Ароматерапія вважається неспецифічним методом профілактики грипу та ГРЗ

Ароматерапія вважається неспецифічним методом профілактики грипу та ГРЗ
Ефірні масла можна використовувати не лише для профілактики грипу та ГРЗ, але й для загострення процесів мислення, пам'яті

В Україні деякі загальноосвітні учбові заклади почали застосовувати нетрадиційні методи профілактики грипу. І поки експериментальні школи навчалися під аромати цілющих олій, інші припинили навчання через карантин.
Ефективність профілактики ефірними оліями підтвердив і лікар-імунолог центру імунологічних захворювань МДП №3 Олександр Цирульник.
- Для отримання позитивного результату сеанси аромотерапії потрібно проводити раз на дві-чотири години, - каже він. - Для цього можна використовувати аромолампи, тепловологі інгалятори, чаї з ефірними оліями.
Однак найбільш зручними у шкільних умовах Олександр Цирульник називає фумігатор, тобто прилад, який ми зазвичай застосовуємо влітку для відлякування комах. Чисту картонну пластинку просочуємо двома-трьома краплинами ефірної олії, вставляється у фумігатор, потім - у розетку. Аромати можна чергувати. Найчастіше для профілактики грипу застосовують ефірну олію чайного дерева, евкаліпту, сосни, які наділені антивірусними, протизапальними, бактерицидними властивостями. А в аптеках можна придбати і готові «коктейлі».
Аромотерапію для профілактики грипу й ГРЗ намагалися запровадити й у Вінниці. За словами начальника відділу охорони життя та безпеки дітей міськуправління освіти Валерія Мусія, робила таку спробу СЗОШ №16. Проте коли адміністрація школи почала працювати в цьому напрямку, виявилося, що мінусів при цьому виникає більше, ніж плюсів. Адже перед тим, як розпочати аромотерапію у школі, потрібно провести попереднє обстеження дітей на наявність алергічної реакції на ефірні олії, отримати згоду батьків, узгодити ці питання із СЕС.
- Ми дійсно хотіли спробувати, але побоялися, що будемо це робити на дилетантському рівні, - розповіла заступник директора школи Вероніка Ланіна. - Для цього потрібні певні санітарно-гігієнічні умови. Відсутність необхідних спеціалістів зупинила й насторожила нас.
За її словами, лікар до школи приходить раз на тиждень, адже він один на чотири школи. Вистачає навантаження й у шкільної медсестри.
Врешті-решт від новації школа відмовилася, віддавши перевагу традиційним методам оздоровлення: фітотерапії та фізкультхвилинки.
- Це хороша технологія, - зазначила з приводу аромотерапії обласний позаштатний дитячий алерголог Ольга Чирка.
Разом із тим вона зауважила, що деякі діти не переносять запаху евкаліпту, хвої, інших ефірних олій. Тому, зазначає алерголог, до цієї неспецифічної профілактики підходити потрібно індивідуально.
Олександр Цирульник у свою чергу з цього приводу зазначив, що істинна алергія зустрічається дуже рідко:
 - Частіше ми зустрічаємося з індивідуальною непереносимістю якихось запахів або ароматів. Проявляє вона себе при доволі високих концентраціях і може супроводжуватися головним болем, ускладненням дихання, нудотою. Якщо такі симптоми виникли, протиалергічні апарати застосовувати не потрібно, лише вийти на свіже повітря.

Довідка:
У школах Сумщини для профілактики грипу стали застосовувати аромотерапію. Діти кілька разів на день отримують інгаляції з цілющих випарів ефірних олій. У школах, де проводиться цей експеримент, кількість хворих утричі менша, ніж у попередні роки.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова 09:07 Сьогодні відзначають Всесвітній день ветеринара. Історія, заборони та прикмети 27 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up