Дитина мочиться вночі — лікувати чи чекати поки переросте?

Дитина мочиться вночі — лікувати чи чекати поки переросте?
  • Енурез зустрічається у приблизно 10–15 % дітей.
  • 90 % дітей з енурезом у віці 7 років успішно долають дану проблему.
  • До підліткового віку дана проблема самостійно проходить, хоча є відсоток дітей (1–2 %) в яких енурез зберігається до підліткового віку і далі.
  • Що робити батькам і дітям розповідає педіатр

 

За словами лікаря-педіатра Андрія Шиманського, згідно сучасних даних енурез — це функціональна проблема, основна причина якої є певна особливість розвитку нервової системи. Такі діти мають характерний паттерн сну, часто в них досить глибокий сон, часто спостерігається збільшена кількість сечі, майже 70 % дітей мають чітку генетичну схильність, на енурез страждав як мінімум один з батьків. На сьогодні доведено, що психічні розлади і стрес не є причиною енурезу. Хоча у 20–40 % дітей з енурезом зустрічаються певні психологічні проблеми, у тому числі й тривога чи депресія. Досить часто такі розлади формуються через нічне нетримання сечі.

Коли діагностують в дитини енурез?

— Енурез це не навмисне, неконтрольоване сечовипускання вночі, в дітей старше 5 років. Діти до 5 років досить часто ще не контролюють сечовипускання, тому до цього віку цей стан вважається умовною нормою. Звичайно батьків це може тривожити, але робити будь-які дії для цієї категорії дітей не потрібно. Але варто зазначити що до 5 років близько 90 % дітей вже повинні контролювати нічне сечовипускання. Ті 10 % що залишились, за рахунок певних особливостей, контролювати даний рефлекс не можуть. Якщо дитина старше 5 років продовжує мочитися вночі це вже проблема, це вже енурез і тут потрібно допомогти дитині справитися з ситуацією. Не можна чекати доки малюк «переросте».

Відео дня

Навіщо лікувати дитину, якщо енурез все одно пройде самостійно?


— Тому що це дуже великий травмуючий фактор. Як для дитини, так і для батьків. Чим
старша дитина тим гірше для неї наслідки, часто вона починає замикатися, в неї з’являється тривога, раптом хтось дізнається. Такі діти відсторонюються від колективу, уникають поїздок в табори, на змагання, на ночівки до друзів.
Батькам теж не легко, потрібно прокидатися кожної ночі щоб встигнути підняти малюка до туалету, змінювати білизну — це виснажує. Часто, втомлені батьки теж не стримують емоцій та можуть сваритися за «вологі ночі». Від такого стресу страждає сон дитини, вона починає не встигати за навчанням і це все може перерости навіть в серйозну депресію. Тому про цю проблему активно говорять у всьому світі! В нас нажаль частіше за все якщо і батьки звертаються по допомогу, то до бабки, а не до лікаря.

Чому інколи батьки не хочуть говорити про цю проблему?

— Дійсно, не всі батьки хочуть про це говорити. І як ми вище говорили, дуже часто цей стан був і у самих батьків. Тому є таке бачення проблеми, мовляв: «нічого страшного, тато до 13 років впісювався потім пройшло і в нас пройде». А насправді це не вірна практика тому, що таким дітям можна допомогти. Потрібно розуміти, чим молодша дитина, тим легше справитися з цією проблемо Хоча й є високий ризик рецидивів, цей стан досить контрольований. У більш старшому віці, часто зустрічається вторинний енурез чи вже комбінації енурезу та інших порушень, що значно ускладнює лікування.

Хто цим повинен займатись?

— Звісно все починається з сімейного лікаря чи педіатра. В залежності від особливостей перебігу енурезу тактика лікування може бути різною. Інколи для постановки діагнозу необхідно пройти дообстеження: загальний аналіз сечі, для того щоб перевірити чи немає інфекції сечовидільної системи (наприклад цистит, який провокує нетримання сечі в день і дискомфорт вночі). Деколи варто зробити УЗД сечового міхура (виявити можливі структурні зміни).
Якщо немає ніяких інфекцій чи органічних патологій, тоді скоріш за все це функціональна проблема і ми починаємо з поведінкових методів. Інколи можуть бути потребуватися допомога психолога, інколи цим займаються неврологи, урологи чи психіатри. Не дивуйтеся, якщо вас відправляють до ЛОР-лікаря. В таких дітей часто буває асоціація енурезу з гіпертрофією аденоїдів і обструктивним апное сну. І є докази, що правильна корекція даного стану в 20–30 % випадків прибирає проблему енурезу.

Якщо в дитини більш легкі стани, які методи лікування?

