Діти, куди вас подіти? Склали список спортивних секцій для дітей та підлітків у Вінниці

Діти, куди вас подіти? Склали список спортивних секцій для дітей та підлітків у Вінниці
Перед заїздом. Юні вінницькі велоспортсмени
  • Спорт загартовує характер, зміцнює здоров’я та сприяє успішності в навчанні. Активні заняття можна розглядати як хорошу альтернативу комп’ютерним іграм чи смартфонам.
  • Однак більшість батьків не поспішають віддавати дітей на спортивні гуртки. Мовляв, на це немає грошей. Водночас у Вінниці працюють десятки спортивних шкіл із безплатним навчанням.
  • Журналісти «20 хвилин» підготували цілий список спортивних секцій, які можливо сподобаються вашим дітям. Більшість спортивних гуртків безкоштовна.

Для кожного виду спорту існує вік, з якого можна починати. Адже чим молодша дитина, тим легше розвинути в ній необхідні якості. Зокрема, на художню гімнастику приймають вже в трирічному віці, а на дзюдо, айкідо або ушу можна прийти у п’ять років, розповідає голова Національного олімпійського комітету України у Вінницькій області Павло Хникін.

Павло Хникін запевняє, спортивні гуртки мають ряд переваг, серед яких не лише фізичний розвиток та можливість брати участь в змаганнях і представляти область та країну, а й вміння працювати в команді, розширення кругозору та звичка до режиму.  

В Україні безкоштовних спортивних гуртків немає, оскільки їх відкривають підприємці — приватні клуби, які живуть за рахунок внесків. А ось спортивні секції в дитячих спортивних школах безкоштовні, розповідає начальник управління спорту та рухової активності департаменту гуманітарної політики Вінницької ОДА Сергій Чернявський. Таких у Вінниці є багато, серед них міські та обласні комунальні заклади.

Відео дня

— Відповідно до закону України про фізичну культуру та спорт така послуга, як заняття спортом надається безкоштовно. В наших школах вони відповідно не потребують фінансових внесків. Якщо дитина хоче займатися фізкультурою влітку, це одне, а спорт — це все ж ідея, це реклама держави і самовдосконалення, тому це величезна праця, — каже він.

Сергій Чернявський розповідає, що до підпорядкування облдержадміністрації входить ДЮСШ з волейболу, футболу ім. Блохіна-Беланова та багато інших.

— У 2018 році створили комплексну дитячо-юнацьку спортивну школу, яка розташована в центрі міста, там є дев’ять видів спорту, серед яких бокс, велоспорт, естетична гімнастика, карате, дзюдо, греко-римська боротьба. Ще в нас є спеціалізована школа олімпійського резерву з хокею на траві, там теж всі заняття безкоштовні, є ДЮСШ з акробатики, є ще з веслування. Одна з найцікавіших шкіл — складно-координаційні види спорту, туди входить відділення спортивної акробатики, стрибки на акробатичній доріжці та стрибки у воду, — каже Сергій Чернявський.

Він також розповідає, що дитячо-юнацькі спортивні школи мають право надавати платні послуги. До прикладу, секції зі складно-координаційних види спорту.

— Початкові уроки першого і другого років навчання в них платні, там займається багато дітей і таким чином за ці гроші школа може придбати інвентар та інше обладнання. Але це не великі суми в місяць, — зазначає Сергій Чернявський.

За його словами, у 2019 році на спорт з обласного бюджету виділили 10 мільйонів гривень на забезпечення матеріальної бази: придбали байдарки, човни, велосипеди, форму, тощо.

— Для початківців не потрібна дороговартісна форма та обладнання, але коли дитина підростає до певного рівня, коли вже є за плечами змагання та різні досягнення, вона потребує і відповідний рівень в обладнанні. Тому це вже індивідуально. Загалом все необхідне купується за бюджетні кошти, але в більшості випадків спортсмени самі собі купують певні речі, в яких їм зручніше. Наприклад, велосипедист має проїхати 50 км і йому не підходить взуття, яке видали. Тому доводиться купувати щось, що підійде саме йому, — пояснює Сергій Чернявський.

