«Варто облаштувати хороший безпечний скейт-парк». У парку провели турнір зі скейтбордингу

«Варто облаштувати хороший безпечний скейт-парк». У парку провели турнір зі скейтбордингу
  • У неділю, 20 червня, у Центральному парку імені Леонтовича відбулися змагання зі скейтбордингу. Серед учасників були не лише професіонали, а й аматори.
  • Організатори турніру таким чином вирішили не лише привернути увагу громадськості до актуальності цього виду спорту, а й розраховують на реконструкцію єдиного безкоштовного скейт-парку у Вінниці.

Вчора Центральний парк був переповнений молодими людьми зі скейтами, самокатами, велосипедами ВМХ та МТВ. Близько сорока учасників різного віку зібралися вчора біля скейт-парку: підлітки та дорослі чекали на можливість виступити перед журі на перший офіційних міських змаганнях зі скейтбордингу. Відчувалася по-особливому дружня атмосфера: «катання» супроводжувалося репом та гучними оплесками щоразу, як виступаючому вдавалося виконати важкий трюк.  

Організатор турніру Іван Нестерук розповів, що під час виступу кожен учасник має виконати певні фігурні трюки, такі правила. Сам виступ триває три хвилини.  

Відео дня

— На турнірі взяли участь близько 40 людей, тут і діти 13-14 років, а найстаршим учасникам до 30. У Вінницю на змагання також приїхали скейтбордисти з Києва, які показували свої досягнення у цьому спорті, — розповів Іван Нестерук.

Для спортсменів підготували призи на загальну суму в 20 тисяч гривень. За словами організатора, розрахували все таким чином, щоб ніхто з учасників не залишився без уваги, а навіть навпаки, вийшов зі змагань переможцем.

— В нас шість призових місць, перше-друге-третє — для людей, які катаються більше чотирьох років, ще три для тих, хто катається менше чотирьох років. До того ж в нас все частіше з’являються дівчатка, які теж катаються, для них ми теж підготували призові місця, — каже Іван Нестерук.

Одна з учасниць турніру, 14-річна Міла, трохи нервувала перед виступом. Дівчина розповідає, що катається вже майже два роки і, попри всі складнощі опанування дошки, думки покинути захоплення не було.

— Я бачила на ютубі різні ролики і мені просто закортіло навчитися кататися. Я попросила маму, щоб вона купила мені дошку, вона дуже підтримує моє захоплення, хоча й нервується, бо інколи я можу травмуватися. Але участь в турнірі для мене важлива, це цікавий досвід. Хоч і тренувалася, але дуже нервуюся перед виступом, хочу, аби всі трюки вийшли, — зізнається Міла.

Як розповів організатор турніру Іван Нестерук, цей захід організували для того, щоб популяризувати активний спосіб життя серед молоді та заохотити людей зайнятися чимось новим.

— Змагання у Вінниці відбувають вперше за останні десять років, а дебютним був турнір на відкритті скейт-парку, якщо мені не зраджує пам'ять. Потім заходи проводилися, але вони не були офіційними і не в таких масштабах, — згадує Іван і додає, що активно скейтбординг став розвиватися лише два роки тому. — До цього він ніби не був у тренді.

Сам Іван Нестерук катається вже десять років і останні два все частіше помічає новачків у скейт-парку. Підлітки приходять і просять у «старших», щоб їх навчили кататися.

— Це доступний і безкоштовний вид спорту, тут не потрібно додаткових витрат. Єдине, що — це дошка. І найголовніше — є можливість знайти собі нових друзів, це така собі спортивна платформа для комунікації, — говорить він.

Скейтбординг як вид спорту з'явився в Америці в 1970-х роках. У процесі розвитку він отримав кілька напрямків. Іван зазначає, що найпопулярніший в Україні —  урбаністичний.

