарея, нудота і блювання. Не можемо прийти до тями. Не раджу туди ходити.
Ольга Безсмертна
— Я вчора купила там шаурму. Сьогодні цілий день температура 39, і нічим не збивається. Не пам’ятаю, щоб мені колись було так зле.
Танюша Вовк
— У неділю о шостій годині вечора купила шаурму. Приїхала додому — з дитиною з’їли. У понеділок після обіду нас забрала швидка до інфекційного відділення. Температура — 40, блювота, і так далі. Все відділення переповнене з тієї ж причини... ШАУРМА (та, що біля автовокзалу).
Що кажуть у Держпродспоживслужбі?
Журналістка «20 хвилин» взяла офіційний коментар у заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Андрія Салюка. Він підтвердив ситуацію з масовим отруєнням, а також підтвердив назву й адресу закладу, про який розповідають мешканці.
За словами заступника, станом на 1 липня у постраждалих діагностовано харчову токсикоінфекцію. Більшість пацієнтів — молоді люди 1999 та 2006 років народження, жителі Калинівки та села Павлівка.
— Наразі відбувся виїзд інспекторів районного рівня, а також фахівців Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області до вказаного закладу. Там були присутні працівники, які не допустили наших фахівців до офіційної перевірки, — розповів Андрій Салюк.
На цій підставі склали акт про недопуск, що тягне за собою штраф у розмірі 56 тисяч гривень. За словами посадовця, наразі готується рішення головного державного ветеринарного інспектора щодо призупинення роботи закладу.
— Власника не було на місці. На телефоні дзвінки він відповів, але заявив про недопуск та те, що його немає, що він не має завтра часу тощо, — поділився заступник.
На районному рівні також ухвалили рішення скликати комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
— На цій комісії, ймовірно, буде також ухвалене рішення про призупинення роботи закладу, — додав Салюк.
Окрім того, всі зібрані матеріали готують до передачі в правоохоронні органи.
Наразі, як повідомили у Калинівській міській раді, роботу закладу громадського харчування призупинено.
Поради мешканцям від Держпродспоживслужби
Через воєнний стан планові перевірки закладів громадського харчування суттєво обмежені. У зв’язку з цим Держпродспоживслужба закликає громадян бути максимально обережними при купівлі та вживанні їжі. Зокрема:
- Не вживати харчові продукти, готові страви і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності або з простроченим терміном споживання;
- Зберігати продукти лише у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- Не купувати продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- Не вживати їжу сумнівної якості та свіжості, продукцію, термін придатності якої добігає кінця;
- Купувати продукти та готові страви тільки у перевірених місцях;
- Особливо уважно ставитися до придбання молочних продуктів, риби, м’яса, копченостей і фастфуду — саме в таких продуктах часто містяться спори хвороботворних бактерій;
- Не вживати продукти, що мають ознаки псування або термін придатності яких сплив;
- Не залишати готові страви при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
- Ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі, після відвідування туалету, контакту з тваринами та після повернення з вулиці;
- Не пити воду з незнайомих джерел водопостачання;
- Купуючи харчові продукти у торговельній мережі, вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
Дотримання цих правил значно знижує ризик харчового отруєння та допомагає уникнути серйозних наслідків.
У разі появи перших ознак кишкового захворювання (неодноразова діарея, нудота, блювота, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутися до найближчого медичного закладу. Самолікування небезпечне.
Читайте також:
Керівницю «Вінницязеленбуд» внесли до реєстру корупціонерів. Хто тепер керує підприємством?
У Вінниці завершують реконструкцію Соборної. Тролейбуси змінять графік руху
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
-
Віктор ВікторЯк це часу немає.Траванув людей.Чому не заарештований?
-
Martin LibherЦе треба бути повним ідіотом щоб в таку жару їсти це лайно, а тис більше купляти дитині, або привчати до цього
-
Александр СавчукДо шоурми ще біляшів поїжте на жд вокзалі щоб отримати незабутні враження від життя
-
Татьяна МирошниченкоЩо значить призупинення роботи, і штраф, власник повинен сплатити всім постраждалим за лікування та компенсації за нанесення шкоди їх здоров'ю, і в подальшому закрити взагалі сумнівний заклад. Тому постраждалі нехай подають до суду, а то відкупитися і всеЧитач22 reply Татьяна МирошниченкоДля цього треба довести,що постраждалий(ла) конкретно саме там купували цю їжу,а хіба ,в цих генделиках,дають чеки?Любий адвокат"на раз" розвалить цей позов.