Останнім часом всі наближені до спорту та тренувань заклади помічають особливу тенденцію, розповідає Сергій Чернявський. За його словами, як тільки батьки чують, що заняття спортом безкоштовні, одразу забирають дітей з секції.

— Вважається чомусь, що безкоштовне — це не якісне. Але я хочу переконати всіх в тому, що Вінницька область займає перше місце з неолімпійських видів спорту і друге з олімпійських. У нас загальне місце в рейтингу держави — дев’яте, а це свідчить про те, що наші тренери проводять колосальну роботу, — зазначає він.

Сергій Чернявський також розповів, що заняття спортом можна почати зі звичайної рухової активності в басейні, яка піде на користь розвитку опорно-рухової системи та укріплення імунітету в цілому.

— Це можна починати з трьох років, а після шести обирати певний вид спорту. Якщо батьки розуміють, що дитина хоче цим займатися всерйоз, то краще записуватися в секцію олімпійського спорту після десяти років. Навіть футболом рекомендують займатися з цього віку. Це пояснюється тим, що кожен вид спорту дає певне навантаження на організм. Спорт забиває м’язи, бувають травми суглобів кісток.

Міська дитячо-юнацька школа №1

Тут виховують художніх гімнасток, легкоатлетів, а також вчать дітей хокею з шайбою та хокею на траві та фігурному катанню. Основний акцент тренери в ДЮСШ№1 роблять на тому, що кожна дитина — геній, тільки варто знайти для неї вірне русло.  

  • Адреса та контакти:
    вул.Хлібна, 1
    Телефон: (043) 267-55-76

Міська дитячо-юнацька школа №2

Спортивна школа заснована в 1961 році і розташована на березі Південного Бугу. Наразі тут культивується шість видів спорту: гребля на байдарках та каноє, гребний слолом, плавання, спортивне орієнтування, бадмінтон, інваспорт (пауерліфтинг).

Для проведення навчально-тренувального процесу з греблі в школі є необхідний спортивний інвентар.

«Хорошою ознакою сучасності є збільшення олімпійської родини і наша школа на стороні цього процесу. За останні роки відкрито два відділення молодих видів спорту — бадмінтон і гребний слалом. У шести відділеннях в школі займається понад 300 спортсменів», — зазначають в ДЮСШ №2.

  • Адреса та контакти:
    вул. Бузький спуск, 33
    Тел. (043) 267-36-86

Міська дитячо-юнацька школа №3

Тут діти можуть займатися волейболом, велоспортом та гандболом.

Заняття з гандболу відбуваються на базі міського Палацу дітей та юнацтва, а також шкіл № 18, № 26 і № 19. Загалом гандболом в МДЮСШ № 3 займається 120 учнів — хлопців і дівчат. Вони успішно виступають в міських та обласних дитячих змаганнях. Далі гравців передають до спортінтернатів та клубів майстрів Львова і Києва. На відділенні гандболу спортшколи працює два основних тренери і стільки ж — сумісників.

База велоспорту спортшколи знаходиться у загальноосвітній школі № 31. Там зберігаються велостанки, велосипеди тощо. На базі діти переодягаються та займаються загальнофізичною підготовкою. Але переважна більшість тренувань проходить на трасі в бік Луки-Мелешківської і Хижинців, де рух автотранспорту відносно невеликий.

Тренування юних волейболістів відбуваються на базі низки загальноосвітніх шкіл Вінниці — № 22, № 16, № 31 і № 13. 

На тренування з гандболу і волейболу приймають учнів 3-4 класів, на велоспорт – із шостого класу. Волейболом в спортшколі займаються виключно дівчата, іншими видами – юнаки також. Навчання є безкоштовним.

  • Адреса та контакти:
    вул. Хмельницьке шосе, 22
    Тел: (043) 267-32-85

Міська дитячо-юнацька школа №5

Спортивна школа заснована у Вінниці в 1990 році. Тут працюють 17 фахівців з різних видів спорту — боротьба дзюдо та самбо, сумо, універсальний бій, пауерліфтинг, важка атлетика.

