Відбілити зуби і вижити: стоматолог розповіла про користь і шкоду відбілювання

Відбілити зуби і вижити: стоматолог розповіла про користь і шкоду відбілювання
Анастасія Скринник з пацієнткою

Як не нанести собі непоправної шкоди та змусити посмішку сяяти протягом довгих років? Які пасти використовувати, як обрати лікаря та до яких наслідків може призвести відбілювання зубів вдома – наша журналістка запитала лікаря-стоматолога.

В інтернеті є ціла купа різних способів відбілювання зубів – від яблуневого оцету, лимонного соку та вугілля до змішування полуниці з борошном та навіть поїдання чорного шоколаду. Так – так, вам не почулося – шоколаду. Кажуть, що саме гіркий чорний шоколад допомагає зубам зміцнювати емаль та відбілювати колір зубів. Чи діють насправді ці методи, скільки шкоди наносять зубам та що з цього приводу думає лікар ви дізнаєтесь із цієї статті.

Зміна кольору може відбуватися у таких випадках:

  • Вплив фарбників ( наприклад чай, кава )
  • Природне старіння
  • Прийом лікувальних засобів
  • Створення пігментованої плівки у курців
  • Травми
  • Захворювання різного типу

Анастасія Скринник, лікар-стоматолог

Відео дня

— Відбілювання може бути стаціонарним та домашнім. Стаціонарне, тобто стоматологічне, у лікаря –  це фотовідбілювання та лазерне відбілювання, Для зубів, у яких відсутній нерв, існує внутрішньоканальний метод відбілювання. У канал зуба вноситься спеціальна речовина, він на той момент має бути депульпованим, мертвим. Різниця між фотовідбілюванням та лазерним відрізняються між собою в техніці взаємодії з молекулами емалі, ефект триває десь близько року.

Домашнє відбілювання

— Домашнє відбілювання є не найкращим методом, так як не контролюється лікарем. Дуже часто пацієнт в силу свого надмірного бажання змінити щось на краще в собі робить протилежне. Хоче більше і більше. Перекис, оцет – це кислота, вона може відбілити зуби, але вона разом із тим може пошкодити слизову оболонку у кращому випадку, у гіршому – втрата твердих тканин зубів. Зуби будуть дуже негарно виглядати, стануть надзвичайно чутливими і можна вважати, що ці зуби врятує лише протезування.

Болю бути не має

— Якщо це проводить досвідчений висококваліфікований лікар – відбілювання не має бути болючим. Процедура починається задовго до процесу самого відбілювання, обов’язково перед цим потрібен огляд та консультація, більш того – відбілювання необхідно робити саме у стоматолога. Не у косметолога. Саме стоматолог може проаналізувати ваші зуби і чи вони взагалі підлягають відбілюванню. Він не буде вас відмовляти – є чіткі покази та протипокази до цієї процедури. - каже Анастасія.

— Зуби, які ви намагаєтесь відбілити, в основному це «зона посмішки» - 8-10 передніх зубів, вони не мають мати на своїй поверхні пломби. Відбілююча речовина діє лише на тверді тканини зубів, якщо там буде пломба – ми будемо бачити попередній колір зуба, під який пломба була зроблена. Такі деталі зможе пояснити та показати лише лікар-стоматолог. Перед відбілюванням обов’язково робиться професійна чистка порожнини рота, оскільки сама чистка може зробити зуби вже на півтону світліше. Також ми забираємо наліт, який буде перешкоджати самому процесу відбілювання і це є обов’язковим, якщо ви робили чистку більш ніж 3 місяці тому або якщо дійсно видно наліт та його процеси - як з внутрішньої сторони, так і з зовнішньої. Це робити потрібно обов’язково. Вірогідність того, що колір буде нерівним залежить від кольору зубів до процедури. В основному колір рівний завжди.

Як проходить процедура і на що звернути увагу

— Ви сідаєте в крісло, вам надягають роторозширювач аби висвітлити необхідні ділянки зубів, ізолюють зуби від слини за допомогою ватних валиків або інших стоматологічних засобів. На ясна наноситься спеціальний ізолюючий гель, так як можуть бути опіки. Це дуже важливо і необхідно зайвий раз звернути увагу чи дійсно ваш лікар стоматолог надає необхідну техніку безпеки своїм пацієнтам, щоб не було боляче ні яснам, ні зубам.

— На зуби потім наноситься спеціальний гель і вмикається лампа. Така процедура у декілька підходів може тривати до 40 хвилин, залежить від бажаного кольору та стану зубів. Процедура не повинна завдавати больових відчуттів, ясна мають бути захищені, зуби не боліти. Тільки тоді ми можемо сказати про правильність процедури та високу кваліфікованість лікаря. Відбілювання – не є болючою процедурою.

Якщо болить

— Якщо під час відбілювання вас турбує біль у яснах або з’явився «стріляючий» біль у зубах – потрібно припинити процедуру, лікарю -перевірити чи все гаразд у ротовій порожнині і з зубами, повторити процедуру або відкласти і дообстежити пацієнта. Якщо після лікаря у вас болять ясна – вони заспокояться протягом дня, якщо у вас боліли зуби під час процедури відбілювання – варто звернутись до іншого лікаря і зробити обстеження зубів.- розповідає лікар.