— По-перше, це обов’язкова участь мами. Головне пояснити природу хвороби — що ні мама, ні дитина в цьому не винна. Ні в якому разі дитину не можна сварити, сміятися з неї, якимось чином її звинувачувати, засуджувати, тому що лише погіршує стан дитини. Зараз для малюка дуже важлива саме мамина підтримка. По-друге, включити дитину в вирішення цієї проблеми. Пояснити, що це не страшно, що таке трапляється, нічого страшного в цьому немає. Дуже корисним є використання анкет та тестів. Один з них це 48-годинний моніторинг об’єму та частоти сечовипускання. Мама записує скільки раз на день дитина мочилася, та якою кількістю. Якщо мамі складно, то об’єм можна визначати плюсиками — наприклад дуже багато «++++», якщо кілька крапель «+ «.

Методи лікування енурезу

1. Поведінкова терапія
Дуже класно працюють щоденники та заохочення, можна взяти кольоровий щоденник повісити його на видне місце, пояснити дитині про те, що кожна суха ніч буде нагороджуватись зірочкою в щоденнику. Такий поведінковий метод має мати позитивне підкріплення, наприклад за п’ять зірочок (п’ять сухих ночей) дитина отримує щось таке, що вона любить, за 15 зірочок — поїздку в зоопарк і так далі. Важливо не акцентувати на негативі (мокрих ночах), лише підкріплювати позитив.
Цей метод дуже ефективний. Окрім того, що дає чітку картину хвороби, допомогу лікарю, дитина теж є простим та досить ефективним. Дитину потрібно активно залучати в процес лікування. Наприклад, якщо видалася «волога ніч», нехай малюк допоможе мамі зібрати білизну, застелити суху, дозвольте йому обрати, якого кольору білизну застелити сьогодні.
Не можна дитя обмежувати в рідині протягом дня — це знущання. Можна дещо обмежити рідину, яку дитини вживає перед сном. Грубо кажучи, якщо дитина лягає спати о десятій, то після восьмої години краще не вживати рідину. Але, якщо дуже хочеться домовтеся про мінімальну кількість води, яка задовольнить малюка. Частіше радьтеся та дослухайтеся до дитини. Також дитину дуже важливо навчити регулярно ходити в туалет, потрібно навчити відчувати своє тіло! Варто пояснити вихователям чи вчителям вашу проблему! Не припустимо заставляти дитину терпіти на уроці, за столом, чи ще якимось чином.

Скільки ми це робимо?

— Зазвичай від одного до трьох місяців ми таким чином спостерігаємо за дитиною. Якщо це дозволяє контролювати енурез, тобто в нас є наприклад два сухих тижні — супер. Регулярне сечовипускання та контроль водного балансу — це чудові звички здорової людини! Тому — продовжуємо далі.

 

2. Енурезний будильник

— Якщо не допомагає поведінкова терапія, переходимо на наступний крок. Це може бути використання спеціальних будильників чи медикаментозна терапія. Перший метод — лікування енурезними будильниками (так звана Alarm-терапія). Метод простий, є датчик, який розміщується в білизні, і є самий будильник, який спрацьовує при появі вологи. Зазвичай після сигналу сечовиділення припиняється. Дитина прокидається і сама чи з допомогою дорослих йде до туалету. Таким чином формується правильний рефлекс.

А цей метод не надто агресивний, адже дитина різко прокидається?

— Дитину і так будять, щоб зводити в туалет. І насправді даний метод один з найкращих на сьогоднішній день. Стосовно сну, не завжди дитина повністю просинається. Тому що дуже часто в дітей з енурезом глибокий сон.

Коли ми користуємся енурезним будильником, щоденник сухих ночей потрібно вести також?

— Так, ми досягаємо двох сухих тижнів і коли це сталося, будильник використовувати припиняємо, а залишаємо лише поведінкову корекцію. На жаль, до 40 % відсотків дітей мають рецидив. У такому випадку варто продовжити використання будильнику, або додати медикаментозні засоби. Весь світ вважає енурезний будильник найкращим методом, тому що це економічно вигідно, безпечно, досить просто до застосування і має ефективність близько 80 %.

3. Медикаментозна терапія

— Якщо і цей метод не спрацював, батькам потрібно спробувати медикаментозну терапію. Препарати першої лінії це аналоги вазопресину. Препарати звісно мають побічні дії, тому їх потрібно вживати під контролем лікаря. Звичайно знову ж таки ведеться щоденник титрування дози, починаємо з мінімальної і поступово збільшуємо. Якщо є якісь побічні ефекти — зменшуємо.
І знову наша ціль два сухих тижні. Закордоном і переважно американська школа призначають  антидепресанти, при енурезі вони також можуть використовуватись. Варто пам`ятати, це доброякісний стан, у 99 % дітей енурез самостійно до підліткового віку, але якою ціною? Таким дітям можна та потрібно допомагати, адже їх якість життя з енурезом значно страждає. А це є не припустимим у сучасному світі.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталі

    Де можна купити будильник?в аптеці?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up