Чи порушують права пацієнтів у лікарні імені Ющенка?

Чи порушують права пацієнтів у лікарні імені Ющенка?
Вінничанин Володимир каже, що його насильно доставили у психлікарню, оглянули без його згоди і склали акт про примусову госпіталізацію. Лікарі ж твердять, що діяли в рамках закону

Лікарі обласної психоневрологічної лікарні імені Ющенка обурені тим, що їх звинувачують у порушенні прав пацієнта. Вони, за словами начмеда Софії Кучерук, діяли у рамках закону. Тим часом примусово госпіталізований вінничанин Володимир переконаний, що його права порушили. Правозахисники називають усе, що відбулося, помилкою через низьку юридичну обізнаність лікарів.
Вінницька правозахисна група повідомила, що до них звернувся вінничанин Володимир і розповів, що 8 січня його затримав і незаконно позбавив волі лікар швидкої допомоги. Чоловіка відвезли у приймальне відділення Вінницької обласної психоневрологічної лікарні імені академіка Ющенка, оформили медичну карту стаціонарного хворого №63 і внесли в неї діагноз.
- Це була перша помилка лікаря швидкої, адже пацієнт не чинив агресивних дій і не пручався, не погрожував лікарям, не виявляв прямих намірів стосовно завдання собі будь-яких тілесних ушкоджень, не висловлював думки стосовно самогубства тощо, - каже правозахисник Руслан Імереллі. - Якби він справді був агресивним, то йому потрібно було примусово ввести заспокійливе, викликати міліцію і зафіксувати факт агресивної поведінки (стаття 8 Закону України «Про психіатричну допомогу»), але цього не було, отже, не було й підстав для застосування статті 14 Закону України «Про психіатричну допомогу».
На огляд згоди не питали
Як повідомив Володимир, у приймальному відділенні психоневрологічної лікарні його без згоди, у примусовому порядку оглянув лікар - адже якщо швидка доставляє людину до приймального відділення психіатричного закладу з ознаками, що вимагають примусової госпіталізації, то дозвіл на психіатричний огляд не потрібен. А вже за кілька годин, знову без згоди та примусово, чоловіка оглянула лікарська консультативна комісія   у другому відділенні психіатричного закладу. На підставі висновку комісії склали акт №2 від 8 січня про примусову госпіталізацію. Акт затвердив головний лікар Вінницької обласної психоневрологічної лікарні (у зазначеному документі не вказана дата).
Засадити у божевільню намагалася сестра?
Вінничанин каже, що ще 26 квітня 2013 року до нього додому прийшов лікар (без попередження та згоди пацієнта) і виписав направлення на госпіталізацію. Другий візит психіатра відбувся 18 червня, тоді лікар знову без попередньої згоди оглянув його і виписав друге направлення.
На думку Володимира, незаконним оглядам психіатра передувала заява його сестри до психіатричного закладу про госпіталізацію (примусове лікування) хворого.
Представник Володимира П. вже звернувся до Вінницького міського суду зі скаргою про захист прав і законних інтересів пацієнта під час надання психіатричної допомоги.
Як стало відомо редакції RIA, Володимир проживає у приватному будинку в Замостянському районі Вінниці разом із сестрою та її родиною.
Знущалися дві доби
“Володимира 10 січня відпустили додому. Таким чином, чоловік був незаконно позбавлений свободи протягом двох діб. Весь цей час йому не повідомляли, що відбувається, примусово проводили медичний огляд, також примусово, без попередньої на те згоди, здійснювали забір біологічних рідин (крові, сечі) для проведення лабораторних досліджень”, - йдеться в повідомленні правозахисників.
- Володимира привезли в лікарню, він не чинив спротиву. Призначили аналізи - і він слухняно їх здав, його не примушували, - каже Руслан Імереллі. - Але без рішення суду він провів у лікарні одну добу. Протягом перших 24 годин суд, куди звернулися представники лікарні з клопотанням про примусову госпіталізацію, повинен був винести ухвалу про примусову госпіталізацію, але суд зробив перерву у судовому засіданні. За законом психіатрична лікарня має право протягом 24 годин провести обстеження людини і визначити, чи потрібна психіатрична допомога пацієнту в умовах стаціонару, чи ні.
“Лікарі та персонал шоковані”
Софія Кучерук (47), заступник головного лікаря з медико-соціальної реабілітації та правової допомоги
- Інформацію про психічні захворювання та особу пацієнта ми не можемо давати, бо це лікарська таємниця. Єдине, що я можу сказати - ніяких порушень не було. Лікарі та персонал шоковані тим, що написано. Ми навіть думаємо звертатися до суду, адже порушені професійна честь та гідність. Можна припустити, що в цій історії була зацікавленість правозахисної групи, щоб доки розберуться, про них усі почули, але ж треба було дослідити ситуацію, поговорити з нами, дізнатися, що сталося насправді.
“Примусова госпіталізація порушує права людини”
Світлана Побережець (43), співробітник Вінницької правозахисної групи       
- Практику примусової госпіталізації до психіатричного закладу варто визнати неприйнятною і такою, що грубо порушує права людини.
Вінницька правозахисна група сподівається на законне рішення суду у позові Володимира до швидкої медичної допомоги міста Вінниці, до Вінницької обласної психоневрологічної лікарні та сподівається на законні санкції щодо винних у порушенні прав конкретної людини.
Комітет з прав людини ООН визнав примусове лікування та інші заходи психіатричного втручання в медичних установах формами тортур та жорстокого поводження.
У рішенні Європейського суду з прав людини №37679/08 Bures v. Czech Republic зазначено, що будь-яке обмеження свободи особи з психічними розладами навіть на нетривалий час може бути визнане катуванням або жорстоким поводженням. Варто відмітити, що у вказаній справі на користь потерпілого (якого утримували примусово в психіатричному закладі) з держави було стягнуто 20 000 євро компенсації.

