“Кам'яна” Печера і володіння Потоцьких: шукаємо найгарніші місця для фото

“Кам'яна” Печера і володіння Потоцьких: шукаємо найгарніші місця для фото

Володіння Потоцьких відкриті для туриста. Річка, пороги, скелі, парк — все до ваших послуг. Тут можна зануритися в атмосферу таємничості, блукаючи численними стежками, вибрати місце для намету, позасмагати та зробити круті фото.

 

Із Вінниці у село Печера ми виїхали о пів на дев'яту ранку. Автобус майже порожній, зате в Немирові буквально за кілька секунд заповнюється обвішаними торбами пасажирами. Люди з розсадою, відрами, пакунками - щойно з базару.

- Почекайте, не ламайте мені розсаду, - кричить якийсь чоловік. Спереду в двері ще намагаються проштовхнутися.

Відео дня

- Ви як хочете, а я вас буду обіймати, - каже дівчина чоловіку, який стоїть поряд. - Що ж зробиш, якщо триматися нема за що, тільки за вас.

Нарешті автобус рушає, всі трохи заспокоюються і можна їхати далі. Проїхавши міст та великий водяний млин, під'їжджаємо до Печери.

В центрі виходимо і намагаємося зорієнтуватися де що знаходиться. Тут стоять два магазина, кафе, а трохи далі розбудовується якийсь комплекс відпочинку.

Тому переночувати є де. Прямуємо до церкви Різдва Богородиці.

Одразу за нею відкриваються чудові краєвиди річки Південний Буг, яка вся вкрита великими каменями — порогами. Саме через них кожен рік до берегів Бугу приїжджають туристи сплавлятися на байдарках, катамаранах, рафтах.

Коли стоїш на кручі, перехоплює подих. Тут варто затриматися хоча б на п'ять хвилин, щоб просто постояти над прірвою. Але тільки постояти. Унизу можна помітити намети та машини — сезон відкритий.

Перш ніж спуститися до річки, ми йдемо до володінь Потоцьких-Свейковських: парку, каплиці-усипальниці та обласного санаторію, на місті якого раніше стояв палац Потоцьких.

Парк великий. Від головної алеї розходяться неначе павутинням вузькі стежки. Завертаємо на одну з них, що веде до костелу.

Споруда культова, проектував її Владислав Городецький. Руки тягнуться до фотоапарату.

Проходячи повз білі скульптури тварин та людей, завертаємо за лікарню і виходимо на велике півколо тераси.

Одразу в уяві спливає картинка, на якій господарі маєтку виходять рано-вранці на терасу, спираються на балюстраду і милуються парком та річною внизу. Тепер — вид дещо інший, але не менш мальовничий. Униз до Південного Бугу ведуть 160 кам'яних паркових сходинок, які оточують великі “волохаті” валуни по обидва боки.

Спускаємося і де-не-де натрапляємо на мармурові скульптури та сліди від купалень. Ну от ми вже біля самого берегу.

На одному з кам'яних брил приймає сонячні ванни чоловік. Дивитися на те, як бурхлива течія води “продирається” через пороги, “пригладжує” налиплі на них зелені водорості, можна довго.

А можна, перестрибуючи з каменя на камінь, опинитися на протилежному березі. Літом ці каменюки виконують роль своєрідних лежаків. Тому, якщо хочете позасмагати — вам сюди.

Атмосферу таємничості, старовини створює прибережна дорога, бо невідомо куди вона тебе виведе. Йдеш, а над тобою нависають величезні валуни, зверху спускають своє гілля дерева.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up