Протипокази

— Треба зробити панорамний знімок або зібрати гарний анамнез пацієнта. І ми маємо подивитись на стан емалі – якщо вона крихка, на ній видно тріщини, вона дуже чутлива – перед процедурою необхідно провести або спеціальну ремінералізуючу терапію, або все ж подумати про інші способи відбілювання зубів – реставрація, виніри тощо.

Ефект та догляд за зубами після процедури

— Ефект відбілювання тримається роками, якщо за зубами правильно доглядати – робити професійну гігієну кожні 3-6 місяці у стоматолога, не зловживати фарбуючими напоями та їжею – кава, чай, вино, чіпси, соки. Це називається «біла дієта» і пацієнт, який хоче зберегти ефект відбілювання повинен дотримуватись її протягом перших двох діб, а надалі просто не зловживати.

Потрібно бути готовим до того, що після одного відбілювання зуби навряд чи будуть ідеально білими.    

Зубні пасти

— Частка фтору у складі пасти має бути адекватною – 0.09 – 0.1 – 0.15 % .Не можна налягати на відбілюючи пасти - вони працюють по принципу великої абразивності частинок. Можна це порівняти з мікро наждачним папером – відбілюючи пасти забирають наліт, але разом з нею забирають і крихітний процент твердої поверхні зуба. Це призведе до підвищеної чутливості та тріщин. - каже стоматолог.

Дорого – значить якісно

— Речовини для фотовідбілювання можуть бути з різним вмістом кислоти, треба дивитись на вартість процедури – чим дешевша, тим більш руйнівним для емалі зуба, там використовується більша частина кислоти. У дорожчих відбілюючих системах використовуються захисні агенти, які потім закріплюють емаль, щоб вона не була ламкою та не було втрати твердих тканин зуба. Тому фотовідбілювання буває також дуже різним у різних лікарів.

Стоматолог повинен бути дорогим. Дешеві системи відбілюють, так само як і перекис у домашніх умовах, але наносить дуже велику шкоду. Тобто відбілювання за 600-800 гривень може не дати того результату, якого ви можете очікувати. Якісне відбілювання має коштувати від 1 тисячі гривень, у великих містах – навіть до 7 тисяч гривень. Варто зайвий раз подумати чи готові ви ризикнути і піти до лікаря «подешевше».

Професійна чистка зубів – те ж саме, що відбілювання?

— Професійна чистка не є рівноцінною до відбілювання, не буде того ефекту. Але якщо зуби у нальоті, з каменем та жовті – професійна гігієна може дати значне покращення естетиці ваших зубів, вони справді будуть світлішими, без крапок, без нальоту, в деякій мірі це і є заміна відбілюванню, якщо говорити про запущені випадки.

Білі зуби без відбілювання? Реально!

— Аби не відбілювати зуби у стоматолога потрібно дотримуватись базових, простих речей, на які, на жаль, більшість людей не звертає уваги і не приділяє необхідного часу. Потрібна професійна чистка рота раз у 3-6 місяців, лікування карієсу – він може бути також на передній стороні зуба і він не відбілюється, не чиститься і нічим не забирається окрім лікування. А також – звичайна домашня особиста гігієна порожнини рота зранку та ввечері, зубною щіткою, яка міняється раз на три місяці і пастою. Можна навіть відбілюючою користуватись, лише за однієї умови – паста повинна бути дорогою, не менш як 100 гривень, чистити зуби нею треба лише декілька разів на тиждень, робити це курсами. Тобто місяць користуєтесь відбілюючою пастою 1-2 рази на тиждень – наступний місяць ні, потім знову місяць використовуєте і так далі.

Домашня гігієна

— Включає у себе також застосування флосів, зубних ниток, навіть і міжзубні йоршики. Також є дуже класна річ – ірригатор, він під тиском вибиває увесь наліт у домашніх умовах. Це такі базові речі, які можуть врятувати вас від походу на відбілювання до стоматолога.

 

Відбілювати зуби не можна, як наявні такі фактори :

 

У будь якому випадку перед відбілюванням необхідні консультація та обстеження у лікаря-стоматолога.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Валентина Смирнова

    100% соглашаюсь с высказанным мнением в статье по поводу панорамного исследования до проведения процедуры отбеливания. Хочу дополнить только, что есть новые Magic Smile системы отбеливания с LED-лампами холодного света Magic Light Pro. Которые обеспечивают безлопастное и безболезненное отбеливание зубов. Мне такой системой сделали отбеливание в стоматологии АССА, эффект от него остался волшебный.
  • Анна

    Що за нові правила? Навіщо друкувати статтю, якщо прочитати не можливо не авторизованим.

    Читайте тоді самі!
  • Natalya Popova

    Чому потрібно авторизуватись, щоб прочитати статтю?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up