Запроторили за грати профспілкового лідера Андрія Бондаренка та намагалися визнати божевільним у 2010 році. Як коментував Бондаренко - через «загострене усвідомлення своїх прав та войовничу наполегливу готовність відстоювати їх». Але суд чотири рази відмовляв лікарні ім. Ющенка у рішенні про примусове психіатричне обстеження. Позови психіатри подавали на підставі письмової заяви прокуратури Вінницької області. Керівник Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман тоді коментував ці дії так: «У Вінниці намагаються застосувати «каральну психіатрію» радянських часів, якою закривали рота «неугодним».
За словами профспілкового лідера, він допомагав вінничанам вирішувати справи з невиплатою зарплат на підприємствах. Тоді він зіткнувся з бездіяльністю прокуратури. Адже по багатьох справах отримував формальні відписки, а деякі залишались зовсім без відповіді. Тоді він вирішив боротися з корупцією у прокуратурі. В результаті Андрій Бондаренко «засипав» прокуратуру і суди скаргами. Лише у 2008 році у прокуратуру Ленінського району від Андрія надійшло 91 звернення.

Що потрібно, щоб надати людині лікування в психіатричній лікарні
1. Усвідомлена згода людини, вільно висловлена особою, здатною зрозуміти інформацію про характер її психічного розладу та тривалість надання психіатричної допомоги
2. Психіатричний огляд
а) Лікар-психіатр перед проведенням огляду повинен відрекомендуватися людині чи її законному представнику як лікар-психіатр, назвати своє прізвище, місце роботи та пояснити мету огляду.
Особу госпіталізують до психіатричного закладу добровільно — на її прохання або за її усвідомленою згодою.
б) Огляд без згоди людини та її представника лікар–психіатр може провести, якщо людина вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що становлять безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або може завдати значної шкоди своєму здоров’ю у зв’язку з погіршенням психічного стану. Госпіталізація людини у цьому випадку здійснюється за рішенням лікаря-психіатра.
Хто може «замовити» пацієнта
Рішення про психіатричний огляд без згоди приймає лікар-психіатр за заявою від родичів, лікаря, який має будь-яку медичну спеціальність та інших осіб. Але в заяві має бути написано, що людина збирається вчинити самогубство чи когось убити, покалічити, чи не спроможна доглядати за собою («овоч»).
Презумпція психічного здоров’я
Кожна людина вважається психічно здоровою, доки наявність такого розладу не буде встановлена на підставах та в порядку, передбачених Законом «Про психіатричну допомогу» та іншими законами України.
Психіатрична допомога поділяється на амбулаторну і стаціонарну (понад 24 години в лікарні).

Журналісти ilikenews.com спеціально для газети RIA

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Дибил найден под ником US
  • Anonymous

    Однозначно порушуються, тому що там мали бути всі майдануті.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна")
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up