Навчально-тренувальний процес відбувається на центральному стадіоні в залі боротьби і штанги в парку ім.Леонотовича в атлетичному залі.

— Вихованці спортивної школи є чемпіонами України, Європи і світу, які входять у склад збірної України, —додають в ДЮСШ №5

  • Адреса та контакти:
    вул. Хлібна, 1
    Тел: (043) 235-02-26

Міська дитячо-юнацька школа №6

Ця спортивна школа спеціалізується на шахматах і шашках. Основна підготовка направлена на участь та успішні виступи в першості області та України.

— ДЮСШ № 6 була заснована в 1992 році. Школа має спортивну базу, є можливість проводити заняття і турніри в трьох класах і одній турнірній залі. Тренери також займаються і в загальноосвітніх школах, — зазначають в ЛЮСШ №6.

  • Адреса та контакти:
    вул. Театральна, 24
    Тел: (043) 256-20-18

Міська комплексна ДЮСШ «Вінниця»

Тут діти можуть займатися боксом, кульовою стрільбою та греко-римською боротьбою.

— В школі працює 26 тренерів-викладачів. Всі вони мають вищу спеціальну освіту. П'ять тренерів мають почесне звання Заслуженого тренера України, 14 тренерів мають вищу кваліфікаційну категорію, п'ять — першу кваліфікаційну категорію.

  • Адреса та контакти:
    вул. Соборна, 59
    Тел. (043) 235-43-41

ДЮСШ з волейболу

Волейбольна школа проводить набір дівчат та хлопців на заняття з волейболу. В цій командній грі є можливість навчитися «зігратися» з партнерами, вміти їх розуміти, правильно приймати подачу, а також подавати її так, щоб не було травм.

— Завдяки постійним тренуванням, можна отримати красиву атлетичну фігуру. Волейбол дає можливість грати не лише на любительському, а й на професійному рівні. Цей спорт добро розвинений в нашій країні, — кажуть у волейбольній школі.

  • Адреса та контакти:
    вул. Генерала Арабея, 3-А
    Тел. (043) 235-20-52

ДЮСШ «Темп»

Ця багатопрофільна спортивна школа запрошує дітей на секції з художньої гімнастики, футболу, греблі та актробатики. Активні й рухливі види спорту завжди дуже подобаються і захоплюють дітей, які завжди готові вчитися новому.

— Дозвілля ваші діти зможуть проводити з користю для здоровя, спілкуватися з ровесниками, а також фізично та всебічно розвиватися. Все це сповна замінить дітям проведення часу вдома перед компютером або телевізором, — наголошують в «Темпі»

  • Адреса та контакти:
    вул. Зулінського, 46
    Тел. (043) 253-97-76, (067) 875-84-14

«Інваспорт»

В цій спортивній школі можуть навчатися дітки з інвалідністю. Тут запропоновано чимало видів спорту, зокрема бадмінтон, біатлон, греко-римська боротьба, волейбол, дзюдо, легка атлетика, пауерліфтинг, плавання і тхеквондо.

— Наш СК забезпечує всі необхідні умови для тренування спортсменів Вінницької області, в тому числі і з інвалідністю. Завдяки реконструкції у нас збільшилось число спортивних залів, зокрема, з’явився тренажерний зал, зали боротьби і боксу. Поповнюється наш заклад і необхідним обладнанням, зокрема, нещодавно придбано ворота для футзалу, встановлено баскетбольні щити, очікуємо обладнання для проведення волейбольних тренувань і змагань. Таким чином ігровий зал є мультифункціональний, який можна використовувати для багатьох видів спорту. Таким чином ми готові приймати навчально-тренувальні збори і змаганння будь-якого рівня, — розповів директор СК «Інваспорт» Андрій Ковенко.

  • Адреса та контакти:
     вул. Козицького, 105
    Тел. (043) 235-42-25

Школа сучасного танцю «Chemistry»

В студії танців триває набір дітей, тут навчають хіп-хопу, брейк-денсу, сі-воку, ліричному джазу тощо.

