Масове отруєння в Калинівці: після шаурми в лікарні опинилося 25 людей, серед них семеро дітей

Масове отруєння в Калинівці: після шаурми в лікарні опинилося 25 людей, серед них семеро дітей
  • У Калинівці — масове отруєння після вживання шаурми з місцевого закладу Döner Kebab. До лікарні потрапили щонайменше 25 людей, серед них — діти. 
  • У постраждалих — висока температура, сильна інтоксикація та діагноз «харчова токсикоінфекція».
  • Заклад не допустив перевірку інспекторів, його роботу призупинили.

У Калинівці зафіксували масове харчове отруєння. Про це редакції повідомили самі мешканці.

Що кажуть місцеві?

Місцева жителька Вікторія Загоруй розповіла, що вчора ввечері її брат, його дівчина та друг купили шаурму в Döner Kebab за адресою: вулиця Незалежності, 49, у місті Калинівка.

«Вже за кілька годин після вживання їм стало дуже зле: нудота, блювання, діарея. А сьогодні вранці у всіх трьох піднялася температура до 40°C, симптоми лише посилилися. Їх госпіталізували з діагнозом «гострий гастроентероколіт середнього ступеня важкості». Зараз вони проходять інтенсивне лікування із застосуванням сильнодіючих антибіотиків широкого спектра, що вказує на наявність серйозної бактеріальної інфекції (типу стрептококу або стафілококу)», — написала Вікторія.

Відео дня

Як виявилося, вони — не єдині постраждалі. Сьогодні по обіді Калинівська міська рада передала інформацію від фельдшерки санітарного відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Хмільницького районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Міли Скорощук: до інфекційного відділення Калинівської ЦРЛ поступило 25 людей з діагнозом харчова токсикоінфекція середнього ступеня важкості.

«Із них — 7 дітей віком до 16 років. Захворювання виникло внаслідок вживання шаурми сумнівної якості в одному із закладів громадського харчування міста», — зазначено на сайті міської ради.

Підтвердженням масового отруєння є й численні коментарі в місцевій Facebook-групі «Підслухано Калинівка», де десятки людей повідомляють про аналогічні симптоми:

Майя Маркушевська
— У неділю моя донька також купила там шаурму. Зараз у Вінницькій лікарні, в реанімації, у тяжкому стані — температура 40, дитина «горіла». Треба звертатися до когось, якщо перевірка закриває на це очі. Температура падає і знову піднімається, її постійно капають. Нас одразу забрали у Вінницю.

Юлія Баглай
— Мої друзі теж отруїлися. Купували шаурму з гострим соусом у суботу в тому ж закладі. Температура — до 39. Усі симптоми отруєння. Ще не можуть прийти до тями... Це жах.

Vadim Kravets
— Учора з дівчиною поїли там шаурму. Цілу ніч — температура 39,4 в обох, діарея, нудота і блювання. Не можемо прийти до тями. Не раджу туди ходити.

Ольга Безсмертна
— Я вчора купила там шаурму. Сьогодні цілий день температура 39, і нічим не збивається. Не пам’ятаю, щоб мені колись було так зле.

Танюша Вовк
— У неділю о шостій годині вечора купила шаурму. Приїхала додому — з дитиною з’їли. У понеділок після обіду нас забрала швидка до інфекційного відділення. Температура — 40, блювота, і так далі. Все відділення переповнене з тієї ж причини... ШАУРМА (та, що біля автовокзалу).

Що кажуть у Держпродспоживслужбі?

Журналістка «20 хвилин» взяла офіційний коментар у заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Андрія Салюка. Він підтвердив ситуацію з масовим отруєнням, а також підтвердив назву й адресу закладу, про який розповідають мешканці.

За словами заступника, станом на 1 липня у постраждалих діагностовано харчову токсикоінфекцію. Більшість пацієнтів — молоді люди 1999 та 2006 років народження, жителі Калинівки та села Павлівка.

— Наразі відбувся виїзд інспекторів районного рівня, а також фахівців Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області до вказаного закладу. Там були присутні працівники, які не допустили наших фахівців до офіційної перевірки, — розповів Андрій Салюк.

На цій підставі склали акт про недопуск, що тягне за собою штраф у розмірі 56 тисяч гривень. За словами посадовця, наразі готується рішення головного державного ветеринарного інспектора щодо призупинення роботи закладу.

— Власника не було на місці. На телефоні дзвінки він відповів, але заявив про недопуск та те, що його немає, що він не має завтра часу тощо, — поділився заступник.

На районному рівні також ухвалили рішення скликати комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

— На цій комісії, ймовірно, буде також ухвалене рішення про призупинення роботи закладу, — додав Салюк.

Окрім того, всі зібрані матеріали готують до передачі в правоохоронні органи.

Наразі, як повідомили у Калинівській міській раді, роботу закладу громадського харчування призупинено.

Поради мешканцям від Держпродспоживслужби

Через воєнний стан планові перевірки закладів громадського харчування суттєво обмежені. У зв’язку з цим Держпродспоживслужба закликає громадян бути максимально обережними при купівлі та вживанні їжі. Зокрема:

  • Не вживати харчові продукти, готові страви і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності або з простроченим терміном споживання;
  • Зберігати продукти лише у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  • Не купувати продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • Не вживати їжу сумнівної якості та свіжості, продукцію, термін придатності якої добігає кінця;
  • Купувати продукти та готові страви тільки у перевірених місцях;
  • Особливо уважно ставитися до придбання молочних продуктів, риби, м’яса, копченостей і фастфуду — саме в таких продуктах часто містяться спори хвороботворних бактерій;
  • Не вживати продукти, що мають ознаки псування або термін придатності яких сплив;
  • Не залишати готові страви при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
  • Ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі, після відвідування туалету, контакту з тваринами та після повернення з вулиці;
  • Не пити воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • Купуючи харчові продукти у торговельній мережі, вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

Дотримання цих правил значно знижує ризик харчового отруєння та допомагає уникнути серйозних наслідків.

У разі появи перших ознак кишкового захворювання (неодноразова діарея, нудота, блювота, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутися до найближчого медичного закладу. Самолікування небезпечне.

 

Читайте також:

Керівницю «Вінницязеленбуд» внесли до реєстру корупціонерів. Хто тепер керує підприємством?

У Вінниці завершують реконструкцію Соборної. Тролейбуси змінять графік руху

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Віктор Віктор
    Як це часу немає.Траванув людей.Чому не заарештований?
  • Martin Libher
    Це треба бути повним ідіотом щоб в таку жару їсти це лайно, а тис більше купляти дитині, або привчати до цього
  • Александр Савчук
    До шоурми ще біляшів поїжте на жд   вокзалі  щоб отримати незабутні враження  від життя
  • Татьяна Мирошниченко
    Що значить призупинення роботи, і штраф,  власник повинен сплатити всім постраждалим за лікування та компенсації за нанесення шкоди їх здоров'ю,  і в подальшому закрити взагалі сумнівний заклад. Тому постраждалі нехай подають до суду, а то відкупитися і все
    Читач22 reply Татьяна Мирошниченко
    Для цього  треба довести,що постраждалий(ла)  конкретно саме там купували  цю  їжу,а хіба ,в цих генделиках,дають чеки?Любий адвокат"на раз" розвалить цей позов.

keyboard_arrow_up