— От, наприклад, скейтер може кататися по рампі, або на плоскій поверхні з виконанням фігурних елементів. А найпоширеніший — коли скейтер стрибає з розгону, їздить по рампі, виконує трюки на асфальті, катається по місту — урбаністичний вид скейтбордингу, так би мовити. Він найпопулярніший серед молоді, —  розповідає Іван.

Зараз у Вінниці є два скейпарки, де можна вчитися кататися. Один в Мегамолі, а інший — безкоштовний, знаходиться в Центральному парку імені Леонтовича. Спортсмени ж нарікають: кататися тут небезпечно.  

— Площадка у Мегамолі платна і вона доступна лише влітку, бо в інший час там лід. Але там неможливо кататися, кондиціонерів немає, спекотно і задушливо, ну і поверхня так собі. В парку — єдиний безкоштовний майданчик, але він в дуже занедбаному стані. Люди, які катаються не один день, вже знають, де дірки і заздалегідь готуються їх об’їжджати. Це все не відповідає техніці безпеки за європейськими стандартами. Чотири рази його реставрували, але неналежним чином. Завдяки турніру ми хочемо привернути увагу до необхідності облаштувати хороший безпечний скейт-парк, — каже Іван Нестерук.

Окрім того, він з товаришем стали ініціаторами проєкту реконструкції скейт-парку, який подали на міський конкурс «Бюджет громадських ініціатив». У проєкті вони пропонують збільшення площі наявного скейт-парку в Центральному парку, замінити всі фігури, що є та поділити майданчик на зони для дітей та підлітків.

За словами вінничанки Наталі Жданової, яка теж вболіває за долю скейт-парку, що зараз на цьому майданчику молодь ділить між собою час та дні для занять.

— Вони дуже згрутовані, займаються тут по черзі. Старші зі старшими, молодші окремо, в один день тут катаються на скейті, а в інший день на самокаті, — розповідає вона.

Як психологиня, Наталя зазначає, що цей вид спорту має багато переваг. Одна з головних — це можливість знайти однодумців. Втім, зізнається, що дуже часто чує нарікання дорослих на дітей, ніби вони руйнують наше місто, катаючись на скейтах.  

— Але ж в дітей немає альтернативи, вони катаються на сходах, бо це екстремальний вид спорту, де є всілякі трюки. Цей майданчик вже непридатний до використання. Зовсім нещодавно у Вінниці відбулися змагання з біміксу (трюки на спеціальних велосипедах - ред.), де наші вінницькі діти були єдиними, хто не зміг себе проявити. Я в них питала, чому так, а вони сказали, що не було де тренуватися. Немає в нас таких фігур. А хлопці з інших міст забрали звідси призи, — зітхає Наталя. — Ми всі знаємо вже чимало випадків, які завершилися трагічно після того, як діти виїжджали на дорогу абощо. Це жахливо. То чому б не запобігти таким ситуаціям і не створити корисне місце для молоді?

Жінка додає, що Вінниця дуже сильно відстає в цьому плані від інших міст України. Для порівняння називає Харків, Київ та Житомир — міста, в яких є по кілька обладнаних скейт-парків.

— Я дуже сподіваюся, що за проєкт будуть голосувати і скоро це питання зрушиться з місця, — зізнається Наталя Жданова.

Тим часом, нагадаємо, скейтбординг включили в список олімпійських видів спорту. А в Україні він і досі невизнаний офіційно.

— Хлопці з Києва зараз цим займаються активно, створили федерацію зі скейтбордингу, яка увійшла у склад Української роликової федерації. Вони отримали від міжнародного комітету по скейту інструкцію англійською, зараз перекладають її українською мовою, щоб все відповідало нашому регламенту. Вже з осені це буде офіційний вид спорту, наскільки мені відомо, — додав Іван Нестерук.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • The Nigmatic

    Есть села в которых и то лучше скейт парки. И в виннице только один парк, роллердром в мегамоле не подходит для скейта, там очень больно падать и слишком скользко.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up