— Справжнім і непорушним пріоритетом студії ось уже кілька років є міцна сімейна атмосфера. Саме по-цьому є так багато приводів, щоб після важкого тренування залишитися ще ненадовго. Для більшості студентів і викладачів «Кемістрі», невеличка зала став немов другою домівкою. Кожен викладач прагне безперервно покращувати свої танцювальні та педагогічні вміння Чи не менше часу йде на викладання в інших містах України, суддівства маленьких баттлів і великих чемпіонатів, — кажуть в адміністрації студії.

  • Адреса та контакти:
    пров. Цегляний, 12
    Тел. (093) 765-89-83

Вінницька обласна дитяча спортивна школа «Колос»

«Колос» — це громадська організація фізкультурно-спортивного спрямування у Вінницькій області, яка діє з 1950-го року. Тут можна опанувати такі види спорту, як футбол, настільний теніс, легка атлетика, греко-римська боротьба, пляжний волейбол тощо.

  • Адреса та контакти:
    вул. Генерала Арабея, 3
    Тел. (043) 235-14-53

СК «Маяк»

Спортивний басейн має стандартний розмір 25 метрів, де розміщені п’ять плавальних доріжок.  Як зазначають в адміністрації закладу, тут можна комфортно займатися спортом і професійним плавцям, і тим, хто тільки вчиться плавати. Вік бажаючих не обмежений, відтак в басейні можуть займатися плаванням як спортивним, так і оздоровчим діти з сімох років.

  • Адреса та контакти:
    вул. Василя Порика, 28
    Тел. (043) 251-33-06

ОДЮСШ «Спартак»

Секції бойових мистецтв — ідеальне місце для тих, хто прагне навчитися самообороні, дізнатися більше про східні та інші єдиноборства. В адміністрації «Спартака» запрошують вінничан записуватися на заняття самим та долучати до спорту своїх дітей.

  • Адреса та контакти:
    вул. Свердлова, 123
    Тел. (043) 267-29-04, (097) 310 16 02

ДЮСШ з акробатики

Спортивна акробатика — це грація, гнучкість та повсякчасне поєднання музики зі складними вправами. Тренери навчають дітей витривалості, а а також стрибкам на акробатичних доріжках та батутах. Стрибки включають в себе велику кількість трюків, які виконуються один за одним.

  • Адреса та контакти:
    вул. Червонохрестівська, 11
    Тел. (043) 269-79-68

ДЮСШ з баскетболу

Для здійснення навчально-виховного процесу МСДЮСШОР укомплектована тренерсько-викладацьким складом з 11 чоловік. Всі фахівці мають вищу педагогічну освіту та тренерські категорії. На базі школи працює 22 різновікові групи, в яких займається 295 спортсменів.

Для проведення навчально-тренувальних занять використовуються спортивні зали:

  • спортивний зал МСДЮСШОР з баскетболу (30 м х 18 м);
  • спортивні зали СЗОШ міста (18, 34, 35, 31, 27, 1);
  • літні майданчики ЦПКіВ.

Навчання у СДЮСШОР є безкоштовним. Навчаються діти шкільного віку і студенти до 23-х  років. Здійснюється набір в групи початкової підготовки.

Вінничанка Ольга рекомендує спортивну школу, каже, що там «суперові тренери, чудова школа, порядок, дисципліна.

— Діти отримують лише здорове навчання, а батьки — радість перемог. Я вже четвертий рік вдячна Вам за вашу роботу. — зазначає жінка.

  • Адреса та контакти:
    вул. Пирогова, 4
    Тел. (043) 235-35-56

ДЮСШ з веслування

Вінницька ДЮСШ з веслування запрошує ваших дітей в захоплюючу подорож дитячих гуртків і секцій, куди їх проведуть досвідчені викладачі та тренери. Спортсмени тут навчаються академічному веслування.

  • Адреса та контакти:
    вул. Свердлова, 123
    Тел. (043) 267-29-41

 

Читайте також:

Операція «Реставрація». Вінничанка шиє унікальні крісла з людських історій та досвіду

«Скоро про нас заговорить Європа». Секрети успіху від граючої тренерки з флаг-футболу Катерини Тетерук

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up